PDA

View Full Version : Novi zakon o titulama - nacrt zakona

Strana : [1] 2

Vlado
18-09-07, 19:33
PDF je u attachmentu. To se najvise tice vas na spec. Neki sigurno vec imaju ovo ali za one koji nemaju evo ga tu. Pod hitno citajte i javite svoja misljenja.

izalac
18-09-07, 20:59
Osobno mi se više dopadao stari nacrt od prije kakvih pola godine, ali koliko mi se čini, ovaj je prilagođeniji sadašnjem stanju, i kompatibilniji sa trenutačnim nazivljem.
Da li se zna kad će biti izglasavanje u Saboru?

andre
18-09-07, 22:20
Hvala Vlado na obavijesti!

Nis mi se to ne svidja. Evo ga sad, opet me uzrujalo!

...
(2) Stručni naziv stječe osoba koja završi stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij. ...
- necemo dobit akademski naziv?

...
Specijalistički diplomski stručni studij traje jednu do dvije godine i njime se stječe zvanje specijalista određene struke (spec.). ...
- mogla je ova specijalizacija trajat i jednu godinu? bilo bi isto?

Svaki se puta iznova razocaram vodstvom ucilista, zar imaju tako mali utjecaj?

Vlado
18-09-07, 22:25
(2) Stručni naziv stječe osoba koja završi stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij. ...

Da ovo stoji i to nevalja i na to treba reagirati.

Sto se tice samo nazica specijalsit nakon naseg 3+2 programa. Pogledajte sveuciliste posljediplonski studij koji isto traje 1-2g tj. 5+1(2). Isto imaju naziv specijalist. 5+3 je dokrot. Ako se dobro sjecam

andre
18-09-07, 22:54
Sto se tice samo nazica specijalsit nakon naseg 3+2 programa. Pogledajte sveuciliste posljediplonski studij koji isto traje 1-2g tj. 5+1(2). Isto imaju naziv specijalist. 5+3 je dokrot. Ako se dobro sjecam

Je, je, istina, bas gledam. Ajde, nije tolko lose kolko je moglo bit.
Samo kaj su ga zakomplicirali..

Barem necu morat kratice naziva pisat u dva reda :))

spal
19-09-07, 07:26
Hvala Vlado na obavijesti!

Nis mi se to ne svidja. Evo ga sad, opet me uzrujalo!

...

...
Specijalistički diplomski stručni studij traje jednu do dvije godine i njime se stječe zvanje specijalista određene struke (spec.). ...
- mogla je ova specijalizacija trajat i jednu godinu? bilo bi isto?

Svaki se puta iznova razocaram vodstvom ucilista, zar imaju tako mali utjecaj?
Mislim da je najbitnije da su univ Magstar, i specijalist struke isti stupanj (rang)
Ono 1 ili dve godine se misli na one koji su završili
4+1
3+2
A što se naziva tiće oni se tak i tak na kraju slabo koriste
Kod mene u renomiranoj firmi gledaju
a. Ko ti je veza
b Stupanj spreme
c kak radiš
d koji si faks završil

U državnim službama
a. Stupanj spreme
b. Ko ti je veza
c. kak radiš
d. koji si faks završil

A titula je za to kad komuniciraš sa ljudima na seminarima domjencima i kojekakvim inim stručnim ili znanstvenim feštama.

izalac
19-09-07, 09:10

U većini zemalja vani razlikuju akademski i stručni naziv. Teško da ćemo tako nešto dobiti ovdje.
Ako se dobro sjećam, glavni "problem" koji se želi rješiti je izjednačavanje akademskih i stručnih studija po nekakvoj "važnosti" u očima javnosti. Smatram da se to može postići i bez izjednačavanja po nazivlju.
struč.spec. je OK. U svakom slučaju, bolje od samo spec. kako je sad, ili kratica poput struč.spec.struč.bacc.ing., struč.mag.struč.bacc.ing i sličnih o kakvima se ranije razgovaralo (preferirao bih struč. mag. osobno, ali izgleda da niš od toga).

Blajetina
19-09-07, 12:17
strucni prvostupnik je samo bacc. ing. .. dakle bez struč. .. dakle nakon zavrsetka specijalistickog studija naziv bi bio struč.spec.bacc.ing : ) .. imho malo predugacko al sta je tu je

inace sve ovo ostalo je sve ostalo kako je i ocekivano .. s tim da su zaista mogli ostaviti strucni magistar ili neki slican hibrid jer ovako ispada da nam je naziv dosta slican sa postiplomskim specijalistickim studijem koji pak nema veze sa nama ama bas nikako

Tracer
19-09-07, 15:59
Znači, ništa od sručnog magistra.... http://www.cosgan.de/images/midi/traurig/g045.gif http://www.cosgan.de/images/midi/traurig/g010.gif

Uchiha_Sasuke
26-09-07, 05:57
Magistar će biti izjednačen sa sadašnjim (več prošlim) VSS statusom

Status VŠS će biti izjednačen sa : stručni prvostupnik (baccalaureus) 3 godine

E sad mene zanima sa čime će se izjednačit ovaj naš "specijalistički studij" ?

u članku piše da je u rangu Magistra to znači VSS ?

Zahvaljujem :fajt:

fandango
26-09-07, 07:21
Magistar će biti izjednačen sa sadašnjim (več prošlim) VSS statusom

Status VŠS će biti izjednačen sa : stručni prvostupnik (baccalaureus) 3 godine

E sad mene zanima sa čime će se izjednačit ovaj naš "specijalistički studij" ?

u članku piše da je u rangu Magistra to znači VSS ?

Zahvaljujem :fajt:

Ne može biti u rangu magistra kad nismo isti po svojim "sposobnostim ni znanju"... Meni bi osobno odgovarala titula stručni specijalist ili specijalist struke, jer stručni magistar može u "očima javnosti" zvučati "više" od magistra...

Alex
26-09-07, 09:11
Sve je to manje više očekivano.
Očekivat titulu magistra bilo je nerealno.

Istina je da će se trebat borit jedno vrijeme nakon što završimo, da stvorimo sliku o sebi, tj. novoj tituli koju nosimo.

Najviše mi je nekako žao titlule inženjera... to je naziv koji se nije trebao izbaciti (nisu ni neke druge zemlje).

spal
26-09-07, 09:48
Sve je to manje više očekivano.
Očekivat titulu magistra bilo je nerealno.

Istina je da će se trebat borit jedno vrijeme nakon što završimo, da stvorimo sliku o sebi, tj. novoj tituli koju nosimo.

Najviše mi je nekako žao titlule inženjera... to je naziv koji se nije trebao izbaciti (nisu ni neke druge zemlje).

Pa titulu inženjera si možeš po novom zakonu pisati iza Specijalista (Specijalista poltehnike stručni prvostupnik inženjer/inženjerka računarstva/informatike).

A u firmi kod mene vele da novi FER = 1/2 starog FER-a. tako da će i nama biti nekako lakše sa ovima novima.
Na mr na FER-u ko bu išel teško reći - bit će im skupo i teško ako odmah ne završe u komadu. Živi bili pa vidjeli

Blajetina
26-09-07, 15:57
Ne može biti u rangu magistra kad nismo isti po svojim "sposobnostim ni znanju"... Meni bi osobno odgovarala titula stručni specijalist ili specijalist struke, jer stručni magistar može u "očima javnosti" zvučati "više" od magistra...

valjda mislis reci "meni osobno vise odgovara" ? : ) .. jer u pravilniku je odredjeno upravo tako kako ti kazes da bi ti odgovaralo .. s tim da su jako velike razlike izmedju specijalist struke i strucni specijalist

bez obzira na to sta nije prosao prijedlog "strucni magistar" sadasnja pozicija je da je naziv vrlo vrlo slican "specijalistu struke" .. a specijalist struke je po ovom gornjem pravilniku studij koji se zavrsava tek nakon sta si vec zavrsio sveucilisni studij i stekao "mag. ing." titulu .. pa ti budi pametan ; )

Uchiha_Sasuke
26-09-07, 18:03

Ok znači neki dečko završi specijalistički i ode vani, i šta onda on zapravo ima ?
Kako će mu se diploma priznati ? samo kako baccalaureus ?

Piše još kako se zove u drugim državama ali nisam nigdje vidio naziv za ovog našeg "specijalista" u kojem će on bit rangu ? (ako gledamo prema vani)

Zahvaljujem :p041:

izalac
26-09-07, 19:31
Ok znači neki dečko završi specijalistički i ode vani, i šta onda on zapravo ima ?
Kako će mu se diploma priznati ? samo kako baccalaureus ?

Piše još kako se zove u drugim državama ali nisam nigdje vidio naziv za ovog našeg "specijalista" u kojem će on bit rangu ? (ako gledamo prema vani)

Zahvaljujem :p041:

3+2, znači Master's Degree ako želiš engleski. Drugi stupanj visokog obrazovanja. Diplomski studij. Isti broj ECTS bodova kao i novi magisteriji znači ekvivalentnost po bolonjskom procesu. Bez obzira da li je netko magistar ili stručni specijalist po Bolonji, vani je sve to Master's Degree.

fandango
26-09-07, 20:05
3+2, znači Master's Degree ako želiš engleski. Drugi stupanj visokog obrazovanja. Diplomski studij. Isti broj ECTS bodova kao i novi magisteriji znači ekvivalentnost po bolonjskom procesu. Bez obzira da li je netko magistar ili stručni specijalist po Bolonji, vani je sve to Master's Degree.

Osobno mi se sviđa ovo kod Francuza: work-oriented (master professionnel) or research-oriented (master recherche) (nije mi se dalo provodit, ovo je preuzeto iz wikipedije)....

Uchiha_Sasuke
26-09-07, 20:54

TOOOOOOOOOOOOOO znači ipak jest Master Degree , hvala puno :999:

brainbug
26-09-07, 21:38
Čitam taj tekst, čitam, i sve mi nije jasno :D
Dakle, mi koji smo dobili status inženjera informatike, vidim da će se izjednačiti sa baccalaureus . E sad , kako smo mi sad VŠS, i ako ovaj prijedlog bude izglasan, što se konkretno događa sa inženjerima? Ostaje li to VŠS ili je to VSS ili nešto niže? Pitam jer državne tvrtke samo to gledaju i prema tome spuštaju ili dižu osnovicu plaće. Stvarno mi nije jasno.

JOHN
27-09-07, 08:55
To ni sam Bog nezna. Sve je zbrda zdola. Ti reci svojima u firmi da si teški hebac i da se oni sami snalaze i saznaju koliko vrijedi tvoje zvanje. Valjda će im moći reći tvoji voditelji studija ili tko već.
:banana:

izalac
27-09-07, 13:44
Čitam taj tekst, čitam, i sve mi nije jasno :D
Dakle, mi koji smo dobili status inženjera informatike, vidim da će se izjednačiti sa baccalaureus . E sad , kako smo mi sad VŠS, i ako ovaj prijedlog bude izglasan, što se konkretno događa sa inženjerima? Ostaje li to VŠS ili je to VSS ili nešto niže? Pitam jer državne tvrtke samo to gledaju i prema tome spuštaju ili dižu osnovicu plaće. Stvarno mi nije jasno.

Na što konkretno misliš?

ing. = VŠS = bacc.
dipl. ing. = VSS = mag. / struč. spec.

VŠS i VSS više službeno ne postoje. Po zakonu se sve izjednačuje sa novim nazivljem.

JOHN
27-09-07, 14:18
Mislim da postavljaš pitanja na koja ti se nemože trenutno odgovoriti jer ih nitko nezna.
Znaš, moramo biti vrlo strpljivi i truditi se da promoviramo svak svoj odjel. Ja kad nekome neš spominjem pričati (inače sam graditeljski odjel) ispadam ko da svak svoga konja hvali. Umjesto da se naši profesori još više potrude jer ionako premasno plačamo ovaj studij. A mislim da njihova riječ ima veće značenje od našeg. A kako se manje više u ovoj državi sve gleda kroz riječi i visinu spreme a ne kroz rad, ostaje nam jedino to da sam meljemo mi ili naši profesori i dižemo u nebesa naš studij. Mene recimo zanima kaj je sa komorom za građevince?

fit
27-09-07, 16:37

Nismo drugi stupanj visokog obrazovanja vec prvi - prema mailu voditelja studija.

On kaze kad ovo zavrsimo da si onda 7.1 a to je prvi stupanj visokog obrazovanja.

Uchiha_Sasuke
28-09-07, 01:38
Nismo drugi stupanj visokog obrazovanja vec prvi - prema mailu voditelja studija.

On kaze kad ovo zavrsimo da si onda 7.1 a to je prvi stupanj visokog obrazovanja.

Ako je to tako gdje se uklapa onda taj 7.1 ?:doh:

Mislim naguze cijenu (i još će je više naguzit kako vrijeme bude išlo)

Evo rješenja :

The Master of Arts (http://en.wikipedia.org/wiki/Master_of_Arts_%28postgraduate%29) (Magister Artium) and Master of Science (Magister Scientić) degrees are the basic degree types in most subjects, and may be course-based, research-based, or (more typically) a mixture of the two. "There are also degrees of the same level", such as engineer's degrees (http://en.wikipedia.org/wiki/Engineer%27s_degree), which have different names for historical reasons.

Znači da čemo bit na istom nivou kao i magistri , a magistar (prijevod učitelj) je master degree :)

Znači dečko koji mi je odgovorio da će se isto priznat kao i Master degree je u pravu :happy:

izalac
28-09-07, 10:12

Kad je to rekao? Točno je, ali prema starom zakonu koji više nije aktualan.
7. stupanj više ne postoji kao takav, po imenu.
Prvi stupanj visokog obrazovanja (bacc) dobiješ sa trogodišnjim studijem. Drugi (mag, spec) sa ukupno petogodišnjim. Treći sa doktoratom.

Sadašnji drugi stupanj visokog obrazovanja je nekadašnji prvi, jer je prije postojalo tzv. "više obrazovanje" (VŠS) koje je sad postalo prvi stupanj visokog obrazovanja po novom programu. Ostali su svi pomaknuti stupanj gore.

Dakle nekadašnji prvi stupanj visokog obrazovanja (dipl., VSS) je po bolonji drugi stupanj.

Dakle, sa spec. bi trebali biti ekvivalentni FERovcima po zakonu. Bilo dipl. ing. FERovcima bilo mag. FERovcima, koji su tako i tako isti po zakonu.

Uchiha_Sasuke
28-09-07, 12:40
Kad je to rekao? Točno je, ali prema starom zakonu koji više nije aktualan.
7. stupanj više ne postoji kao takav, po imenu.
Prvi stupanj visokog obrazovanja (bacc) dobiješ sa trogodišnjim studijem. Drugi (mag, spec) sa ukupno petogodišnjim. Treći sa doktoratom.

Sadašnji drugi stupanj visokog obrazovanja je nekadašnji prvi, jer je prije postojalo tzv. "više obrazovanje" (VŠS) koje je sad postalo prvi stupanj visokog obrazovanja po novom programu. Ostali su svi pomaknuti stupanj gore.

Dakle nekadašnji prvi stupanj visokog obrazovanja (dipl., VSS) je po bolonji drugi stupanj.

Dakle, sa spec. bi trebali biti ekvivalentni FERovcima po zakonu. Bilo dipl. ing. FERovcima bilo mag. FERovcima, koji su tako i tako isti po zakonu.

Tako je :p041:

Plik
28-09-07, 13:49
neshvatljiva mi je tolika želja za titulom magistra...po našem 'predbolonjskom' sustavu magistar si postao kad si nakon studija koji je trajao min. 4 godine upisao postidplomski studij te isti završio. Nakon što si postao magistar znanosti viša instanca bio je doktor znanosti...
sada , po bolonji, ljudi koji su dipl. ing. pretituliraju se u magistre...ali ne znanosti..zar je tako teško ne shvatiti razliku i daljnju analogiju?
dakle...magistri nećemo biti, a i zašto bi bili?:smile2: super je već što nam je data mogućnost da ne ostanemo bakalari

bit će razina visoke stručne spreme i to je sasvim ok.

Uchiha_Sasuke
28-09-07, 23:12
neshvatljiva mi je tolika želja za titulom magistra...po našem 'predbolonjskom' sustavu magistar si postao kad si nakon studija koji je trajao min. 4 godine upisao postidplomski studij te isti završio. Nakon što si postao magistar znanosti viša instanca bio je doktor znanosti...
sada , po bolonji, ljudi koji su dipl. ing. pretituliraju se u magistre...ali ne znanosti..zar je tako teško ne shvatiti razliku i daljnju analogiju?
dakle...magistri nećemo biti, a i zašto bi bili?:smile2: super je već što nam je data mogućnost da ne ostanemo bakalari

bit će razina visoke stručne spreme i to je sasvim ok.

Slažem se , iako nebi bilo ni pravedno prema drugim sveučilištima.

Sa moje strane gledišta, mi je najbitnije da tih recimo 5 godina na TVZ-u je donekle (ili jednako) kao i na sveučilištu, dobit čemo isto visoku stučnu spremu i sve za 5 :happy:

OgyB
29-09-07, 00:37
Svi engleski nazivi jako lijepo zvuce, ali nama je od najvece vaznosti kako oni glase kod nas, a tu slijedi onaj crni dio, znaci 7.1 si kada zavrsis 3 godine studija, a kada zavrsis jos 2 godine onda si 7.1, vrlo interesantno (22800:goodnight:)!

:banana::banana::banana::banana::banana::banana::b anana::banana::banana::banana:

Vlado
29-09-07, 09:27
Ajde probajte stvari koje vam ne odgovaraju obrazlozit po clancima.

joseph
29-09-07, 09:42
E da to sam zaboravio reći, ukoliko tko ima amandmane na zakon, molim da se objave jer dobio sam zadaću da ispred Hrvatskog studentskog zbora pošaljem dopis MZOŠ-u s amandmanima na zakon.

Vlado
29-09-07, 09:46
E da to sam zaboravio reći, ukoliko tko ima amandmane na zakon, molim da se objave jer dobio sam zadaću da ispred Hrvatskog studentskog zbora pošaljem dopis MZOŠ-u s amandmanima na zakon.

Jozo pazi na nastavi :P....

Poslo sam mail kolegama s kojima smo se ranije dopisivali sto se tice toga rekavsim im istu stvar. :)

spal
01-10-07, 10:51
[quote=OgyB;34066]Svi engleski nazivi jako lijepo zvuce, ali nama je od najvece vaznosti kako oni glase kod nas, a tu slijedi onaj crni dio, znaci 7.1 si kada zavrsis 3 godine studija, a kada zavrsis jos 2 godine onda si 7.1, vrlo interesantno (22800:goodnight:)
Po novom prijedlogu
Kad završiš tri imaš 6.1 VSS (prvostupnik i bivša všs)
kad završiš 3+2 imaš 7.1 VSS (mag spec i dipl ing)
stari mag 8.1
dr 8.2
Ak nije tak amandman

OgyB
01-10-07, 18:57
[quote=OgyB;34066]Svi engleski nazivi jako lijepo zvuce, ali nama je od najvece vaznosti kako oni glase kod nas, a tu slijedi onaj crni dio, znaci 7.1 si kada zavrsis 3 godine studija, a kada zavrsis jos 2 godine onda si 7.1, vrlo interesantno (22800:goodnight:)
Po novom prijedlogu
Kad završiš tri imaš 6.1 VSS (prvostupnik i bivša všs)
kad završiš 3+2 imaš 7.1 VSS (mag spec i dipl ing)
stari mag 8.1
dr 8.2
Ak nije tak amandman

ok, u redu, pa jel nije po nekom tamo ko zna kojem prijedlogu VŠS ne postoji, nego samo VSS, a tim nema vise ni 6 stupnja, ili je to sada nesto novo TVZ 6.1 FER 6.2 :bend:

JOHN
01-10-07, 21:26
A kada bi gospoda trebala odlučivati o tom famoznom prijedlogu?

Tola
02-10-07, 10:31
Sutra u Saboru. Imate emisiju na Sljemenu danas u 10.30 sa Uzelcem.

spal
02-10-07, 12:34
[quote=spal;34164]

ok, u redu, pa jel nije po nekom tamo ko zna kojem prijedlogu VŠS ne postoji, nego samo VSS, a tim nema vise ni 6 stupnja, ili je to sada nesto novo TVZ 6.1 FER 6.2 :bend:
Obadvoje 6.1 imaš prijedlogkvalifikacijskih okvira na Internetu MZOŠ, a i na našoj oglasnoj ploći
5.1 dvije godine faksa
6.1 tri i četiri godine faksa
7.1 3+2 .....

M@rio
02-10-07, 13:55
[quote=OgyB;34200]
Obadvoje 6.1 imaš prijedlogkvalifikacijskih okvira na Internetu MZOŠ, a i na našoj oglasnoj ploći
5.1 dvije godine faksa
6.1 tri i četiri godine faksa
7.1 3+2 .....
Imaš link ? Ne traži mi se...

debeli
03-10-07, 14:49
32. PRIJEDLOG ZAKONA O AKADEMSKIM I STRUČNIM NAZIVIMA I AKADEMSKOM STUPNJU, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P. Z. br. 769 (http://www.sabor.hr/lgs.axd?t=13&id=15193) Dana 26. rujna 2007. prihvaćena je primjena hitnog postupka (73 glasa "za", 4 "suzdržana").
Rasprava je zaključena 27. rujna 2007.
Zakon je donesen 3. listopada 2007. (jednoglasno, 98 glasova "za").

debeli
03-10-07, 14:55
struč. spec.

JOHN
03-10-07, 15:13
Ja kao građevinar bi se trebao predstaviti ako završim ovaj studij kao struč.spec.grad ili struč.spec.građ ili nekako drugačije?

faks www
24-10-07, 12:24
Naziv magistar i kratica mag. ubuduće će dobivati oni koji završe preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, s najmanje stečenih 300 ECTS bodova.

Oni kojima stručni studij traje do tri godine, a steknu 180 ili više bodova, dobivaju naziv stručni prvostupnik. Ovakvi akademski i stručni nazivi unosit će se u diplome o završenom studiju, zbog činjenice da nova zakonska regulativa više ne koristi termine VSS i VŠS, očekuje se i promjena Pravilnika o radnoj knjižici.

http://www.net.hr/znanost/page/2007/10/24/0020006.html

M@rio
24-10-07, 14:04
znači specijalist ipak ostaje ili.. ? ništa od magistra.. :(

faks www
25-10-07, 11:35
:tnpe::donkey:Članak 10.
(1) Završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija koji traje jednu do dvije godine, čijim završetkom se stječe u pravilu 60 do 120 ECTS bodova, osoba stječe stručni naziv stručni specijalist odnosno stručna specijalistica uz naznaku struke ili dijela struke sukladno nazivu studijskog programa (na primjer: stručni/a specijalist/specijalistica politehnike i slično), koji se može koristiti uz naziv stečen na stručnom studiju ili preddiplomskom sveučilišnom studiju.
(2) Kratica naziva iz stavka 1. ovog članka je struč. spec. uz naznaku struke ili dijela struke sukladno nazivu studijskog programa (na primjer: struč. spec. politeh. i slično), može se koristiti uz kraticu naziva stečenog na stručnom studiju ili preddiplomskom sveučilišnom studiju i stavlja se iza imena i prezimena osobe.
(3) Iznimno od stavka 1. ovog članka, završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija u medicini, stomatologiji i veterini, osoba stječe stručni naziv diplomirani, odnosno diplomirana uz naznaku struke ili dijela struke sukladno nazivu studijskog programa (na primjer: diplomirana medicinska sestra, diplomirani medicinski tehničar i slično), koji se može koristiti uz naziv stečen na stručnom studiju ili preddiplomskom sveučilišnom studiju.
(4) Kratica naziva iz stavka 3. ovog članka je dipl. uz naznaku struke ili dijela struke sukladno nazivu studijskog programa (na primjer: dipl. ms., dipl. mt. i slično), može se koristiti uz kraticu naziva stečenog na stručnom studiju ili preddiplomskom sveučilišnom studiju i stavlja se iza imena i prezimena osobe.

Mirage
25-10-07, 13:03
:tnpe::donkey:Članak 10.
(1) Završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija koji traje jednu do dvije godine, čijim završetkom se stječe u pravilu 60 do 120 ECTS bodova, osoba stječe stručni naziv stručni specijalist odnosno stručna specijalistica uz naznaku struke ili dijela struke sukladno nazivu studijskog programa (na primjer: stručni/a specijalist/specijalistica politehnike i slično), koji se može koristiti uz naziv stečen na stručnom studiju ili preddiplomskom sveučilišnom studiju.
(2) Kratica naziva iz stavka 1. ovog članka je struč. spec. uz naznaku struke ili dijela struke sukladno nazivu studijskog programa (na primjer: struč. spec. politeh. i slično), može se koristiti uz kraticu naziva stečenog na stručnom studiju ili preddiplomskom sveučilišnom studiju i stavlja se iza imena i prezimena osobe.
(3) Iznimno od stavka 1. ovog članka, završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija u medicini, stomatologiji i veterini, osoba stječe stručni naziv diplomirani, odnosno diplomirana uz naznaku struke ili dijela struke sukladno nazivu studijskog programa (na primjer: diplomirana medicinska sestra, diplomirani medicinski tehničar i slično), koji se može koristiti uz naziv stečen na stručnom studiju ili preddiplomskom sveučilišnom studiju.
(4) Kratica naziva iz stavka 3. ovog članka je dipl. uz naznaku struke ili dijela struke sukladno nazivu studijskog programa (na primjer: dipl. ms., dipl. mt. i slično), može se koristiti uz kraticu naziva stečenog na stručnom studiju ili preddiplomskom sveučilišnom studiju i stavlja se iza imena i prezimena osobe.

ja se tu pogubih u svim tim stručnjacima i specijalistima.
I da pitanje za one koji su upučeni da li je i ako je kako doči do titule magistra poslje 3 god na tvz-u ili poslje 3+2 na tvz-u dali igdje u hrv postoji ustanova koja bi to omogućila tako da nebudemo konstantno studenti drugog reda.

M@rio
25-10-07, 13:10
I da pitanje za one koji su upučeni da li je i ako je kako doči do titule magistra poslje 3 god na tvz-u ili poslje 3+2 na tvz-u dali igdje u hrv postoji ustanova koja bi to omogućila tako da nebudemo konstantno studenti drugog reda.
možda ako završiš tvz-elo-kirt na promet telekomunikacijski diplomski studij uz neku razliku..možda..bez veze lupam

Mirage
25-10-07, 23:06
JA provjereno znam da etf u Osijeku daje mogučnost prelaska s stručnog na sveučilišni uz polaganje razlike ispita ali neznam da li dopušta studentima ostalih veleučilišta ili samo studentima etf-a koji studiraju na stručnim studijima

spal
26-10-07, 07:08

Ak odeš na FER ili PMF pišat krv, a ne pivo.
Ja sam bio tamo pa sam reko j.... titulu i otišao raditi. Sad sam na TVZ i kaj mi ko more.

Mirage
26-10-07, 22:28
Ak odeš na FER ili PMF pišat krv, a ne pivo.
Ja sam bio tamo pa sam reko j.... titulu i otišao raditi. Sad sam na TVZ i kaj mi ko more.

Taj dio znam to mi nemoraš ništa pričati imam frendove na 6 različiti fax-eva pa znam kako je njima i kako je meni.

faks www
16-11-07, 09:40
http://www.net.hr/vijesti/page/2007/11/15/0446006.html

Dokument koji je prihvatila Vlada omogućit će vječnim studentima, ali i onima koji nisu studirali, da neformalnim obrazovanjem dođu do diplome na temelju samo jednog položenog ispita.

Vlado
16-11-07, 11:15
Da, ovo je zanimljivo no po meni to moze proci za strucne studije, ali za sveučilišne bas i ne jer cisto sumnjam da ce neko sam ili kroz neformlano obrazovanje biti spreman za recimo neke ispite sa PMFa :).

ivanda
16-11-07, 11:53
meni ovo nije zanimljivo, da sam znala, položila bi samo jedan ispit, i nakon 5 godina čekanja, tražila bi diplomu!! (vrlo pojednostavljeno rečeno- da me neki ne bi hvatali za riječ)
:glavomlat::glavomlat::glavomlat::glavomlat:

faks www
16-11-07, 12:53
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2007,11,16,ispit_studenti,98264.jl

Dobra vijest za 100 do 200 tisuća Hrvata koji su studij upisali po starom modelu, a do danas nisu diplomirali. Svi će oni, naime, bez obzira na to jesu li na studiju zapeli na prvoj ili na zadnjoj godini, dobiti priliku za stjecanje visoke stručne spreme i akademskog naziva sveučilišnog prvostupnika (baccalaureusa) bez obveze polaganja preostalih ispita.

Kako je najavio prof. dr. Slobodan Uzelac, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u zamjenu za razlike ili preostale ispite država će za takve studente organizirati jedinstveni ispit...

M@rio
16-11-07, 12:58
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2007,11,16,ispit_studenti,98264.jl

Dobra vijest za 100 do 200 tisuća Hrvata koji su studij upisali po starom modelu, a do danas nisu diplomirali. Svi će oni, naime, bez obzira na to jesu li na studiju zapeli na prvoj ili na zadnjoj godini, dobiti priliku za stjecanje visoke stručne spreme i akademskog naziva sveučilišnog prvostupnika (baccalaureusa) bez obveze polaganja preostalih ispita.

Kako je najavio prof. dr. Slobodan Uzelac, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u zamjenu za razlike ili preostale ispite država će za takve studente organizirati jedinstveni ispit...

to ne vrijedi za stručne studije... valjda.. :gangbang7xn:

faks www
16-11-07, 13:15
....valjda....

debeli
16-11-07, 15:36
U okruzenju u kakvom zivimo, punom mita i korupcije, bojim se da ce ovakav sustav omoguciti mnogima da se dokopaju diploma bez velike muke. S druge strane u ovoj temi se puno prica o tome kako se nas treba izjednaciti sa studentima sa sveucilista, pa eto nam prilike ...

mirac
17-11-07, 13:25
Jučer navećer su studenti specijalističkog studija imali skup u vezi podnošenja ustavne tužbe zbog neprihvatljivog nazivlja koje se nameće strućnim studijima... I u svemu tome zanimljivo je to da se od strane Veleučilišta nitko nije udostojio doći...
E sad pitam ja vas, čime se bavi dekan i ostali ljudi koji bi se trebali baviti ovim temama? Kad je trebalo pokupiti ogromnu lovu, onda su bili prvi tu, a sad?
Zanimljivo je i to da je dekan rekao predstavnicima studenata da nek se oni bore (on nema ništa protiv) ali da on ne želi u tome sudjelovati... E pa ako je to nastup jednog dekana koji bi trebao raditi za dobrobit studenata i Veleućilišta, onda nam takav dekan netreba! Zanimljivo je da se ni voditelj specijalističkog studija nije udostojio doći i podržati studente...
Dakle gospodo, prema svemu sudeći, dajte pare, a poslije ko vas ....
Eto, to je stav čelnih ljudi.....

ivanda
17-11-07, 19:47
Jučer navećer su studenti specijalističkog studija imali skup u vezi podnošenja ustavne tužbe zbog neprihvatljivog nazivlja koje se nameće strućnim studijima... I u svemu tome zanimljivo je to da se od strane Veleučilišta nitko nije udostojio doći...
E sad pitam ja vas, čime se bavi dekan i ostali ljudi koji bi se trebali baviti ovim temama? Kad je trebalo pokupiti ogromnu lovu, onda su bili prvi tu, a sad?
Zanimljivo je i to da je dekan rekao predstavnicima studenata da nek se oni bore (on nema ništa protiv) ali da on ne želi u tome sudjelovati... E pa ako je to nastup jednog dekana koji bi trebao raditi za dobrobit studenata i Veleućilišta, onda nam takav dekan netreba! Zanimljivo je da se ni voditelj specijalističkog studija nije udostojio doći i podržati studente...
Dakle gospodo, prema svemu sudeći, dajte pare, a poslije ko vas ....
Eto, to je stav čelnih ljudi.....

moj komentar: G R O O O O O Z N O O O O
(ili slikovito: mi smo ovi ljubičasti)
:kneelsuckers:

Mirage
18-11-07, 23:48
moj komentar: G R O O O O O Z N O O O O
(ili slikovito: mi smo ovi ljubičasti)
:kneelsuckers:

Da se osvrnem na sve ovo kao student tek druge godine vidio sam svega i svašta ali sam u glavnom bio zadovoljan TVZ-om kao cjelinom, ali mislim da se dekan ovako odnosi prema svojim studentima to je stvarno želosno mislim ako čovijek nije mogao doči mogao je poslati nekoga u zamjenu ali ovo je stvarno sramotno pa kako je navedeno gore u postu znači da je njima bitno samo do naši para i ništa drugo.
:glavomlat:

Sasha777
19-11-07, 17:32
Dojam koji sam stekao citajuci cinjenice jest da smo u neravnopravnom polozaju na trzistu rada izmedju spec i mag unatoc istom broju ects bodova, u ovom slucaju 300. Posto si sam placam specijalisticki i jos kad pridodam nemale troskove putovanja jer nisam iz ZG, sad ozbiljno razmisljam da podnesem zahtjev za povrat bar pola novaca koje uplatio za prvi semestar specijalizacije i sacekam neko vrijeme dok ne zavrsi prva generacija specijalizanata da se vidi njihov status na trzistu rada. Jer po ovom sadasnjem stanju ocito nismo ravnopravni i uvjek ce netko biti iznad nas i postavlja se onda pitanje isplativosti specijalizacije.

Vlado
19-11-07, 17:45
Sto se tice naziva i titula, ministarstva i vlade mislim da treba zaboravit da ce oni ikad nas staviti kao ravnopravne na nacin na koji bi to trebalo biti. Osobno tuzbu podrzavam i treba ih "mlatit" di se moze i na pravne nacine...

Mislim da oni koji imaju balem malo energije trebaju usmjeriti u osobni razvoj i kvalitetu i svi skupa zajedno u nekakvu promociju TVZ-a kao kvalitetnih studija. Ovo zvuci idealisticki ali ostvarivo je :).

Blajetina
19-11-07, 18:27
da li negdje postoji da se moze vidjeti ta ustavna tuzba?

nego nije mi jasno odakle crpite ideje da nismo izjednaceni kad jos nema ni jednog specijalista sa diplomom vani? .. pogotovo s obzirom da smo u ects bodovima izjednaceni kako zakon i definira da oboje imamo 300 ects bodova i nigdje ne pise da je "strucni specijalist slabiji naziv/stupanj od naziva magistar struke" prema tome je jednostavno zakljuciti da smo *na papiru izjednaceni* .. drugo bi bilo da su vec sada npr. propisani formalni uvjeti kod zaposljavanja recimo u drzavnoj sluzbi tipa da se za neko radno mjesto za koja je do sad bilo potrebno imati VII. stupanj (VSS) trazi iskljucivo mag. ing. .. te da se stupanj obrazovanja stecen na strucnom studiju srodne struke niti ne spominje .. e tu bi vec itekako bilo materijala za tuzbu na temelju neravnopravnosti

sto se tice "priznavanja na trzistu rada" to je tako i tako na samim firmama i na trzistu .. naziv nista ne znaci ako neka privatna firma zabrije da hoce iskljucivo ferovce ili foijevce .. to se naravno ne smije javno reci .. natjecaj je sluzbeno otvoren za sve koji ispunjavaju formalne uvjete i u takvim slucajevima nikakve tuzbe ili zalbe ne pomazu

imho notorna glupost je trositi energiju i vrijeme na pokusaje da budemo "ravnopravni u nazivu" kad sam naziv nista ne znaci .. ono sta je bitno je STUPANJ OBRAZOVANJA koji naziv pojedinacno predstavlja tj. u ovom slucaju tih 300 ectsa

takodjer moram reci na da sudu ne prolaze "cinjenice" tipa "stekli smo dojam da..." i "naziv strucni specijalist je diskriminirajuci i podcjenjivacki jer mi bi silno htjeli biti barem magistri i to strucni" .. sveuciliste je uvijek bilo sveuciliste i veleuciliste je bilo veleuciliste i nekakva razlika (u nazivu) mora postojati (kao svugdje u svijetu) .. na sta bi sad to licilo kada bi specijalisti sa sveucilista (stupanj obrazovanja nakon mag. ing.) potegnuli tuzbu jer im je naziv slican specijalistima sa "nekakvih tamo veleucilista" i da je to "diskriminirajuci i degradirajuci naziv"

Sasha777
19-11-07, 18:55
da li negdje postoji da se moze vidjeti ta ustavna tuzba?

nego nije mi jasno odakle crpite ideje da nismo izjednaceni kad jos nema ni jednog specijalista sa diplomom vani? .. pogotovo s obzirom da smo u ects bodovima izjednaceni kako zakon i definira da oboje imamo 300 ects bodova i nigdje ne pise da je "strucni specijalist slabiji naziv/stupanj od naziva magistar struke" prema tome je jednostavno zakljuciti da smo *na papiru izjednaceni* .. drugo bi bilo da su vec sada npr. propisani formalni uvjeti kod zaposljavanja recimo u drzavnoj sluzbi tipa da se za neko radno mjesto za koja je do sad bilo potrebno imati VII. stupanj (VSS) trazi iskljucivo mag. ing. .. te da se stupanj obrazovanja stecen na strucnom studiju srodne struke niti ne spominje .. e tu bi vec itekako bilo materijala za tuzbu na temelju neravnopravnosti

sto se tice "priznavanja na trzistu rada" to je tako i tako na samim firmama i na trzistu .. naziv nista ne znaci ako neka privatna firma zabrije da hoce iskljucivo ferovce ili foijevce .. to se naravno ne smije javno reci .. natjecaj je sluzbeno otvoren za sve koji ispunjavaju formalne uvjete i u takvim slucajevima nikakve tuzbe ili zalbe ne pomazu

imho notorna glupost je trositi energiju i vrijeme na pokusaje da budemo "ravnopravni u nazivu" kad sam naziv nista ne znaci .. ono sta je bitno je STUPANJ OBRAZOVANJA koji naziv pojedinacno predstavlja tj. u ovom slucaju tih 300 ectsa

takodjer moram reci na da sudu ne prolaze "cinjenice" tipa "stekli smo dojam da..." i "naziv strucni specijalist je diskriminirajuci i podcjenjivacki jer mi bi silno htjeli biti barem magistri i to strucni" .. sveuciliste je uvijek bilo sveuciliste i veleuciliste je bilo veleuciliste i nekakva razlika (u nazivu) mora postojati (kao svugdje u svijetu) .. na sta bi sad to licilo kada bi specijalisti sa sveucilista (stupanj obrazovanja nakon mag. ing.) potegnuli tuzbu jer im je naziv slican specijalistima sa "nekakvih tamo veleucilista" i da je to "diskriminirajuci i degradirajuci naziv"

Samo podizanje ustavne tuzbe govori nam nesto da nismo ravnopravni,a pri tom ne mislim na titulu nakon zavrsetka. Novi zakon nedavno donesen isto tako kaze da je moguce prec na neki sveucilisni studij uz polaganje razlike kolegija, no provjereno je da to u praksi nije moguce. I jos puno stvari koje koje dolaze iz nekih drugih sfera, konkretnije sa sveucilista koji imaju jako velik utjecaj. Sve bi bilo super kad bi taj nedavno doneseni zakon zazivio, ali kao sto vidimo osporavaju nam se neke kljucne stvari.

fandango
20-11-07, 00:09
Ta ustavna tužba je "čista glupost"... Dapače da su nas izjednačili po titulama sa sveučilišnim studijima oni bi i te kako imali pravo na tužbu. Pa usporedite neke programe rada nas i nekog srodnog sveučilišta i primjetiti ćete neke bitne razlike. Jest da meni osobno sam naziv titule (struč. spec. ing.) loše zvuči i na tome bi se moglo poraditi. Recimo da su mogli staviti samo spec. ing., jer ne vidim razlog za ono struč. ispred kad i onako ne postoji ni jedan drugi specijalist, ili struč. mag. ing., što bi bilo i najprihvatljivije, a i postojala bi razlika između (mag. ing.), no to stručni magistar ljudima djeluje možda još "jače" od samog magistra, pa iz toga razloga to nije uzeto u obzir.

Btw. evo članak 11. Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju

(1) Popis stručnih naziva i njihovih kratica zajednički utvrđuju Vijeće veleučilišta i visokih škola i Rektorski zbor, sukladno ovom Zakonu, a isti se objavljuje u »Narodnim novinama«.
(2) Popis iz stavka 1. ovoga članka Vijeće veleučilišta i visokih škola i Rektorski zbor dužni su dopuniti stručnim nazivima u roku od dva mjeseca od izdavanja dopusnice visokom učilištu za izvođenje studija.

Što će nam reći da su dotične osobe iz tih institucija bile prisutne prilikom donošenja naziva, pa me zanima što se nije onda reagiralo na donošenje tog zakona.

Blajetina
20-11-07, 09:22
Samo podizanje ustavne tuzbe govori nam nesto da nismo ravnopravni,a pri tom ne mislim na titulu nakon zavrsetka. Novi zakon nedavno donesen isto tako kaze da je moguce prec na neki sveucilisni studij uz polaganje razlike kolegija, no provjereno je da to u praksi nije moguce. I jos puno stvari koje koje dolaze iz nekih drugih sfera, konkretnije sa sveucilista koji imaju jako velik utjecaj. Sve bi bilo super kad bi taj nedavno doneseni zakon zazivio, ali kao sto vidimo osporavaju nam se neke kljucne stvari.

samo podizanje ustavne tuzbe ne znaci nista .. ja isto tako mogu tuzit za bilosta sta mi se svidi a na sudu je da odradi svoj posao .. taj novi zakon koji je donesen je takav kakav jest i sveucilista ce se morati prilagoditi .. naravno da nista od toga trenutno jos nije pokrenuto jer se sad sve tek pokrece .. no u tom slucaju je ustavna tuzba bespredmetna jer ustavnom tuzbom se ide na pobijanje clanaka zakona .. zakonski je kako i sam kazes kristalno cisto definirano da imamo pravo prebacivati se : ) .. tu se mora ici na tuzbu radi samovolje sveucilista koji krse zakon sto ne bih rekao da spada pod ustavni sud .. s tim da za tuzbu moras imat konkretne dokaze (primjer bi bio ferov statut u kojem je izricito napisano da primaju studente iskljucivo sa drugih srodnih sveucilisnih studija uz polaganje razlike) .. ne znam proceduru koliko i kako ce trebati feru da uskladi svoj statut ali sam siguran da ce ga uskladiti .. no opet je pitanje kako ce se to provoditi u praksi (primjer iz ranijeg posta kada je zakonski i papirnato sve cisto)

@fandango .. procitaj malo bolje zakon pa ces vidjeti da specijalisti postoje .. npr specijalizacija na medicini i slicno .. i to je visi stupanj od mag. ing. .. dakle prividno nas naziv moze izgledati "jace" i od mag. ing. bez problema

rejzer
20-11-07, 10:32
U biti ima još jedan bitniji problem uz ovaj s nazivima titula a to je učlanjenje u komoru. Naime dok prvi student ne završi specijalistički studij i zadovolji uvjete za članstvo u komori ovlaštenih inženjera i arhitekata, tek onda ćemo vidjeti reakciju komore, tj, vidjet ćemo hoće li ga komora htjeti učlaniti. Naime prema sadašnjem zakonu o hrvatskoj komori arhitekata i inženjera u građevinarstvu, članak 26, stoji

citiram: "4. da je diplomirala na odgovarajućem tehničkom fakultetu u Republici Hrvatskoj te stekla zvanje diplomiranog inženjera (arhitekture, građevinarstva, geodezije, strojarstva, elektrotehnike)"

Nadalje u pravilniku o upisima u strukovne razrede Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu članak 10 stoji.

citiram:
"Pravo na upis u Imenik ovlaštenih inženjera građevinarstva na temelju školovanja imaju osobe koje su stekle zvanje diplomirani inženjer građevinarstva (VSS, VII/1)."

E sad, i zakon i pravilnik priznaju samo titulu diplomiranog inženjera a nikakve struč. spec. ing. ili mg. ing. ili kaj ti ja znam već koje titule.

Logično bi bilo za očekivati da će uskoro doći do izmjene i zakona i pravilnika, međutim ono kaj nam nalaže zdrav razum da do izmjene istih nebu došlo tak brzo, u ovoj našoj državi. Dakle prioritet bi nam bio da se zapravo izborimo za ulazak u komoru svim silama i sredstvima kojima god možemo jer nam je to najbitnije. Dakle upis u komoru na temelju školovanja a ne da moramo pisat stručne članke koje možeš objaviti jedino u Građevinaru kaj je praktički jako mala šansa i imat 10 godina staža što su sadašnji uvjeti za izvanredni upis u komoru za inženjere građevinarstva (VŠS).

Tracer
20-11-07, 10:39
samo podizanje ustavne tuzbe ne znaci nista .. ja isto tako mogu tuzit za bilosta sta mi se svidi a na sudu je da odradi svoj posao .. taj novi zakon koji je donesen je takav kakav jest i sveucilista ce se morati prilagoditi .. naravno da nista od toga trenutno jos nije pokrenuto jer se sad sve tek pokrece .. no u tom slucaju je ustavna tuzba bespredmetna jer ustavnom tuzbom se ide na pobijanje clanaka zakona .. zakonski je kako i sam kazes kristalno cisto definirano da imamo pravo prebacivati se : ) .. tu se mora ici na tuzbu radi samovolje sveucilista koji krse zakon sto ne bih rekao da spada pod ustavni sud .. s tim da za tuzbu moras imat konkretne dokaze (primjer bi bio ferov statut u kojem je izricito napisano da primaju studente iskljucivo sa drugih srodnih sveucilisnih studija uz polaganje razlike) .. ne znam proceduru koliko i kako ce trebati feru da uskladi svoj statut ali sam siguran da ce ga uskladiti .. no opet je pitanje kako ce se to provoditi u praksi (primjer iz ranijeg posta kada je zakonski i papirnato sve cisto)

@fandango .. procitaj malo bolje zakon pa ces vidjeti da specijalisti postoje .. npr specijalizacija na medicini i slicno .. i to je visi stupanj od mag. ing. .. dakle prividno nas naziv moze izgledati "jace" i od mag. ing. bez problema
Sud je taj koji će odlučiti da li za nešto ima osnove ili ne. Da mi mislimo da nema sigurno se nitko ovdje ne bi ni pravio budala i izigravao šarade ustavnom tužbom. Isto tako, svaki pokušaj pretvorbe na bolje je pozitivan i nema smisla da budeš protiv toga. Ako je već toliko ljudi složno u tome da nisu zadovoljni, i to s konkretnim razlozima da bi mogli dići tužbu onda ne vidim zašto se ti buniš.

JOHN
20-11-07, 10:52
Slažem se. Se ih treba tužiti. Se
Kaj bu oni od nas bedake delali. Nedam svoj grunt i peneze. Nedam

JOHN
20-11-07, 10:53
:mrkaktus:

Samo kaj bumo se načekali. Jadna nam majka!

Blajetina
20-11-07, 15:22
eto .. kolega rejzer je napisao konkretno gdje i sta .. to se trazi .. energija se treba usmjeriti u rjesavanje takvih problema .. npr. da se pripazi da se dosadasnji "dipl. ing." zamijeni sa tekstom koji ce biti u skladu sa novim zakonom i da se to dogodi sto prije (svakako prije izlaska prvih specijalista)

@tracer .. ja se bunim samo i iskljucivo na imho profulan smjer u kojem se bespotrebno trosi energija .. zato sam i pitao o cemu se tocno radi u ustavnoj tuzbi jer mi se cini da je potpuno nepotrebna .. takodjer sam zato pitao i da li netko ima neki konkretan primjer krsenja zakona pa da se onda pravno djeluje u tom smjeru .. mozda postoje neki konkretni primjeri za koje ja ne znam .. no kao sto rekoh .. taj dio sigurno ne spada u jurisdikciju ustavnog suda jer je zakonom sve receno i definirano

konkretno .. ovo sto je rejzer napisao je kljucno .. za kolege sa graditeljskog odjela strahovito je bitno da se upisu u komoru jer to automatski povlaci jako puno stvari (kao i za odvjetnike npr - nema rada bez komore) .. mozes ti biti i "doktor prestrucni nadmagistar nadbog isuskrist struke" a da ti to nista ne znaci ako se ne upises u komoru i upravo zbog toga energiju treba usmjeriti u korisnom smjeru

faks www
20-11-07, 17:00
tražeći nešto na googlu, nabasah na forum o titulama u građevinarstvu i pročitah takve komentare od "učenih, akademskih" građana... a najpristojnijii komentar je:

..Ja sam građevinar, i radim u uredu, ali dipl.ing.građ., a ne ing.građ. i ne slažem se s tobom glede znanja nakon tvoje više škole i mojeg fakulteta.
Sve manje firmi traži ingove sa višom jer se to smatra poluproizvodom.
Lijep pozdrav.....

pa sada, dal se treba brinuti ili ne??
(jer ja radim u firmi gdje "slično" razmišljaju svi ti 'učeni, školovani diplomirani inženjeri", odn. akademski građani

Vlado
20-11-07, 17:24
Danas na vijecu je Dekan pricao o ovoj temi, bile su i neke rasprave. Ja sam naravno spomenuo temu ustvane tužbe i pitanje podrške koje se ovjde potegnulo pa cu krenut od tuda. Koliko je receno, dekan nije dobio a mail poziv za ovaj skup. Ali necemo se zadravati sto kako i zasto...

- nije problem doci na dekanat i trazit dekana ili mu poslat mail i obavijesiti ga za ubudce

- s obzirom da vas ima ovdje i koji se kuze u pravi (Blajetina) te aktivista koji su potegli ovo pitanje preporucam da dogovorite sastanak se dekanom i voditeljima studija i popricate o ovoj temi (bez odgode)

Naime i vijece veleucilista i visokih skola i nasi studenti spec. su imali mnoge primjedbe na zakon a koje nisu uzete u obzir. Ukratko nas dekan vrlo dobro zna sve probleme i dileme oko toga. Cak je rekao da postoje osnove da se dobije ustavna tuzba.

No, ovakve nekoordinirane akcije su lose. Zato jos jednom velim, ako ista zelite krenit od toga da vas se nekoliko koji se najvise razumijete u problematiku nađe sa dekanom i o tome poprica sto i kako.

Također oko ovih problema inženjera građevine i sl. da se nađete sa voditeljem studija građevine prof. Despot i jos nekim ljudima koji ce vam znat reci u kojem smjeru idu neke stvari koje se ticu vase struke.

Tu ima dosta toga, neki mozda nisu ni svjesni nekih problema koji jos postoje a da su vezani za ovu temu. Aktivnost studenata u ovome je potreba i pozeljna zato probajte se bolje organizirati.

Također pocetkom sijecnja biti ce izbori za stud. predstavnike pa se potrudite da se neko kandidira kako bi imali predstavnika i u vijecu Veleucilsita koji ima pravo glasa i koji zakonski ima određena prava. Samo piskaranje po forumu nece urodit plodom.

spec
20-11-07, 20:24
Također pocetkom sijecnja biti ce izbori za stud. predstavnike pa se potrudite da se neko kandidira kako bi imali predstavnika i u vijecu Veleucilsita koji ima pravo glasa i koji zakonski ima određena prava. Samo piskaranje po forumu nece urodit plodom.

I kada glasate potrudite se da odaberete nekoga bez dlake na jeziku i nekoga tko će biti aktivan. Do sada se vec pokazalo da nema nikakve koristi od pametnih i inteligentnih studentskih predstavnika koji (ako) dođu na sjednicu samo šute, sa svime se slože bez obzira išlo to studentima u korist ili ne.

Vlado
20-11-07, 22:14
Ne poricem da takvih nema no one koje se ovdje proziva nisu među njima. Ti koje navodis se ne cuju nigdje, ni na sjednici ni izvan. No ovo nije tema za ove rasprave pa necemo dalje.

Blajetina
20-11-07, 23:16
tražeći nešto na googlu, nabasah na forum o titulama u građevinarstvu i pročitah takve komentare od "učenih, akademskih" građana... a najpristojnijii komentar je:

..Ja sam građevinar, i radim u uredu, ali dipl.ing.građ., a ne ing.građ. i ne slažem se s tobom glede znanja nakon tvoje više škole i mojeg fakulteta.
Sve manje firmi traži ingove sa višom jer se to smatra poluproizvodom.
Lijep pozdrav.....

pa sada, dal se treba brinuti ili ne??
(jer ja radim u firmi gdje "slično" razmišljaju svi ti 'učeni, školovani diplomirani inženjeri", odn. akademski građani

pa valjda je opcepoznato da razlike izmedju ing. i dipl. ing. postoje .. ne ulazeci u kvalitetu pojedinca vec cisto gledano kao studijski program uguran u vremenske okvire .. ovdje se radi o pitanju izjednacenja statusa nakon zavrsetka studija jednog mag. ing. i struc. spec. ciji studijski programi imaju jednako trajanje

Blajetina
20-11-07, 23:20
Naime i vijece veleucilista i visokih skola i nasi studenti spec. su imali mnoge primjedbe na zakon a koje nisu uzete u obzir. Ukratko nas dekan vrlo dobro zna sve probleme i dileme oko toga. Cak je rekao da postoje osnove da se dobije ustavna tuzba.

daj ako znas napisi barem neke primjedbe jer fakat nisam do sad vidio nista osim stalnog gundjanja oko "izjednacenja u nazivu" u kojem smjeru je isao i onaj prijedlog koji su potpisali HEP i Koncar

edit: jos jednom podsjecam da je kolega izricito napisao da je sastanak bio povodom "ustavne tuzbe zbog neprihvatljivog nazivlja" .. dakle po tome ispada da je to glavni i jedini razlog za ustavnu tuzbu

Vlado
21-11-07, 23:35
Osobno neznam iako kad procitam sam naziv zakona zakljucijem da studenti strucnih studija nisu akdemski građani???

Zato velim o takvim stvarima treba dogovorit sastanak i pricat s dekanom i jos nekim ljudima na TVZ-u koji znaju puno vise o tome kao npr. sto pricaju zatupnici ministarstva na raznim skupovima. Naravno raspravice koje se vode ovdje cesto na principu rekla-kazala ne drze vodu i sto se ove teme tice su vrlo sture. Znam da ima tu puno vise stvari i tema za pricati ali ni ja ni vecina nas ovdje nezna mnoge detalje :(.

Vlado
21-11-07, 23:38
Sto se tice naziva, stvari su maksimalno zakomplicirani tako da to vise nitko nece moci pratiti. S tim vise sto su uveli naziv "specijalist" za inžinjere dok se isti naziv vec godinam koristi u nekim granama medicine i zna se otprilike na koga se misli kad se kaze specijalist.

Ovaj zakon kao i sve ostalo rade politicari koji o tome nemaju pojma a na koje se utjece na razne nacine kako bi neki drugi izvukli korist i tako u krug :).

JOHN
21-11-07, 23:49
Koliko ja znam Vlado, da su zakonski predstavnici (dekan, voditelji studija), bili obavješteni o našim sastancima, pa tako i o ovom zadnjem za pitanje ustavne tužbe. I to je bilo jasno decidirano na sastanku kako se odvijao dijalog vezano za poziv(voditeljima i dekanu) na taj skup studenata u VP-Av. V. Holjevca zajedno sa angažiranom odvjetnicom. Bio sam tamo!
E sada ili si ti praviš da si loše informiran ili sam ja bio obmanjen na sastanku (u što sumnjam), ali ja znam isto tako da je na netu bila ta obavijest, stoga sve vezano za zajedničku borbu dekana, voditelja i studenata padaju u vodu jer se ni onaj dan nisu odazvali. Tu ostaju samo studenti jer očito dosadašnje organizacije sa našim voditeljima ili kime god nisu urodile plodom. Pa bumo se sami očito izborili za sebe. I onako je slogan od samog početka glasio:
Ajde studenti, pa borite se za sebe.
A s druge strane koga briga što svi radimo, patimo se ovih dana po kiši na gradilištu, ženu i djecu i ne vidimo jer vodimo j....e sastanke po faksu u osam navečer jer druge opcije nemamo.
Bumo i to izgurali. A sve iduće generacije nek znaju da smo mi krv pišali za nas i za njih.
Sve se to stalno isfurava, ajmo sjediti i dogavarati se. Od toga po meni nema ništa.
Netko treba odvalit šakom po stolu i primiti se posla. Neki su već tako krenuli.
Ja osobno nisam jer vremena nemam ni za sebe niti obitelj, ali svaka čast pojedincima. Moj savjet je da se svi drugi put odazovu takovim sastancima ako ih još bude, pa bumo razgovarali. A ti Vlado i ostali koji nešto želite postići, dragi moji pa pratite obavjesti na internetu. Ak sam ja i 100 drugih ljudi pročitao za to onda ste mogli i vi.
Mislim to je ionako po preporuci faksa jedina alternativa ako želiš pratiti stanje sa ispitima, predmetima i ino stvarima vezanim za faks.

Neka me nitko ne uzme za zlo ali meni je pun kufer više tih prebacivanja loptica.
Ma idemo na Markov trg i gotovo. :-)
Pozdrav svima
Držite se svi, bit će nešto od ovoga, pa ako i nebude bar smo nešto pokušavali.

Idemo dalje!
Hrvatska ubila Englesku, 3:2!:mrkaktus:

JOHN
21-11-07, 23:51
Ah ta politika! U sve je prste uplela!

Hrvatska
Hrvatska
Englezi krrrrccc

Vlado
22-11-07, 00:39
Kolega ja se smatram vrlo informiranim o velikom broju stvari na TVZ-u, naravno ne mogu znat bas sve. www.tvz.hr ipak nije bas posjecenja stranica jer na njoj nema za mene nista korisno. Također kako nisam specijalist i nemam veze s time ne pratim ni web spec. Zato pokusavam informirati vas o nekim stvarima sa druge strane. Obavijest na www.tvz.hr nije poziv dekanu i ostalim bitnim osobama, jer oni sigurno ne prate sta je gore. Ako poziv nije direktno upucen osobama kojima je namjenjen onda to nije poziv i u to necu ulazit jer neznam tko je kako, kada i kome slao poziv. Osim toga obavijest koja je citirana ovdje http://forum.sztvz.hr/showthread.php?t=2388 ne sadrzi info tko je uopce organizator skupa.

Ono sto znam je da sam bio u mail listi kolega sa spec. koji su isli i na sastanke u MZOS i kada se desavalo da nebi bilo nikakvih novosti ja bi poslo mail da pitam sta se desava.

Slazem se da netko treba lupit sakom o stol, nekad su studenti bili pokretaci velikih promjena. Ono sto zelim reci da se kolege koji su se aktivirali da "lupaju sakom" obavezno pricaju sa ljudima koje sam navodio.

Ja osobno jedino mogu isto kao i ti dati moralnu podršku i nadam se da se ide dalje i da cemo svi skupa dobit neke konkretnije informacije od ovog ovdje.
Edit: poslo sam mail kolegici za koji znam da je bila aktivna na ovoj temi i nadam se da ce mi onda znat vise reci.

Tracer
22-11-07, 10:46
Kad bi se konretno išlo sa tužbom?

vraana
23-11-07, 14:19
...pozdrav ljudovi..
...propustio sam sastanak povodom tužbe...bijah na terenu...

...svojedobno sa početkom spec. studija posalo sam upit u Komoru arhitekata i inženjera. U upitu sam naveo sve ove stvari o kojima se sada govori za komoru...no do dan danas nisam dobio nikakav odgovor...
...ok svjestan sam da tada vjerojatno nisu ni znali da spec. studij i postoji, ali barem da su mi odgovorili išta...
...to mi govori koliko su spremni i koliko će biti spremni primati stručne studije u komoru...
...U europi koliko je meni poznato projektant može biti bilo tko (ispravite me ako griješim)...ali ako zahebeš stvar sam si odgovoran i snosiš troškove štete...
..kod nas je komora institucija koja ubire novac i smatra se božanstvom kojeg moraš moliti da bi se mogao baviti poslom ovlaštenog inženjera...
...i kad postaneš ovlašteni inženjer tada te samo cicaju do besvijesti...obaveza prisustvovanja na predavanjima (ulaznica narijetko jeftinija od 300 kn), pa članstvo u komori...
...u što se koristi taj silni novac mene zanima...
...po meni komora je loše nasljedstvo bivše države koje treba ukloniti...nisam od onih koji razmišljaju negativno, ali što je previše previše je...

...evo molim da se na ovom forumu komunicira i obaviještava te poziva studente na buduće sastanke...

pozdrav svima

Goran
28-11-07, 20:34
Ovo za komoru bi trebalo pitati.

Pa to je većini vas najvažniji segment.

mirac
28-11-07, 21:42
Slažem se sa ovim u vezi komore... To je izuzetno važno!

JOHN
29-11-07, 12:11
Po nekim informacijama postoji mogučnost da će se komora ukinuti. A ovlaštenja će preuzeti ministarstvo

Goran
29-11-07, 13:45
Pa prema nekim informacijama ponovo će doći ledeno doba. Samo kada?

Komora za sad postoji i ima pravila. I to će biti tako sigurno još par godina. Ne treba čekati ništa, treba se izboriti.

Blajetina
29-11-07, 18:04
za to se ne bi trebalo boriti prije nego zaista bude konacno postojao 1. specijalist : ) .. ustavna tuzba bi u slucaju neupisivanja ili ignoriranja bila potrebna u smjeru -> "ZAKON O HRVATSKOJ KOMORI ARHITEKATA I INŽENJERA U GRADITELJSTVU" u kojem je napisano:

UVJETI ZA UPIS U IMENIK

Članak 26.
(1) Ovlašteni arhitekti i ovlašteni inženjeri svojstvo člana Komore stječu upisom u Imenik ovlaštenih arhitekata i ovlaštenih inženjera.
(2) Pravo na upis u Imenik ovlaštenih arhitekata i ovlaštenih inženjera ima osoba koja ispunjava ove uvjete:
1. da je hrvatski državljanin,
2. da je potpuno poslovno sposobna,
3. da je zdravstveno sposobna za obavljanje poslova,
4. da je diplomirala na odgovarajućem tehničkom fakultetu u Republici Hrvatskoj te stekla zvanje diplomiranog inženjera (arhitekture, građevinarstva, geodezije, strojarstva, elektrotehnike),
5. da je po završenom studiju najmanje tri godine radila pod nadzorom ovlaštenog arhitekta ili ovlaštenog inženjera,
6. da je položila stručni ispit za obavljanje poslova u izgradnji objekata, odnosno drugi odgovarajući stručni ispit,
7. da protiv nje nije pokrenuta istraga, odnosno da se protiv nje ne vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koji se vodi po službenoj dužnosti,
8. da je dostojna za obavljanje arhitektonske i inženjerske djelatnosti,
9. da ne obavlja poslove koji su nespojivi s arhitektonskom i inženjerskom djelatnošću.
(3) Ako je osoba koja podnese zahtjev za upis u Imenik položila odgovarajući završni ispit na stranom visokom učilištu ili na nekoj drugoj priznatoj stranoj ustanovi, smatra se da ispunjava uvjete iz stavka 2. točke 4. ovoga članka, s obvezom priznavanja istovrijednosti strane svjedodžbe u skladu s posebnim propisom.
(4) Upis u Imenik ovlaštenih arhitekata odnosno ovlaštenih inženjera može se odobriti arhitektu ili inženjeru stranom državljaninu iako ne ispunjava uvjete iz stavka 1. ovoga članka ako je član Komore arhitekata ili inženjera zemlje čiji je državljanin, uz uvjet uzajamnosti.
(5) Iznimno, upis u Imenik ovlaštenih arhitekata, odnosno ovlaštenih inženjera može se odobriti i osobi koja ne ispunjava uvjete iz stavka 2. točke 4. ovoga članka ako ima najmanje deset godina radnog iskustva u struci na poslovima iz članka 1. stavka 2. ovoga Zakona i ako se svojim radom posebno istaknula.
(6) Uvjete i mjerila za upis u Imenik ovlaštenih arhitekata, odnosno ovlaštenih inženjera osoba iz stavka 5. ovoga članka donosi tijelo Komore određeno Statutom.

faks www
30-11-07, 09:18
mi smo za sada slučaj 5)!!!

5) Iznimno, upis u Imenik ovlaštenih arhitekata, odnosno ovlaštenih inženjera može se odobriti i osobi koja ne ispunjava uvjete iz stavka 2. točke 4. ovoga članka ako ima najmanje deset godina radnog iskustva u struci na poslovima iz članka 1. stavka 2. ovoga Zakona i ako se svojim radom posebno istaknula.
(6) Uvjete i mjerila za upis u Imenik ovlaštenih arhitekata, odnosno ovlaštenih inženjera osoba iz stavka 5. ovoga članka donosi tijelo Komore određeno Statutom.
:tnpe: :deal: :bye:

Goran
30-11-07, 20:03
najmanje 10 godina....

vraana
01-12-07, 21:04
...da nažalost...10 godina....
...ako se ne izborimo bit će im isto i specijalistički i bacc

Kraljevstvo komorino:
:kneelsuckers::pickme9dd:

Blajetina
02-12-07, 19:42
...da nažalost...10 godina....
...ako se ne izborimo bit će im isto i specijalistički i bacc

nekome privatno i osobno to mozda i moze biti tako .. no zakon je tu onaj koji odredjuje i propisuje

@all .. pronasao sam da je i u starom zakonu postojalo izjednacenje .. npr napisano je:

Osobe koje završe stručni dodiplomski studij u trajanju od najmanje četiri godine stječu stručni naziv uz oznaku diplomirani kao što to imaju i osobe koje završe sveučilišni dodiplomski studij

Osobe koje završe studij iz stavka 1. ovoga članka u trajanju od najmanje četiri godine stječu visoku stručnu spremu, a osobe koje završe studij iz stavka 1. ovoga članka u trajanju kraćem od četiri godine stječu višu stručnu spremu

a stavak 1. izmedju ostalog kaze:

Na stručnim dodiplomskim studijima mogu se stjecati stručni nazivi koji moraju pobliže označavati struku i specijalnost, a utvrđuju se ili se mogu utvrditi na sljedeći način:
1) studiji koji se izvode .......................... iza riječi inženjer dodaje se naziv
u nastavnom području .......................... koji se izvodi iz struke u kojoj se stu-
tehničkih struka .......................... diji ustrojavaju i izvode (inženjer geodezije...)

dakle rezimirano gledano .. TVZ je mogao od objave ovog zakona 1999. godine uvesti cetverogodisnji studij i dijeliti VSS diplome .. svi bi bili diplomirani inzenjeri struke .. no na zalost do toga nije doslo .. takodjer moram reci da je ta ekipa pomalo "pusionicarska" jer je sad u ovom novom zakonu izjednacena tek sa prvostupnikom .. utjeha je to sta pise da zadrzavaju prava koja su imali kao VSS .. no svejedno im nisu dali da se izjednace sa strucnim specijalistima kao sto bi bilo pravedno i jedino ispravno s obzirom da su sveucilisni cetverogodisnji studiji izjednaceni sa stupnjem magistra .. usput bih nadodao da je to primjer nepravde koji ima uporiste za ustavnu tuzbu

M@rio
03-12-07, 02:21
Mislim da je veleučilište u Karlovcu dijelilo takve diplome. VSS dipl.ing. strojarstva... Mogao je i TVZ po takvome... Još jednu godinu i dobio bi dipl.ing.

JOHN
03-12-07, 08:42
Istina moj frend to prošle godine odslušao! I sada je dipl.ing

vraana
06-12-07, 06:26
...btw...u kojoj je fazi sada ustavna tužba?

Goran
06-12-07, 08:37
Pa vjerovatno na razmatranju...

Slušao sam jučer Uzelca. Čovjek jednostavno kaže da postoji prvostupnik (3 godine), drugostupnik (5 godina) i treći nivo - doktorski studij.

Ja kao dipl.ing. sa sveučilišta sam vjerovatno drugostupnik X.

Vi kad završite ovaj specijalistički studij ste drugostupnik Y.

Ako ja imam pravo na polaganje stručnog ispita pred komorom (naravno nakon određenog staža i projekata) i dobivanja projektantskog pečata, ne vidim zašto ne bi imali i vi?

No, sve je do komore koja vjerovatno mora svoje pravilnike prilagodit novonastaloj situaciji. Nemojte se vezati za stare pravilnike.

Ovo što sam napisao - drugostupnik X i drugostupnik Y je zato što ne znam točne nazive, a ne bi htio krivo napisat. Možda netko točno zan što je taj X i Y?

debeli
06-12-07, 13:42
pitanje je hoce li na kraju biti
X + Y = 2X
ili će
X + Y = X + (X-q)
q - nepoznanica

Goran
06-12-07, 14:17
Pa ne može se reći da postoji q jer to nisu isti studiji

Jedno je sveučilišni znanstveni studij, a ovo je stručni specijalistički studij

I zato vaš izraz ne vrijedi. Jer to nije isto.

Ne može se pisati X+Y=2X jer je X kruška , a Y jabuka

Isto tako ne može se pisati Y=X-q jer Y i X su različiti studiji.

No kako je bila riječ o komori, kod njih i X i Y ne bi trebali utjecati na mogućnost dobivanja ovlasti jer je u pitanju struka.

Alex
06-12-07, 14:55
Očekujem:

lim(X/Y) = 1,
uz t->tx+t0

samo treba prvo dočekat da dođemo do t0, a gdje je tek tx :)

Blajetina
06-12-07, 17:37
Ovo što sam napisao - drugostupnik X i drugostupnik Y je zato što ne znam točne nazive, a ne bi htio krivo napisat. Možda netko točno zan što je taj X i Y?

X = mag. ing. struke

Y = struč. spec. ing. struke

dakle magistar struke vs strucni specijalist struke

O cemu je bila rijec u razgovoru s Uzelcem i da li se jos sto bitno govorilo?

faks www
07-12-07, 01:35
odite na stranicu OSIJEČKOG FAKSA

http://www.gfos.hr

odaberite NASTAVA/ STRUČNI STUDIJ/ STUDIJSKI PROGRAM (doc file)
i na STRANICI 6. ćete vidjeti kako oni imaju opciju 'ići dalje' (s razlikovnim programom) do 'pravog' mag. građevinarstva (stavih navodnike, kako bi se što bolje izrazio- da me se ne hvata za riječi, izraze...).
zanima me, dal' je isto to moguće i na zagrebačkom faksu!!!!

PS. imate pod DOWNLOAD različite skipte, zadatke i primjere iz određenih predmeta!!!!!!

javite tu i tamo, dal' su vam downloadovi pomogli i znate li odgovor na pitanje- da li i mi imamo mogućnost 'ići dalje' (pa makar teoreteski- pustite sada dal se može uz rad, djecu, novčano.... teoretski, da li je moguć 'prelezak' kao na STRANICI 6???!!!) :misli::misli: :tnpe:

ILI :nebuislo1:

ili se moramo seliti u Osijek (ako nam se pruži prilika..... u tekstu ćete vidjeti kraj specijalista struke zvjezdicu, gdje kažu :

Zvjezdicom prikazani specijalistički studiji koje ne izvodi Građevinski fakultet u Osijeku)

faks www
07-12-07, 01:54
nađoh i 'stari' direktni link

www.gfos.hr/portal/doc/HIDROSVEUC.doc (http://www.gfos.hr/portal/doc/HIDROSVEUC.doc)

M2Tr
07-12-07, 10:36
U teoriji je to moguće i u Zagrebu (pogledajte stranicu 53 u kojoj su uvijeti za upis na diplomski studij)
http://info.grad.hr/gf/index.asp?pid=1653

M@rio
07-12-07, 10:47
Da..piše da se može i sa završenim stručnim studijem... Sad koliko je to u praksi...

vraana
19-12-07, 08:15
...ja neznam čemu tolika želja da se pređe na znanstveni studij....malo smo skrenuli sa teme....

...prilikom upisa na faks odabrao sam stručni studij iz razloga što više vremena volim provoditi u konkretnim problemima u struci, a ne na nekakvim razvijanjima teorije...
zbog toga sam i odabrao stručni studij...

...ono što me zanima za ubuduće jest priznanje ovog studija, odnosno da studij dobije na važnosti....
...to se nemože postići ako sami sebe sputavamo u tome u smislu "jao da mi je upisati(preći na) znanstveni studij"...neznam zašto je to toliko važno...
...treba postići cilj sada dok je to još u začetku...:Scool:
..ako se uspijemo izboriti za svoja prava i priznanje od države (nevidim razlog zašto ne)...nemojmo još i mi sami blatiti ono što jesmo...ja sam ponosan na svoje zvanje i tako ga i predstavljam u svom poslu...:Sdance2:

M@rio
19-12-07, 08:19
[quote=vraana;43882]...ja neznam čemu tolika želja da se pređe na znanstveni studij....malo smo skrenuli sa teme....

...ono što me zanima za ubuduće jest priznanje ovog studija, odnosno da studij dobije na važnosti....
quote]

Pa o tome se i radi što stručni studiji nisu dovoljno priznati...:Sdrink:

vraana
19-12-07, 09:27
Pa nikad i neće biti cjenjen ako ga sami tako reklamiramo kao nešto loše....

...recimo primjerice švicarski ETHZ - završiti taj studij to je stvar prestiža...a radi se isto o stručnom studiju...
...dakle stručni bac i stručni spec (master degree)....

...kada se počeo koristiti naziv inženjer isto tako je možda bilo neobično koristiti taj naziv...isto tako za nazive koje budemo imali završetkom bac ili spec trebat će se nositi s njima ma kakvi oni bili...a upravo mi od toga možemo napraviti branding u našim krajevima...odnosno postići svojim znanjem i stručnošću da to ime zaživi i da znaći nešto...
...druga je ova stvar prema državi i pečatima...na tome treba poraditi...:Swave::Sdrink:

pedro
19-12-07, 13:10
Zapravo je samo bitno da nas prizna država i komora. Meni zvanje nije toliko bitno, koliko mi je važno dobiti pečat komore. Pa da mogu lupati s njim gdje god stignem. Čak i po tariguzu.

Goran
19-12-07, 20:30
Ne lupa se s tim pečatom baš po svemu...

jucan1
20-12-07, 22:00
Poštovani kolege ,
-ne treba biti zabrinut , pa stoga :
#bitno je dam imamo VII/1 (str.spec.ing.el.) dakle po Zakonu o visokom obrazovanju i znan. djelatnosti , Hrvatskom kvalifikacijskom okviru ( isto kao VII/1 na FER-u ) - razlika stručni -sveučilišni studij pročitajte na MZOŠ RH .
#HKAIG se reformira , dakle slijedi novi Zakon o HKAIG-u (zbog samog HKAIG-a pa valjda i zbog Bolonje - novi stručni stupnjevi )
#Po novom prijedlogu Zakona o HKAIG ( Glasilo HKAIG br.22) osobe koje imaju završeni visokoškolski studij u trajanju najmanje 9 smestara ( kolege spec.stručni diplomski studij + temeljni stručni studij ima 10 semestara- 300 ECTS bodova )imaju pravo upisa u HKAIG uz uvjet radnog staža 3 god. i rad pod nadzorom ovl. inženjera (dipl.ing.)
#Oprostite kolege bez obzira na što sve mi željeli nemože svatko dobiti pečat ovl.inž. - pa to je jako odgovoran posao a ne šminka- ako čemo ozbiljno.
#HKAIG okuplja stručnjake (strukovni razredi)a ne znanstvenike , prema tome nemože biti diskriminacije prema str.spec.ing
#Priznanje je individualno ,kolege možete biti dr.sc. ; mr.sc.; mag.ing;str.spec.ing.;bacc.ing.- što god ---POSLOVNO OKRUŽENJE ( onaj tko Vas plača ) će vas cijeniti prema Vašem ZNANJU i varijabli KAKAV STE ĆOVJEK !
ZAKLJUČAK :
Završetkom Spec.dipl.stručnog studija steći čete stupanj stručne spreme , kompetencije ,naziv - Država i Komora morat će Vas priznati a za ostalo se sami pobrinite !
Hvala lijepa i sa poštovanjem ,

P.S. Nemojte loše o vašoj Školi šteti i vama !

Goran
31-12-07, 09:39
jucan1 je potpuno u pravu

nakon završetka imate 300 ECTS bodova i jedino po čemu komora može kreirati novi pravilnik su upravo ti bodovi. To je ono što nitko ne može pobiti i komora eventualno može postrožiti dodatne uvjete (godine staža, broj projekata), ali ne i pravo da budete ovlašteni inženjer.
najvažnije je znanje i međuljudski odnosi (veliki znalac i loš kolega na poslu danas ne prolazi). Dobar odnos prema kolegama, lojalnost firmi i zelja za sticanjem znanja - garantiran uspjeh.
Jedini problem je ako vam firma u kojoj radite nije razvojna, ne pruža mogućnost usvajanja novih znanja i kako se to kaže 'da ostanete u toku'. Ako radite u firmi u kojoj:

u kojoj nema mogućnosti učenja, nema napredovanja u struci
u kojoj nema mogućnosti dodatne zarade, stimulacije
u kojoj nećete napredovati u hijerarhijskoj strukturi
u kojoj ne vidite da će s vremenom biti bolja situacijaTražite drugi posao. Osim ako niste zadovoljni s time.

Tola
11-01-08, 12:59
Čestitam Uzelcu na imenovanju.
''Jako''se založio za status stručnih studija i time jako napredovao!

Tracer
11-01-08, 16:30
Gdje se mogu saznati ikakve informacije o ustavnoj tužbi? U kojem je to stadiju? Išta?

M@rio
21-04-08, 15:36
Ovo je nešto novo...

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/1543.htm

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/1542.htm

mirac
22-04-08, 11:25
A baš me zanima kako će glasiti na engleskom ako netko zatraži....

M@rio
22-04-08, 11:38
da... dobro pitanje..

smi
22-04-08, 16:10
mislim da je bolje pitanje da li je to sedmi stupanj odnosno 7/1, a kak se to zove, zar je bitno ?

AAA
22-04-08, 19:30
mislim da je bolje pitanje da li je to sedmi stupanj odnosno 7/1, a kak se to zove, zar je bitno ?
da 7/1 kao mr ing ii kao dr vet medicine

Mihael
24-04-08, 06:51
Ljudi vrijeme je da se zbog ovoga organizira prosvijed i eventualno "štrajkaju"/blokiraju predavanja...

Trebali bi se izdogovarat sa drugim stručnim studijima da svi zajedno pokažemo što mislimo.

Jedino tako možemo nešto postić, javni nastup, televizija, medijski linč trenutno vladajućih političara itd...

Goran
24-04-08, 08:53
Dakle treba pročitati naslov, odnosno tko je donio tu odluku:

VIJEĆE VELEUČILIŠTA I VISOKIH ŠKOLA I REKTORSKI ZBOR

Dakle nije TVZ.

Nedolaskom na predavanja oštetit ćete jedino sebe.

spal
24-04-08, 11:25
[quote=Mihael;52941]Ljudi vrijeme je da se zbog ovoga organizira prosvijed i eventualno "štrajkaju"/blokiraju predavanja...

Trebali bi se izdogovarat sa drugim stručnim studijima da svi zajedno pokažemo što mislimo.

Dečki i cure. Kod nas ima ljudi koji su dip ing i idu na specijalistički da bi bili
Spec mag 7/2, mi budemio spec ing 7/1. Znate kaj ljudima u kadrovskim je to tak svejedno oni glede samo brojku iza.
ZNATE ONO KAKO ĆEMO SE SAMI PREZENTIRATI TAKO ĆE NAS PRIHVATITI!!!
Vi baš niste neki prezentatori. Ja sam svojima rekao da ću za 1 mj biti specijalist i već me traže recepte (migrena trbuh ...), a jedan me pital kak da rješi problem sa spuštenim stopalima jedva sam ga se riješil
Tolko o tome kaj ljudi misle o nama i kak kuže BOLOGNU

Mihael
24-04-08, 22:40
Nedolaskom na predavanja oštetit ćete jedino sebe.

A ne kužiš ti bit prosvjeda...

Mihael
24-04-08, 22:40
[quote=Mihael;52941]Ljudi vrijeme je da se zbog ovoga organizira prosvijed i eventualno "štrajkaju"/blokiraju predavanja...

Dečki i cure. Kod nas ima ljudi koji su dip ing i idu na specijalistički da bi bili
Spec mag 7/2, mi budemio spec ing 7/1. Znate kaj ljudima u kadrovskim je to tak svejedno oni glede samo brojku iza.
ZNATE ONO KAKO ĆEMO SE SAMI PREZENTIRATI TAKO ĆE NAS PRIHVATITI!!!
Vi baš niste neki prezentatori. Ja sam svojima rekao da ću za 1 mj biti specijalist i već me traže recepte (migrena trbuh ...), a jedan me pital kak da rješi problem sa spuštenim stopalima jedva sam ga se riješil
Tolko o tome kaj ljudi misle o nama i kak kuže BOLOGNU

Upravo tako, zato treba prosvjedovat

Ajmo ljudi vrijeme je za novo proljeće :D

spal
25-04-08, 06:48
[quote=spal;52960]

Upravo tako, zato treba prosvjedovat

Ajmo ljudi vrijeme je za novo proljeće :D
Prosvjedovati treba protiv toga da je buđet države duplo veći od netto plaće svih Hrvata. A za ovo naše je dignuta ustavna tužba. Kaj se prosvjeda tiće treba organizirati i one koji su prve tri godine. Njih se to isto tiće ko i nas.

Mihael
25-04-08, 20:59
[quote=Mihael;52997]
Prosvjedovati treba protiv toga da je buđet države duplo veći od netto plaće svih Hrvata. A za ovo naše je dignuta ustavna tužba. Kaj se prosvjeda tiće treba organizirati i one koji su prve tri godine. Njih se to isto tiće ko i nas.

Pa ja sam unutar prve tri godine, konkretno druga.
Zato se mene to itekako tiče, kao i svih na stručnim studijima...

Blajetina
27-04-08, 16:11
o bozhe .. opet bi prosvjedovali i ne znam sta .. pa prestrasno .. Mihael, jel ti bitnija forma ili sadrzaj i da li ti je jasna razlika izmedju ta dva pojma? .. mozda neki ne kuze bit prosvjeda .. ali je jos gore kad ne kuzis za sta prosvjedujes : )

p.s. jos jednom .. (imho) .. ustavna tuzba u koju svi polazete nade je tako lose napisana da je to neopisivo kakve su gluposti unutra napisane

hint: kako nema mogucnosti za dokazivanje "nejednakosti" u nazivima .. "tuzba" u svom vrhuncu "napada" to sta su fizioterapeuti sa 180 ects-a "diplomirani" a mi nismo .. uuuuuuuuuhu .. ma ima da su se svim ustavnim sucima gatje tresle kad je ta tuzba stizala na sud .. i sta bi sa tim nazivom i da ga dobijemo? .. pravili bi se facama pred neukom rodbinom?

AAA
27-04-08, 19:39
Pa gospodo J.... studente koji ne prosvjeduju
A kaj se titule tiće Sve su OK s tim da se meni stara dipl ing najmanje sviđa

Inaće kao VŠS ing trenutno imam veču plaću od nekih mr sci
Tolko o titulama, a prosvjedi studenti bi svejedno trebali.
Nismo valjda gori od Francuza...

davorin
27-04-08, 21:46
Prosvjedi ne sluze za ovo. Prosvjedi sluze za dobivanje pozornosti javnosti i medija. Ovo se rjesava pravnim putem (zalbom).

Prosvjed se radi kada protokol zakaze tj. s obzirom da je ovo jos uvijek prijedlog mi imamo pravo na zalbu. Prosvjed je uvijek "zadnja crta obrane" :)

Ovim prijedlogom se "skriva" i omalovazava nase znanje sto je predmet za Ustavni sud.

Citao sam nesto o toj tuzbi. Kakvo je stanje? Nakon nekog vremena se zakonski moze sudu poslati Pozurnica.

spal
28-04-08, 06:43
Nije prijedlog nego zakonskim aktom doneseni naziv službeno verificiran od veleučilišta i rektorskog zbora.
U HR nije bilo studentskih prosvjeda od 71. Što znači da nekaj ne valja sa nama ili je sve u HR najbolje i najpravednije na svijetu.

debeli
29-04-08, 08:40
Ja sam iskreno umoran od svega ovog oko nazivlja.
Zadovoljan sam sa nastavkom studija(graditeljstvo) jer mi je potaknuo one tri zakržljale sive stanice u mozgu da se poigraju, puno toga sam čuo, nešto i naučio, družim se sa kolegama iz struke, razmjenjujemo znanja i iskustva...Vrijeme provedeno ovdje nije potrošeno uzalud.
Tko je došao nešto naučiti može naučiti. Tko je došao samo zbog toga da dobije titulu za hvaljenje pred rodbinom- žalim ga.

debeli
29-04-08, 08:55
i da se razumijemo, ne sviđa se baš niti meni rješenje nazivlja koje smo dobili zato jer kod kolega izaziva podsmjeh ili čuđenje, ali bez obzira na titulu koju dobijemo nakon završetka ovog studija za status cemo se morati izboriti svojim radom i znanjem
Mozda ce kroz koju godinu titula struč.spec.ing. biti više cijenjena od sveučilišne diplome. To ovisi isključivo o nama.

Mihael
29-04-08, 08:59
o bozhe .. opet bi prosvjedovali i ne znam sta .. pa prestrasno .. Mihael, jel ti bitnija forma ili sadrzaj i da li ti je jasna razlika izmedju ta dva pojma? .. mozda neki ne kuze bit prosvjeda .. ali je jos gore kad ne kuzis za sta prosvjedujes : )

p.s. jos jednom .. (imho) .. ustavna tuzba u koju svi polazete nade je tako lose napisana da je to neopisivo kakve su gluposti unutra napisane

hint: kako nema mogucnosti za dokazivanje "nejednakosti" u nazivima .. "tuzba" u svom vrhuncu "napada" to sta su fizioterapeuti sa 180 ects-a "diplomirani" a mi nismo .. uuuuuuuuuhu .. ma ima da su se svim ustavnim sucima gatje tresle kad je ta tuzba stizala na sud .. i sta bi sa tim nazivom i da ga dobijemo? .. pravili bi se facama pred neukom rodbinom?

Zbog ovakvih i imamo ovo sada što imamo...

Zar vama ljudima nije jasno da naša "pravna" država baš i ne funkcionira...
Sve je to na papiru divno i krasno...
A pitat ću tebe bajetino kada dođeš na intervju za posao i kada ti kaže čovjek da nisi dobio posao jer traže nekoga sa visokom stručnom spremom, a ne sa višom ;) .
Da nažalost na TVZ-u i profesori još uvijek misle da smo viša.
A da ne pričam o studentima koji nemaju blage ni o čemu osim da studiraju na TVZ-u.
Toliko o "neukoj rodbini"...

Plik
29-04-08, 09:08
Zbog ovakvih i imamo ovo sada što imamo...

Zar vama ljudima nije jasno da naša "pravna" država baš i ne funkcionira...
Sve je to na papiru divno i krasno...
A pitat ću tebe bajetino kada dođeš na intervju za posao i kada ti kaže čovjek da nisi dobio posao jer traže nekoga sa visokom stručnom spremom, a ne sa višom ;) .
Da nažalost na TVZ-u i profesori još uvijek misle da smo viša.
A da ne pričam o studentima koji nemaju blage ni o čemu osim da studiraju na TVZ-u.
Toliko o "neukoj rodbini"...

Mihael dijete, kao prvo zašto ti tu piskaraš po forumu od specijalističkog studija? ajde dijete, ne dangubi po forumu, završi prvo tih početnih par godina..a vidi tebe..ti ovako 'mali' pa bi već štrajko, bune dizao, prosvjede organizirao..pa ko bi te takovog ikada gdje zaposlio, takovih kao ti pune su birtije..sve im ne valja, sve bi oni..a koristi nikakve:P

spal
29-04-08, 12:52
Eh nitko nije frajer ak ne prosvjeduje.
Kod nas sve štima osim kaj je pol HR na Balkanu. Kod nas pomaže samo rad i dobra veza. Diploma ne smeta. Razgovor za posao je prića "jedan s vezom i 10 statista". Prosvjedi trebaju protiv poslodavaca koji ti kožu skinu , a ne plate ti. Njih ne zanima diploma nego jel BEDAK hoće ZABADAV DELATI pa makar i s FER-a ili .... Istina prića sa titulom je samo glupost i taština.

faks www
29-04-08, 13:12
Preskupo plaćam ovaj studij, da bi ga išao sada 'štrajkat' "markirat" ili kajgod već. I oni koji se vrate s posla, terena, pa uče, imaju obitelj.. Baš se njima sada ide "štrajkat"!!
Kad si sami budete plaćali studij, od svoje plaće, i pritom mislili koliko će vam ostati za režije i familiju, da vas onda čujem!
i ako je netko želio biti: dr sc kkk llll, dipl. ihg. arh ili građ ili dr med, mogao je to i upisati. A kamo nas je odnio život, to je već za drugi post!

nas 300 studenata sa specijalističkog, su 99% zaposleni ljudi u struci, različitog radnog staža, puno toga već znamo, nešto ipak, ne...A i sa ovim studijem postajemo 7.1 tj visoka sprema. Odite na službene stranice tvz-a i tamo imate tablici HRV.KLASIFIKACIJSKOG SUSTAVA... i odite učiti i radit

sa štovanjem
faks www, struč.spec.ing.aedif.

Tracer
29-04-08, 19:17
To je tvoja osobna stvar koliko ti plaćaš režije, brineš za obitelj itd. Sigurno nisi jedini, niti se po tvojim potrebama treba ravnati kolektiv. Svi smo mi ovdje odrasli ljudi i većina sa obiteljima. Zato, kako većina odluči tako neka i bude.

Moje osobno mišljenje je da se titule trebaju izjednačiti u toj mjeri da ne bude prevelike razlike u nazivlju. To samo stvara dodatnu pomutnju kod poslodavca koji zbog toga može pomisliti da smo manje školovani nego što jesmo. Već zamišljam situaciju u kojoj mu moram objašnjavati što je to točno struč. spec. što mi zapravo zvuči kao da svoje zvanje trebam opravdavati prije nego dotični shvati što je to. A da ne govorim da njegov početni dojam i nije baš bajan, a što je nekad i više nego dovoljno da te otpile. Zašto se uopće dovoditi u takvu situaciju?

Nekakav stručni magistar je ipak prepoznatljiva titula koja JASNO daje do znanja da nije riječ o nekom običnom studiju niti o nekom tečaju informatike, elektrotehnike itd.. Nazivlje treba jasno ukazati na kvalifikacije, a "stručni specijalist" ne vidim kako to zadovoljava.

naj me zezat
30-04-08, 03:31
nedavno bijah na razgovoru za novi posao.

ne želim vas razočarati kao što su mene, ali u jednoj vrlo renomiranoj tvrtki smatraju nas tooootalnim kretenima koji se maltene ne znaju niti potpisati, u kuloarima se priča kako ćemo žig vidjeti - NIKADA!, ismijavaju naš budući naziv ( mislim, nije da nije smiješan, nije da nije bezvezan, i idiotski, ali kao da smo si ga sami birali!?!?). ako spomenem ogorčenje, to je preslaba riječ koja može opisati osobu koja se uz poveće žrtve potrudila nešto napraviti po pitanju usavršavanja ( nismo li to svi mi ovdje?!?), ispostavilo se da svi oni jako dobro znaju kako ćemo se mi zvati, koliko bodova ćemo imati, i što će točno naša titula predstavljati. ukratko, vi koji se bojite da budući poslodavci neće u našem novom nazivlju znati prepoznati sve vrednote ovog studija, varate se. svi oni ( aludiram na struku) znaju jako dobro što se događa sa bolognom, spec studijem, a posebno komorom. a taj lobi je toliko jak, da mi se čini da ćemo svojom diplomom moći samo zarolati kartončić wc papira.

prije dvije godine smo trebali biti glasniji, pogledajte što su kikići od 17-18 godina napravili, i kako su odgodili državnu maturu.
zar mi nismo u stanju dići glas kako spada?

u početku me naš naziv nije previše smetao. međutim, zašto bismo mi sa 7/1 bili do te mjere degradirani, da naš budući naziv ne znači ama baš ništa? ako će nešto i značiti, to će biti onda kad ćemo svi mi koji smo momentalno na spec. biti već jednom, ako ne i s obje noge u mirovini.
ako imamo jednak broj bodova kao netko drugi, kako možemo imati tako smiješan naziv? zar su naši bodovi manje vrijedni? koliko znam, imamo iste bodove! ili je možda naše radno iskustvo manje vrijedno? možda dipl. ing kad izađe sa faksa zna više nego ing koji ima min 5 godina iskustva u struci?

ma, mislim stvarno...:anger:

nikako se ne slažem s onimA koji kažu kako trebamo šutjeti, gutati i ništa ne učiniti. naspram trojice 17- godišnjaka koji su pokrenuli cijelu hrvatsku sa nekoliko sms-ova, možemo se samo - postidjeti!

spal
30-04-08, 06:43
Organiziraj sa stud predstavnicima (prve 3 i spec) najavi prosvjed i svi ćemo doći. Mislim da bi se pridružili i ostali struč studiji.

Mihael
30-04-08, 07:10
Mihael dijete, kao prvo zašto ti tu piskaraš po forumu od specijalističkog studija? ajde dijete, ne dangubi po forumu, završi prvo tih početnih par godina..a vidi tebe..ti ovako 'mali' pa bi već štrajko, bune dizao, prosvjede organizirao..pa ko bi te takovog ikada gdje zaposlio, takovih kao ti pune su birtije..sve im ne valja, sve bi oni..a koristi nikakve:P

Ako sam ja sa 22 godine dijete, onda si ti kreten, oprosti, ali ti si prvi počeo sa vrijeđanjem...
Ne sjećam se kada sam zadnji puta bio u birtiji o kojoj ti govoriš...
Sam plaćam svoje režije i btw. RADIM wow koje čudo jel da?
Da da te malo prosvijetlim, prošle sam godine bio najbolji student na svojoj godini... Da STUDENT, zaposleni, a ne srednjoškolac, koji se očito, za razliku od mnogih, znaju izborit za svoja prava, svaka im čast zbog toga...
Niti me poznaš, niti znaš što sam prošao, meni me se!

Ne mora se nužno bojkotirat nastava, već se lijepo može organizirat javni prosvijed...
A onda nas tek čeka pravi posao i struci pokazat da znamo znanje ;), ali se očito to ne zna pa zato ovakvi komantari...

Alex
30-04-08, 09:00
Drago mi je da su srednjoškolci dokazali da se je ipak moguće za nešto izboriti.

Ne sviđa mi se što se pljuje po spomenutoj ustavnoj tužbi, jer se kolega Marko koji istoji iza toga zaista trudi, a nisam vidio baš previše postova potpore. Na ovaj način to niti ne zaslužujemo!

Stavovi poslodavaca večinom se temelje na nekim predrasudama prema "bivšoj višoj". U malenoj mjeri utječe i sporni naziv kojeg stječemo, no smatram da vlastitim kvalitetama možemo i trebamo pomoći da se ovakve predrasude razbiju.

Naravno da na TVZ-u dosta toga ima za popraviti, ali ne postoji magični štapić kojim možemo preko noći riješiti sve probleme.

Ponašati se kao cendrave tetke koje po svemu pljuju ne pomaže nikome.
Titula je posljedica, a ne uzrok, pa ajmo onda identificirati uzroke i dati konkretne prijedloge poboljšanja.

Tracer
30-04-08, 09:28
prije dvije godine smo trebali biti glasniji, pogledajte što su kikići od 17-18 godina napravili, i kako su odgodili državnu maturu.

nikako se ne slažem s onimA koji kažu kako trebamo šutjeti, gutati i ništa ne učiniti. naspram trojice 17- godišnjaka koji su pokrenuli cijelu hrvatsku sa nekoliko sms-ova, možemo se samo - postidjeti!

S ovim se u potpunosti slažem. Nadasve, ovime se samo i dokazuje da ako se organiziramo i pokrenemo da će se naš glas čuti. Ako su se srednjoškolci već za nešto mogli izboriti onda bi i mi to svakako trebali moći.

naj me zezat
30-04-08, 13:08
Titula je posljedica, a ne uzrok, pa ajmo onda identificirati uzroke

ajmo.
znamo što je lobi, jel tako? znamo tko čini taj lobi u našoj struci, kao i tko sjedi u komori. znamo zašto nekome nije u interesu da dobijemo titule koje bi po zakonu, upravo onako kako je u ustavnoj tužbi i napisano trebali i dobiti, a sukladno broju položenih ispita, odnosno stečenim bodovima.

ne radi se ovdje o tome kako se nas uistinu smatra nesposobnjakovićima, neznalicama i neradnicima, baš suprotno...u tome je kvaka. stvar je u konkurenciji i STRAHU da se broj ovlaštenih ingova ne poveća za nas cca 200 ili 300 u roku od par godina, jer onda i onima koji sada imaju pravo na to pada cijena na tržištu rada.

stoga, nekome tko je sada ovlašteni ing, i bira buduće zaposlenike, ne smije izletiti pravi razlog ovog pljuvanja po nama, nego je to lakše i ispravnije ukamuflirati u pljuvanje i kritiziranje nas, budućih specijalista, po shemi kako je naš faks manje vrijedan, ispiti manje vrijedni, titula manje vrijedna....

samo i jedino o tome se radi.

vać sada u studentskim klupama među nama sjede vrhunski stručnjaci, koji imaju pod nogama terena i terena, projekata i projekata. ne može se to iskustvo samo tako popljuvati i izbrisati. i onda još ako steknu jednaka prava kao što ih sada imaju dipl ingovi sa netom stečenom diplomom koji ipak moraju tek raditi još cca 3-5 godina, normalno da se ovima potonjima gaće tresu.
s druge strane, tu su oni koji već jesu ovlašteni sa debelim iskustvom koji razmišljaju po principu: ''neće meni sad jedan inženjerčić doći samo tako, nakon pišljive dvije godine do mojeg statusa''. nažalost, oni stvarno tako razmišljaju.

a naziv, titula? ona povlači za sobom status, ako je bitno drugačija od onih na sveuč., baca sjenu na našu vrijednost - na sav naš trud: iskustvo i učenje uz rad ovdje na specijalističkom studiju.

zato unazad neko vrijeme mislim da je i ona itekako bitna. i da se ne bismo smjeli pomiriti sa ovim prijedlogom.

ivanda
30-04-08, 13:11
Meni je isto drago za srednjoškolce.
No, ako svi vi koji se želite kititi RIJEČICOM MAGISTAR, DOKTOR i sl. se upišite na svučilišni studij (akademski po novom) uplatite si magisterije, doktorate, objavite hrpu znanstvenih članaka- budite ponosni na sebe, jer ste mogli to upisati, imate vremena i novaca. I budete napokon bili magistri (kao da sad to nekaj znači; to što je magistar prije značio nešto drugo- neću ići u offtopic)

Ako ste na stručnom studiju, tada morate biti svjesni da NE MOŽETE imati isti naziv kao i oni koji su završili sveučilišni/ akademski studij.

Meni bi isto bilo drado da sam doktorica, magistrica pa da da se krećem u akademskim krugovima, ovlaštena, imam žig, ali eto, tu sam, završih to što jesam, radim u firmi gdje me cijene i nemam potrebu ići na interviewe i tražit si bolji posao. Što se tiče plaće i ja bih VOLJELA IMATI 25.000,00KN mjesečno, no nemam ali se trudim da ih zaradim.

kao što su već neki naglašavali, stvar je da li će nas tretirati kao SSS, VŠS ili VSS! Po najnovijem zakonu smo VSS ili 7.1.

Tko hoće ima mogućnosti upisati još godinu na sveučilišnom, dati još 7 ispita, pa će biti magistar ili još ako ode dalje i dobije još 60ETSC bit će-spec univers..itd kako li već ide titula.

Nije mi jasno oko čega se tu diže buna.

A ako se prosvjeduje oko toga:
kako nas doživljavju neki isfustrirani kreteni iz nekih renomiranih tvrtki??? ili neki profesori (kaj se tog nitko ne sjeća, npr. Rajduković- ma vi ste samo viša, od vas neće biti ništa i td)

Hoću li ja trošiti svoje vrijeme i živce oko toga što li netko misli , dal ima predasude i sl. To me podsjeća na: ajmo tužit nekoga zato što je glup i misli o nama to i to??? halo

ako hoćete preodgojiti hrv. društvo trebate više vremena i živaca

naj me zezat
30-04-08, 13:24
ivanda, nije stvar samo u tituli. stvar je u ŽIGU, OVLAŠTENJU. sada od toga, kako stvari stoje, neće biti ništa.
da je drugačija titula, onda bi taj žig bio manje sporan. u tom smislu, titula postaje itekako bitna.

tebi je sada super na tvojem radnom mjestu, u ovoj firmi u kojoj sada radiš. znaš li, možeš li garanitrati da će tako biti i za pet godina?!?

naravno da ne možeš. ovaj studij je ulaganje u svoje znanje, ali i u svoju budućnost. sami koeficijent i VSS ne znače apsolutno ništa ako ti njome nisu dana ista prava kao i drugom ingu sa VSS-om!

eto, u tome je bit sa titulom. ne znam, možda ja ne crtam dovoljno dobro. možda netko može bolje dočarati ovu nepravdu i maglu proizašle iz, svakako namjerno, nedorečenih zakona!

ivanda
30-04-08, 13:27
znamo što je lobi, jel tako? znamo tko čini taj lobi u našoj struci, kao i tko sjedi u komori. znamo zašto nekome nije u interesu da dobijemo titule koje bi po zakonu, upravo onako kako je u ustavnoj tužbi i napisano trebali i dobiti, a sukladno broju položenih ispita, odnosno stečenim bodovima..

LOBIJI SVUGDJE POSTOJE!! nije samo riječ o građevinarstvu, postoje lobiji i u medicini, novinarstvu, TRGOVINUI, PRAVU,,....

Mi sa specijalističkog imamo bodove koje nam ne može nitko oduzeti- 300 zar ne?

A sad o iskustvu, e to je zasad preširoka tema, neki rade u operativi, terenu, neki u projektiranju, neki su 5 god nezaposleni, neki ....

Ali, dajem ti svu svoju potporu, jer imaš volje, snage, živaca, vremena i novaca, srediti stvari u hrvatskom društu! Mogu samo reći bravo (iako to smatram borbu s vjetrenjačama, jer nije tako samo u R.H., Italija je još gora u tome itd)

Smatram, da ako želimo to sve promijeniti, trebamo odgajati tako mlađe generacije (mlađe godište 1995)

Pitanje, dal se navedenom tužbom bori samo za građ., elektroteh. i informatičare, samo za građ. ili za sve više u Hrv.?

naj me zezat
30-04-08, 13:48
ja ne pričam o lobijima u drugim strukama. oni me se, barem ne tako jako, i ne tiču. također, ja ne živim u italiji ili na madagaskaru. pa me se ne tiče niti kako je tamo.

upravo objasnih da niti tih 300 bodova niti VSS zakeljena uz njih ne znači ono što bi trebala značiti.

jest da je građevinarcima najbitnije sve ovo zbog žiga, ali sam status bitan je svim budućim specijalistima u smislu da njihovih 300 i VSS znače upravo to.

a ne da ti netko direktno ili indirektno kaže i na stanovite načine pokaže (plaćom, pravima, vrstom ponuđenog posla itd, itd) kako je tvojih 300 ili 5000 bodova manje vrijedno, od nekih drugih 300 ili 5000 bodova.

mislim, čemu onda sve ovo?!??!

A sad o iskustvu, e to je zasad preširoka tema, neki rade u operativi, terenu, neki u projektiranju, neki su 5 god nezaposleni, neki ....

ne znam što je tu sporno, znamo što je pravo iskustvo u struci. sigurno za informatičare u to ne spada prodaja i uvoz računala, ili kod građevinaraca prodaja bet. elemenata.
a sad jel netko bio na gradilištu, u operativi, ili radio projekte, sve je to dio građ struke.

što se tiče cijenjenog radujkovića, bez brige to nitko ne može zaboraviti. da se ne znam koliko trudi. bilo je bisera naveliko.
pitanje, zar ćemo dozvoliti da se njegovo trkeljanje obistini?!??

faks www
30-04-08, 14:13
Ja sam iskreno umoran od svega ovog oko nazivlja.
Zadovoljan sam sa nastavkom studija(graditeljstvo) jer mi je potaknuo one tri zakržljale sive stanice u mozgu da se poigraju, puno toga sam čuo, nešto i naučio, družim se sa kolegama iz struke, razmjenjujemo znanja i iskustva...Vrijeme provedeno ovdje nije potrošeno uzalud.
Tko je došao nešto naučiti može naučiti. Tko je došao samo zbog toga da dobije titulu za hvaljenje pred rodbinom- žalim ga.

Re: Novi zakon o titulama - nacrt zakona - Jučer, 08:55

i da se razumijemo, ne sviđa se baš niti meni rješenje nazivlja koje smo dobili zato jer kod kolega izaziva podsmjeh ili čuđenje, ali bez obzira na titulu koju dobijemo nakon završetka ovog studija za status cemo se morati izboriti svojim radom i znanjem
Mozda ce kroz koju godinu titula struč.spec.ing. biti više cijenjena od sveučilišne diplome. To ovisi isključivo o nama.

ivanda
No, ako svi vi koji se želite kititi RIJEČICOM MAGISTAR, DOKTOR i sl. se upišite na svučilišni studij (akademski po novom) uplatite si magisterije, doktorate, objavite hrpu znanstvenih članaka- budite ponosni na sebe, jer ste mogli to upisati, imate vremena i novaca. I budete napokon bili magistri (kao da sad to nekaj znači; to što je magistar prije značio nešto drugo- neću ići u offtopic)

Ako ste na stručnom studiju, tada morate biti svjesni da NE MOŽETE imati isti naziv kao i oni koji su završili sveučilišni/ akademski studij.

Tko se hoće zvati magistar i imati žig odmah, nek upiše sveučilišni studij i za dvije godine sve super- svi sretni i zadovoljni!!

Tko nema izbora, pa završio specijalistički, i to stručni, nek čeka još nekoliko godina, da mu se nakupi onih famoznih 10 god do žiga i ovlaštenja.

Pa opet, na forumu graditeljstvo, ljudi (koji su po bologni) 'pljuju' po nama što se živciramo i pjenimo! zapravo, ne 'pljuju' nego se odmah uvrijede ako im poremetite njihov naivan pogled na svijet)

Zna se što si upisao i to je to, ako se hoće žig odmah i lijepa titula, nitko vam ne brani, upišite taj studij i svi sretni.

By the way, ja super znam kemiju, pa nisam profesor kemije- zakaj- zato što ne završih dotični faks, a učih i učih i fakat znam!
to što netko super crta- uh big deal;
life is bit...ch

ivanda
30-04-08, 14:44
Citiraj:
Original poslao naj me zezat http://forum.sztvz.hr/images/aria/buttons/viewpost.gif (http://forum.sztvz.hr/showthread.php?p=53215#post53215)

kao što rekoh:
Ali, dajem ti svu svoju potporu, jer imaš volje, snage, živaca, vremena i novaca, srediti stvari u hrvatskom društu! Mogu samo reći bravo (iako to smatram borbu s vjetrenjačama..

meni su se nakon 25-te totalno promjenili prioriteti...

Ako već želite nešto mijenjati: krenite od samog početka:
npr naš voditelj studija (prof Zlatović) je na predavanju izričito naglasila:
(ovo VAM NEĆE TREBAT, VI IONAKO NEĆETE PROJEKTIRATI...vi to ne trebate znati..)

izgleda da mene na poslu više cijene nego vlastiti profesori, (zlatovićka nije jedina- sjetrite se one debele profesorice iz ekonomike!! mislila je da smo trogodišnja obrtnička!! )

eto, vi odmah napali na vladu, i tamo neke firme i susjede i rodbinu- svi su oni krivi što nerazumiju koliko vrijedite, a već u samom startu, nas profesori omalovažavaju, a oni nam trebaju dati znanje

...nikako se ne slažem s onimA koji kažu kako trebamo šutjeti, gutati i ništa ne učiniti. naspram ...

smatram da ovo nije točno, jer nas 300 ne čini ništa, dapače, rade, uče, i stavaraju si karijeru, na poslu...
ja kad dobijem diplomu ću si moći na poslu još dignuti odgovornost, plaću i td.
ne mislim mijenjati firmu, čim dobijem diplomu.
a ako te sada ne cijene na poslu, vjeruj mi da neće ni nakon diplome.

svima sve najbolje u nastavku studiranja

naj me zezat
30-04-08, 15:12
ja kad dobijem diplomu ću si moći na poslu još dignuti odgovornost, plaću i td.
ne mislim mijenjati firmu, čim dobijem diplomu.
a ako te sada ne cijene na poslu, vjeruj mi da neće ni nakon diplome.

cijene me. imam, dapače, određene slobode. koje mi je teško zamisliti u nekoj drugoj firmi. plaća uredna. danas se teško, malo tko naših struka može pohvaliti kako nema posla.
ali to je danas.

zbog stanovitih razloga koji nisu za forum i striktno su privatne prirode, bijah na razgovoru za drugi job.

a što se tiče toga kako ti ne planiraš mjenjati job nakon dobivene diplome, pa to nije nikakav argument za ovu raspravu. jer ćeš ga kroz dvije tri godine možda morati mjenjati. kažem možda. i što onda?

profesori nas omalovažavaju jer im to dopuštamo. primjerice, priča sa baljkasom je bila nevjerojatna. zaboravlja se da veliki dio tih profesora radi to što radi mimo svojih obaveza na fakultetu, i da upravo njima, između ostalih, i paše ovakvo stanje stvari. treba se malo, posve malo poslušati što neki od njih kažu kad ih se upita što misle o cijelom našem studiju i našem statusu.

potrebno je samo malo poslušati između redaka da se stvori cijela slika i poklopi zadnji komadić puzzlea. no dobro, pitam vas da li ste sigurni sa ovom vašom retorikom kako će vam biti super sa koef. 7/1 za recimo pet godina.

jasno je meni da se onima kojima je sada dobro ne da razmišljati o ovome. posve to razumijem, ali onda se ti i takvi nisu niti trebali javiti ovdje jer je po njima sve super. ma odlično.

meni su se nakon 25-te totalno promjenili prioriteti...

promjenili su se i meni, sa prvim poslom. i baš zato kažem to što kažem. jer čovjek s vremenom prestane slijepo idealizirati stvari i počne drugačije, zrelije, realnije promatrati svijet oko sebe.

čovjek s vremenom počinje shvaćati da nije sva samo u učenju, i broju položenih ispita. počinje shvaćati da odijelo itekako čini čovjeka, da je celofan u koji je umotan paket itekako bitan. barem za prvi dojam. ako je taj prvi dojam loš, onda su i šanse da se o nama stekne onaj, veći i važniji, drugi dojam, minimalne, gotovo nikakve.

tko je shvatio, shvatio je.

ivanda
30-04-08, 15:34
meni sad niš' nije jasno!!
što ti je bitnije: žig, ovlaštenje, posao za 5 godina ili što drugi misle ili sve??

ako hoćeš sada žig i ovlaštenje, odmah u roku godine dana, odi upiši akademski studij!!
u p0rotivnom, 10god oduzmi koliko već radiš i strpi se!

što će bit za pet godina, tko nitko nezna; bio on ing, ili dipl.ing ili mag. živio sada ili dok je još bila juga... ne znaš dal' ćeš biti živ, a kamoli što ćeš raditi-
u to se neću upuštati

što drugi misle- u to se isto neću upuštati, već napisah što mislim o tome
a ako nemožeš dokazati svojim radom i znajem, bjež' od budala.
inače kako su prije ljudi pisali, sami se moramo pobrinuti kako će nas cijenti,
pogotova nas prve iz generacije bologne i pogotova nas s prve generacije specijalizacije!

ako nisam navela ništa od onog što te muči, napiši- znam samo da temo neki kreten misli ništa lijepoga o nama s više! a oko toga se sigurno neću živcirati!!!
znala sam što upisujem još dok sam upisivala višu i sada pkušavam poboljšati situaciju s upisom na specijalistički!
a za baljkasa me boli briga, kao sve ostale navedene s puno ega!!!

smi
02-05-08, 10:33
meni se ovdje chini da je ova rasprava malo pre burna jerbo razlichiti smjerovi razlichito dozhivljavaju ovo.

sve shto sam napisao u ovom threadu ide iz perspektive informatichkog smjera. sobzirom da nema drzhavnog ispita, nakon shto diplomirash vishe nemash dodatnih koraka da bi "sluzhbeno" mogao napredovat u struci.

uvidjam da recimo gradjevini nije isto sobzirom da imaju komoru, ing zhig i sve ostalo. Nazhalost ne znam dovoljno o tome da bi mogao ponudit komentar.

ostaje pitanje kako doch do posla. moram priznat da mi nije jasno zashto netko zaposli tvzovca ili ferovca chisto po diplomi, bez provjere znanja. a ako znash shtogod radit shto treba poslodavcu, neche te ni pitat za diplomu.

mirac
03-05-08, 11:31
Čitah malo sve ove komentare i moram reći da se doista čudim nekim glupostima koje ovdje pročitah...

Naime, moram reći da smo svi pomalo uletili u ovaj specijalistićki studij kao guske u maglu... Istina je da su nam prije upisa obećavana brda i doline, ravnopravni statusi i slično, a to u zbilji nije tako...

Ako nećemo moći dobiti pravo potpisa projekata po istim uvjetima kao i sveučilišni studenti sa ostvarenih 300 ECTS bodova, onda je ovo veliki promašaj.

Da se vratim na ono da smo uletili ko guske u maglu.... Gospodo, pa jedna godina specijalistićkog studija stoji 19 200 Kuna!!!!! Pa to je otprilike ista cijena kao godina doktorata na sveučilištu!!!!! Helloooooo? Pa o čemu mi pričamo? A na kraju mi to vrijedi upravo isto kao neka dopisna škola...

Moram priznati, ukoliko stvarno ispadne tako (u što sam sve više uvjeren) da me nitko nikada nije tako namagarčio.... i da će mi to biti dobra škola...

A Što se tiće ustavne tužbe, pozdravljam svaku inicijativu i trud i dajem svoju potporu...

Isto tako pozivam studentske predstavnike neka pokrenu ako treba i prosvjede, jer ako se nećemo medijski eksponirani, nećemo nikada ništa postići...

A svima vama koji ste zadovoljni time što su vam pobrali silnu lovu, a niste dobili ništa za uzvrat (mislim na zakonska ovlaštenja) bilo bi bolje da se ne javljate, već da gurnete još malo dublje glavu u pijesak i nastavite živjeti u svom svijetu mašte...

A što se tiće takvih profesora koji javno ponižavaju studente i imaju takav način razmišljanja (pa bila to i profesorica Zlatović, ako je istina to što je Ivanda napisao/la), njihova predavanja bi trebalo kolektivno napustiti i tražiti njihovu smjenu.

Kad bismo bili složni mogli bismo puno toga promjeniti na bolje, jer oni su tu radi nas a ne mi radi njih, ali nažalost uvijek se nađe par bisera koji rade sami protiv sebe, ali i ostalih....

Sonja Zlatovic
04-05-08, 10:11
Ovo je sada studentski forum i nerado se javljam, uglavnom zbog nesporazuma koji mogu nastati.
Zato radije pozivam studente koji to žele na susret i razgovor.

U srijedu sam napisala dugački post - o našem djelovanju na prepoznavanju studija,
o očekivanim rezultatima..
a i o nesporazumu oko moje izjave ovdje spomenute,
i mojeg poštovanja za studente
(da ne poštujem svoje studente, ne bih u predmet bila dovela tolike vrsne geotehničare,
i ne bih se mjesecima pripremala za predmet,
a da ne mislim da mojim studentima trebaju projektantska znanja, ne bih se potrudila prevodeći i prezentirajući Eurokode,
knjige Designer's Guide koje su autori Eurokoda pisali upravo za projektante..

da ne govorim o ostalom angažmanu)...
... pa sam taj post izbrisala jer je predugačak za ovo mjesto
i može opet izazavati nesporazume.

Ovo je novi studij, koji je priređen u skladu sa zakonom iz 2003. godine,
s dopusnicom iz 2005.,
ali treba još dokazivanja i promocije.

Ustvari, cijeli novi sustav visokog obrazovanja nov je i još nedovoljno poznat i priznat.
Gotovo svi su nazivi novi, ne samo ovog studija, i ne samo nazivi,
jedino je ovaj studij krenuo prije drugih studija koji predstavljaju 4. i 5. godina studija,
pa se problemi tek počinju otvarati.
Jesmo li mi trebali čekati?

Ovdje su spomenute neke akcije koje su poduzeli studenti,
o onome što poduzimaju nastavnici i uprava teško je izvještavati na ovom mjestu,
(iako su neke moje prezentacije i izvještaji iz 2006. još na staroj web stranici studija)
jer su dogovori i ostale akcije u tijeku i traže još truda i čekanja

i nisu za javno objavljivanje, iako ste dobro došli želite li porazgovarati.
Jedan razgovor upravo priprema studentski predstavnik II godine, kolega Utrobičić.

Sonja Zlatovic
04-05-08, 10:33
Nekoliko sam puta već provjeravala, pa sada sam opet ..
.. što smo obećali..

Sve su moje prezentacije na webu, pa tako i ona od 25. studenog 2005., prije prijava i upisa u studij,
gdje je već prezentiran i naziv - prema Zakonu iz 2003., i usporedba studija, i, na kraju, slajd koji sadrži slijedeći tekst, prenosim:

Europski sustav visokog obrazovanja podržava razvoj stručnih studija.
Stručni studiji upisuju više studenata nego sveučilišni.
Ipak, presudna je kvaliteta:
kvaliteta studijskog programa
kvaliteta izvedbe – tražimo visoku angažiranost nastavnika ali i studenata
kvaliteta znanja i vještina završenih studenata

Status studenata nakon završetka studija ovisit će o našem zajedničkom uspjehu.
Veleučilišta i visoke škole trebaju dalje dokazivanje: kroz izbor nastavnika i izvedbu nastave ali i kroz uspjeh studenata.

Ovo je novi studij, i trebat će ga, kao i druge studije - koji još nisu na kraju,
a neki nisu niti započeli u novom sustavu,
dokazati rezultatima. Znanjem i vještinama studenata prije svega.

Blajetina
05-05-08, 16:59
evo da jos jednom i dodatno pojasnim zasto je po mom misljenju ustavna tuzba bespotrebna i zasto je po meni to totalno u krivom smjeru kanalizirana energija .. dakle ustavnom tuzbom se ide iskljucivo na "naziv" .. dakle ako se nama prizna neki novi naziv po ustavnoj tuzbi .. pa taman i da se "izborimo" da smo "doktori struke" sukus svega ce biti "nije govno nego se pas posr'o" tojest opet ostaje onaj problem na koji je nekolicina upozorila tj. da nas "ne tretiraju jednako" .. e sad .. jedno je necije privatno misljenje i stav u smislu "pih .. vi sa visih skola" jer su prije izjednacenja (sveucilista/veleucilista) zbog EU zakonodavstva vise skole zaista bile degradirane tj. na iste je gledano s visoka kao na manje vrijedne da bi se to u tom "duhu" nastavilo i dalje unatoc zakonu .. a drugo je zakon koji definira stvari tocno onako kako u istom zakonu i pise .. 100% siguran sam da je tu rijec o strahu i podcjenjivackom pljuvanju iskljucivo zbog dodatne konkurencije koja je kakti "lakse" dosla do istog stupnja na kojem su ti "veleumovi" koji su zavrsili "najteze skole u svemiru - aka sveucilisni studij u RH" .. dakle ako treba prosvjedovati .. onda treba prosvjedovati u onom trenutku kad se dogodi nesto sto ce oznaciti degradaciju strucnih specijalista u odnosu na strucne magistre .. a kad se to dogodi .. onda treba izac na ulice .. taj "izlazak na ulice" treba bit iz konkretnih razloga .. npr. brljotina sa drzavnom maturom se nikako ne moze izjednaciti sa necijim upornim uvjerenjem da "nismo isti jer tako pricaju" i jer nas u "jednoj renomiranoj tvrtki smatraju tooooooootalnim kretenima" .. pa puca mi qua za renomirane tvrtke i privatna misljenja .. i kao sto sam vec jednom pisao .. sluzbeno se moze objaviti natjecaj bilokakav da se trazi odredjeni stupanj (300 ECTS) a da se nesluzbeno traze iskljucivo ferovci .. ZAKONSKI se ne smije odbiti prijava zbog neimanja uvjeta jer ih specijalisti ISPUNJAVAJU

ps. @Mihael .. e pa zbog "ovakvih" imamo ono sto imamo .. to si dobro rekao .. jedino sto nisi stigao otici do ogledala .. shvati da si u onome sta si napisao sam sebi skocio u usta .. da li mislis da ce naziv nesto promijeniti? .. da li ce ti se automatski grb TVZ-a na diplomi sa tim drugim toliko zeljenim nazivom transformirati u grb FER-a? .. da li ce ti na celu odjednom pisati "zavrsio ultrastovani sveucilisni studij i trenutno postao bogomdana velicina"? .. e pa nece .. a ako me na nekom razgovoru za posao odbiju jer sa specijalistickim studijem "nemam VSS" onda cu im ponistiti taj natjecaj vrlo velikom lakocom i brzinom jer pravna drzava funkcionira ako se znas zastititi

naj me zezat
05-05-08, 18:05
blago tebi kad živiš u pravnoj državi. ja ne živim.

iz ovoga
sa necijim upornim uvjerenjem da "nismo isti jer tako pricaju" i jer nas u "jednoj renomiranoj tvrtki smatraju tooooooootalnim kretenima" ..
i proizlaze sve rakcije na nas kao specijaliste. lako bi bilo da se samo na tome završi/bude završavalo. ali svi znamo da neće. jer ti isti sjede u komori. a onda, kad ćeš i sam uvidjeti surovu hrvatsku stvarnost, bit će kasno da se dižu prosvjedi, pišu ustavne tužbe, reagira.

zato jer je sve već trebalo biti regulirano i jasno formulirano u zakonu. komora se već trebala izjasniti oko ovoga. svima je jasno zašto nije. za dvadeset, trideset godina, meni će se živo fućkati za nečije normalnije i realnije poimanje mojeg studija, titule, ovlaštenja ili ..... frizure.

a ako me na nekom razgovoru za posao odbiju jer sa specijalistickim studijem "nemam VSS" onda cu im ponistiti taj natjecaj vrlo velikom lakocom i brzinom jer pravna drzava funkcionira ako se znas zastititi

na ovo se mogu samo - žalosno nasmijati

možeš tužiti jednom, kao pojedinac, ministarstvo, komoru, ili koga god, i onda se slobodno pozdravi sa poslom, jer više nikada niti jedan posao nećeš dobiti, posebno će ti se to obiti o glavu ako ćeš u tom trenu već imati svoju firmu.

ali, sanjari ti i dalje, slatko spavaj i veseli se naivno, jer živiš u pravnoj državi.

AAA
05-05-08, 20:57
Kaj nisi videl da u diplomi piše i stupanj stručne( npr spec ing VSS VII/1) spreme ili si još srednjoškolac
A firma u kojoj ne znaju čitati ne zaslužuje da se javiš na natjecaj. Bolje je ići u Siemens ili EKOBIT programitrati

faks www
05-05-08, 23:44
a kako je to vani:

http://www.spm.univ-rennes1.fr/digitalAssets/20348_Erasmus_guide.pdf
First level: Licence degree (180 ECTS credits)
Second level: Master degree (120 ECTS credits)
Third level: Doctorate degree

http://www.eua.be/fileadmin/user_upload/files/EUA1_documents/Survey_Master_Joint_degrees_en.1068806054837.pdf
stranice 17.. 19, 20 i sl

In Austria, while there will be no differentiation
between academic and professional
Masters, there are some Advanced Master

degrees (following either a Bachelor or a

Magister) that are strictly professional and do

not give access to doctoral studies.....

Iceland
there are some Master programmes
like MBA that are considered somewhat more
professional than the usual M.A. or M.Sc.

In the Netherlands, both the universities and

the hogescholen will offer “academic” and
“higher professional” Master degrees,

depending on the profile of the programme......

Similarly, in Switzerland, there is no systematic
differentiation between “academic” and
“professional” degrees. For the time being,

the exact names of the future degrees have
not yet been decided upon......

On the other hand, in France, the clear distinction
between the two types of Master
programmes is at the heart of the reform:

from the start, the student will have to

choose between a professional profile and a
research profile but there will be bridges that

will allow him/her to change at a later stage.....

The United Kingdom and Ireland do not differentiate
between more “academic” and more “professional” Masters: all degrees are

considered academic. Rather, the differentiation

takes rather place between “taught
Masters” and “research Masters”. A taught
Master in Ireland can normally be obtained
after one year of study, a research Master
after one to two more years.
In the UK, a taught Master requires normally
a full calendar year’s work and sometimes
even slightly more, equalling therefore 90
ECTS credits. The research Masters, often
called M.Phil., will normally last for two years
and can be upgraded directly into a Ph.D. if

the quality suggests it.....

itd..

ovo sam naveo, za sve one koje zanima kako bi naša 'buduća diploma i nova titula' bila prihvaćena i vani. odoh posjetiti web ministarstv i prosvjete i tamo naletih na priopćenje primorca kako se strane diplome verificiraju kod nas itd, pa me zanimalo kako bi se naše doživjele vani.
ovaj drugi link, najrafdije bih sve copy-paste...

str.15, 16... Types of degrees at Master level
str.20 “ACADEMIC” VERSUS “PROFESSIONAL” ORIENTATION
str. 21 “OLD” VERSUS “NEW” MASTERS
a napisno je još daleke 2002. i to je još ogled iliti neki pregled!!!, pa mi nije jasno u koju zemlju su se 'ugledali' naši 'zakonodavci' ili 'profesori' i svi ostali koji su u tim 'akademskim- strogo čuvanim ' vodama

ps. ne mogu ne odoljeti i ne se osvrnuti na neke postove, pa evo:
kao što je već netko napisao (post s guskama i maglom) slažem se i mislim da smo :giljotina:;
zašto??
zato što, umjesto da se riješe stvari I TO KONKRETNO I RELATIVNO BRZO, odn. da dobijemo konkretne odgovore i reakcije, mi ćemo se svi lijepo sjesti i popričati na miru, o našoj lijepoj budućnosti, o kvaliteti života i ustrajnom učenju, budemo se prisjetili sličica i prezentacija, i budemo čekali 10-15 godina zakon kojeg će donijeti drugi, pa ćemo onda vidjeti što će donijeti oni u komori, pa kad netko od nas konkretno postavi pitanje, čekat ćemo konkretan odgovor, a možda dobijemo sličice umjesto kratkog i jasnog odgovora...itd itd i to već traje i traje od kraja 2005-te... dođe druga generacija, pa će doći valjda i treća....umjesto konkretnog odgovora, sličice se gomilaju i gomilaju, bez obzira...

(ako tko ne razumije moju ironiju, neka; razumijem ga,; ja sam već puka' i prolupa'..)

naj me zezat
06-05-08, 10:13
zašto??
zato što, umjesto da se riješe stvari I TO KONKRETNO I RELATIVNO BRZO, odn. da dobijemo konkretne odgovore i reakcije, mi ćemo se svi lijepo sjesti i popričati na miru, o našoj lijepoj budućnosti, o kvaliteti života i ustrajnom učenju, budemo se prisjetili sličica i prezentacija, i budemo čekali 10-15 godina zakon

nekako mi odmah na pamet pade da će netko prije ili kasnije na ovo reagirati u postu prof zlatović. pomislih da je samo meni to upalo u oko, ali vidim, nije. i neka. mislim da će to uistinu tako i izgledati. opet neće biti ništa konkretno. nego će se par njih pospikati sa profesoricom koja će, opet naravno pričati svoje i praviti se da ih ne kuži. kao i uvijek do sad. i ne daj bože da ih dođe previše, moglo bi prerasti u bunt ili prosvjed, a sa njih trojicom još se i da držati monolog i nadglasati ih.

ja sam nakon svega, nakon što dobro odvagnuh, za prosvjed. nisam ni za kakve pregovore i razgovore, mislim da se razgovaralo i pregovaralo dosta. ili bi možda malo novinare trebalo pozvati.

ako i nakon tri godine, a mislim osobno da je i to previše, ministarstvo i komora nisu našli za shodno regulirati sve u svezi s nama, mislim da je idealan trenutak da svoje zahtjeve pretočimo u jednostavan i konkretan zahtjev na prosvjedu svih studoša u hrv. kojima se eto, također prelila čaša.

angell
06-05-08, 14:33
Eto citam da su se studenti sveucilisnih fakseva izborili za svoje zahtjeve,znaci svi koji skupe 180 bodova moci ce upisati jos dvije godine diplomskog studija,ako upisuju redovno,na racun drzave...A sto je s nama? Niti imamo istu diplomu(u neku ruku je to u redu,ali ipak...),niti nije svima omogucen upis na specijalisticki studij,nezna se jos dal ce se ove godine upisivati,o placanju da i ne pricam,dok cemo se za reputaciju sami trebati izboriti ali to i nije zasad toliki problem....

Tracer
06-05-08, 14:41
Eto citam da su se studenti sveucilisnih fakseva izborili za svoje zahtjeve,znaci svi koji skupe 180 bodova moci ce upisati jos dvije godine diplomskog studija,ako upisuju redovno,na racun drzave...A sto je s nama? Niti imamo istu diplomu(u neku ruku je to u redu,ali ipak...),niti nije svima omogucen upis na specijalisticki studij,nezna se jos dal ce se ove godine upisivati,o placanju da i ne pricam,dok cemo se za reputaciju sami trebati izboriti ali to i nije zasad toliki problem....

evo i članka: http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=385688

pa čovječe... svi su se izborili za sve što su tražili. i srednjoškolci i sveučilišta.. pa nećemo valjda mi jedini izvisiti???

M@rio
06-05-08, 15:03
TVZ je pushiona ...he,he,he

Blajetina
06-05-08, 16:56
blago tebi kad živiš u pravnoj državi. ja ne živim.

kao sto rekoh .. oni koji se znaju zastititi -> zive u pravnoj drzavi .. kako ne shvacas da nisu bitni stavovi pojedinaca? .. nego propisi .. propisi su ti koji nesto odredjuju .. evo ti primjer sa novim zakonom o javnoj nabavi .. mislis da je nekog briga za osobno misljenje o tome? .. imas zakon i sve propisano pa ti izvoli .. nego nije mi jasno zbog cega bi tuzio ministarstvo ili komoru ili kog si sve vec tamo naveo? .. tuzio bi onog ko mi je mimo zakona odbacio eventualnu prijavu na posao sa specijalistickim studijem koji mi ne bi bio priznat kao VII. stupanj .. ne kuzim sad zasto brkas prijavu na posao mene kao fizicke osobe sa zavrsenim specijalisticim studijem i moje eventualno imanje firme sa kojom bi se javio na neki natjecaj radi pruzanja neke usluge ili robe .. takodjer ne znam po cemu "nikad vise ne bi dobio posao" .. nhf ali ovakve reakcije su klasicne "predrasude" bez stvarnog uvida u situaciju .. no opet s druge strane slazem se da je konkretni problem taj sto komora za npr. gradjevince nije usuglasila svoj statut sa zakonom .. ali isto tako jos ne postoje specijalisti na trzistu .. prema tome komora "ima vremena" .. ali u svakom slucaju ce to jednom morati odraditi .. takodjer pozdravljam prijedlog da se radi takvih stvari ide u prosvjede .. to je nesto konkretno i dobro bi doslo da se cuje "glas specijalista" u tom slucaju .. jedino sta ne znam kakve bi to veze imalo sa toliko zeljenim nazivom : )

a ti budi bez brige .. ne sanjarim oko pravne drzave .. svakodnevni sam svjedok kako radi ciste gluposti i neinformiranosti te neznanja ekipa masovno pusi u svojim pravima .. poslije im je naravno kriva drzava/vlada/odaberi_bilo_sto .. ne kazem da su nam zakoni i propisi bajni .. ali se zato trezveno treba snalaziti u svemu tome

angell
06-05-08, 17:29
Smatram da ta ustavna tuzba nije bila potrebna,jer se puno vise moglo napraviti najavom prosvjeda,kao sto vidimo iz primjera srednjoskolaca i sveucilisnih studenata. No,koliko se trudimo,toliko cemo i dobiti.

naj me zezat
07-05-08, 03:42
blajetino, ti sam sebi uskačeš u usta.
propisi su bitni?, ma nemoj me..... a kakvi su to propisi u svezi sa nama?
propisi koji se odnose na nas su čista glupost, i svode se na to smo maestralno pokrani.

nakon svega, u meni ne da raste živac, nego ne vidim za boga miloga, i dalje, nakon svih tih silnih novaca, nakon svog tog silnog truda, nakon usporedbe bodova i, podsjetimo se, nama predaju gotovo isti profesori kao u Kačićevoj. sa istih folija, traže od nas iste programe.

drugim riječima stvari stoje ovako: mi ćemo imati 5 godina studija, i uz to minimalno 6 godina radnog iskustva u struci, slabiju titulu, slabiji koeficijent, nego budući magovi koji će nakon 5 godina izaći sa papirom, većim koeficijentom i nula godina radnog iskustva.
oni će još uz to imati pravo na ovlaštenje, a mi nećemo.

heeeelou? hoćemo li se probuditi? kuc-kuc, ima li koga?

nakon svega, da ste svi vi više ažurirani oko svoje vlastite budućnosti, moj bi prijedlog bio da dignemo protest i tražimo promjenu titule u mag. struč. , ISTI koeficijent , i obaveznu garanciju da ćemo položenim stručnim ispitom, odnosno polaganjem razlike za one koji su ga već položili dobiti ovlaštenje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tim više što smo si ovaj faks platili sami i što u njega ministarstvo nije uložilo niti kune, osim što su ko kokoši lupali copy paste po onom smiješnom prijedlogu zakona, ako to ne učinimo sad, poslije se uistinu možemo fućkati.

angell
07-05-08, 08:15
Nakon sto su sveucilisni studenti digli glas i dobili vecinu toga sto su trazili,studenti veleucilista su jos vise svrstani u studente drugog reda. Jer neki od nas uopce nece imati priliku upisati specijalisticki studij,svi ga moraju placati,a cijena bas i nije mala,studiras isto 5 godina kao i na sveucilisnim faksevima,ali diploma nije slicna,dobro u pravilniku pise da bi trebala jednako vrijediti,ali mislim da bi ipak vise vrijedila da je npr. struc. mag.,jer ako moze biti slicno zvanje nakon prve 3 god. veleucilista i sveucilista,zasto onda nebi bila i slicna nakon 5 godina? Zar je nas specijalisticki studij toliko losiji od sveucilisnih diplomskih studija? A i diplome se ne daju po tezini i kvaliteti faksa,jer onda mnogi sveucilisni studiji nebi zasluzili diplome koje daju...Iako meni kao studentu informatike nije zvanje toliko bitno,bitno mi je da je samo VSS,al vidim da npr. studenti gradevine imaju jos dosta dodatnih problema. I zato se treba pobuniti,ustavna tuzba nije rjesenje,jer pravosude je sporo,a i cisto sumljam u pozitivan ishod. Treba napraviti prosvjede,da mediji pisu i o nasim problemima,i trebaju se angazirati svi studenti sa svih smjerova,i oni sa prve 3 godine,kao i studenti specijalistickih studija...

Goran
07-05-08, 08:58
Hajde se barem pokušajte pojaviti ovdje.

U četvrtak, 8. svibnja, u 17 sati, u P1, Av.V.Holjevca 15, možete porazgovarati s prodekanicom za nastavu i studente i s voditeljima studija.
Sastanak se organizira na poziv izabranog predstavnika studenata II godine, kolege Matka Utrobičića, ing.el.
Pozvani su prije svega studenti koji su na kraju studija, te predstavnici studenata koji žele porazgovarati.

Od toga krenite. Ovo što tu pišete je ...

faks www
07-05-08, 11:09
Hajde se barem pokušajte pojaviti ovdje.

U četvrtak, 8. svibnja, u 17 sati, u P1, Av.V.Holjevca 15, možete
...

ja imam vježbe (i to mi je važnije zbog ispita, znanja kako se nekaj rješava u praksi... a nema se kada sve to odraditi)

osim toga, kako su već neki gore napisali, ne vjerujem kako će prof. Z. nešto konkretno reći, bude se najvjerovatnije pozivala na svoje prezentacije i izvješća iz 2005 o bologni i sl., a ako netko konkretno postavi pitanje, reći će, najvjerovatnije, kako: .. je ovo novi studij, i svi se trebamo potruditi...

za mene je stvar gotova, da ne upotrijebim jedan izraz (sa cigaretom) upotrijebit ću metaforu, koju su kolege navele: mi smo guske u magli

student koji je izgubio volju i entuzijazam i koji još nije položio ispit kod prof. Z.

Goran
07-05-08, 12:31
fax www

apsolutno si u pravu. Neće se baš ništa promjeniti.

Ali će na sastanku biti sigurno rečeno velik dio onoga što se treba reći. Pa će sastanak polučiti neke zaključke (koje naravno svi dobro znaju, ali nigdje ne pišu) i ono najvažnije, sastanak će dobiti zapisnik

A taj zapisnik je dokument na temelju kojeg se može ići dalje. Sve drugo je rekla-kazala.

Dođite, tražite da vas se popiše, da se vidi broj prisutnih i da to također uđe u zapisnik.

Nadam se da razumijete.

naj me zezat
07-05-08, 13:45
bravo studenti, tako se to radi.

naročito mi se svidjelo ono što su poručili primorcu i vladi : ''TRAŽIMO OSTAVKU PRIMORCA!'' i što su svejedno odlučili održati prosvjed. jer se ispostavilo da im je jučer samo pričao bajke.

hoćemo li im se priključiti?!?!?

spal
07-05-08, 13:52
Pa ja sam pozvao prije 3 dana. Svi šute ko zaliveni. Valjda im sve paše, kaj ne lajat po forumu gde nitko ne čuje, a zahtjeve u flašu pa u Pacifik hmm to smo mi.

Blajetina
07-05-08, 15:18
blajetino, ti sam sebi uskačeš u usta.
propisi su bitni?, ma nemoj me..... a kakvi su to propisi u svezi sa nama?
propisi koji se odnose na nas su čista glupost, i svode se na to smo maestralno pokrani.

nisam primjetio da bi si negdje uskocio u usta : ) .. nadam se da mi mozes citirati clanke koji kazuju da smo maestralno pokradeni? .. ili ti je "temelj" za to misljenje iskljucivo to sto jos nisu doneseni neki odredjeni propisi? .. npr. nigdje nisam procitao da pise da nas ects bod vrijedi razlicito .. btw daj mi pojasni to za taj "koeficijent" sta spominjes .. o kakvom koeficijentu se to radi i gdje pise da je on "nizi"? .. napisi konacno neke argumente umjesto da samo pises "cinjenice" iz glave

nego zanimljivo je ovo za sto su se izborili studenti sa sveucilisnih studija .. kao 1. oni su imali dobre argumente jer su se izborili da se ne placa nesto sto se prije nije placalo .. tj. nekadasnji cetverogodisnji studij je sad razbijen na 3+2 ili na 4+1 i logicna je mogucnost nastavka skolovanja uz potporu ministarstva .. e sad .. sudeci po svemu mi bi takodjer trebali dobiti skolovanje uz potporu jer je jednostrana odluka (samo za sveucilisne studije) protuustavna (konacno neki konkretni materijal za tuzbu u slucaju da tako ne bude) .. vjerujem da ce se pravilnikom koji ce propisivati taj dio automatski obuhvatiti i specijalisticki studiji .. s tim da za ovo ne garantiram jer je moguce da je negdje nesto posebno propisano pa da ne dodje do tog automatizma

faks www
07-05-08, 16:28
... i ono najvažnije, sastanak će dobiti zapisnik

A taj zapisnik je dokument na temelju kojeg se može ići dalje. Sve drugo je rekla-kazala.

Dođite, tražite da vas se popiše, da se vidi broj prisutnih i da to također uđe u zapisnik.

Nadam se da razumijete.

nakon svega, da ste svi vi više ažurirani oko svoje vlastite budućnosti, moj bi prijedlog bio da dignemo protest i tražimo promjenu titule u mag. struč. , ISTI koeficijent , i obaveznu garanciju da ćemo položenim stručnim ispitom, odnosno polaganjem razlike za one koji su ga već položili dobiti ovlaštenje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tim više što smo si ovaj faks platili sami i što u njega ministarstvo nije uložilo niti kune, osim što su ko kokoši lupali copy paste po onom smiješnom prijedlogu zakona, ako to ne učinimo sad, poslije se uistinu možemo fućkati.

slažem se da treba doći, ako ništa bar zbog zapisnika i da se nešto pokrene, jer imam dojam ako sada nešto ne poduzmeno, kasnije će nam biti nemoguće ili će biti prekasno.

ovako bar imamo što više potpisa ili broj naznočnih, pa da bar s tim naša prorektorica i naš stud. predtavnik imaju s nečim nekome (npr. rektoru) argumentirano "mahati", ako će zatrebati.

zanima me da li će nam se pridružiti i studenti koji su sada na prve tri godine?
i ne vjerujem da baš svi, koji su sada na specijalističkom, čitaju ovaj forum i da će doći i da znaju zbog čega..

ps za blajetinu
moraš znati da zakon i pravda su sasvim dvije raztličite stvari i da ako nešto piše u zakonu, da to ne znači da se to onda i poštuje
primjer ako ti je teško za shvatit: koliko ljudima kasni plaćai po 6 mjeseci, a rade, a to je zakonom zabranjeno, ili npr. mobbing, ili korupcija..
pa tako je i u građevinarstvu- iako je bivšim zakonom o komori napisano da se nakon 10 god rada može dobiti žig i time i ovlaštenje (čl. 26)

5) Iznimno, upis u Imenik ovlaπtenih arhitekata, odnosno
ovlaπtenih inaenjera moae se odobriti i osobi koja ne
ispunjava uvjete iz stavka 2. toEke 4. ovoga Elanka ako
ima najmanje deset godina radnog iskustva u struci na
poslovima iz Elanka 1. stavka 2. ovoga Zakona i ako se
svojim radom posebno istaknula.

ako malo pročeprkaš i pogledaš izvještaje rada komore od 1999-te do danas vidjet ćeš da nijedan ing. građ nije dobio žig, a obrazloženje je bilo da se nisu istaklnuli svoji radom!!!!!

npr
IZVJEŠTAJ O RADU ODBORA ZA UPIS
u Imenik ovlaštenih inženjera gradevinarstva
...bla bla...
Pregledao je 212 raznih zahtjeva.
Preporucio je za upis u Imenik ovlaštenih inženjera gradevinarstva ukupno 150 kandidata, svi prema clanku 26. stavaku 2. Zakona o Hrvatskoj komori arhitekata i inženjera u graditeljstvu (diplomirani inženjeri gradevinarstva, VSS).
Odbio je 6 zahtjeva za upis kandidata koji nisu diplomirani inženjeri gradevinarstva i koji nisu zadovoljili uvjete po clanku 26. stavku 5. i 6. (vrsnoca radova).
Obavio 4 saslušanja podnositelja odbijenih zahtjeva za upis temeljem odluke nadležnog Upravnog suda na žalbu podnositelja zahtjeva. Nakon saslušanja u svakom od tih slucajeva ponovno je odbio zahtjev za upis.
Zahtjev za privremeni prekid clanstva zbog privremenog prekida... bla ...itd

A ne vjerujem da od 1999 do danas 2008. svi ing. građ. su nesposobni po svojoj 'vrsnoći' radova!!!
i ako se krećeš u tim krugovima, tada ti je sve jasno, npr. arhitekti će se potruditi da ovlaštenje imaju samo oni, a građevinarci ovlaštenja samo u statici i niskogradnji...
mislim i koga da ja tužim (i to ako sam samo ing)?? dok podnesem žalbu, pa godina dana čekanja, pa sudski troškovi i troškovi odvjetnika, pa ponovno saslušanja, žalbe, a moj posao, kojeg sam mogao uzeti i odraditi, ilnaplatiti, je za to vrijeme propao, ako i razni ugovori, dogovri... misliš li da će neki investitor i projekt, ma kakvi god oni bili, čekati po 2-3 godine u najboljem slučaju?

ma kome ja to objašnjavam????

rei
07-05-08, 16:49
Potpisujem sve od gorana faksa agella zezanta spala i sl....

Smatram da blajetina malčice olako shvaća stvari.

I ja sam čula ovo s komorom, a i dogodile su mi se stvari koje opisuje zezant. Dok ste na poslu, dolazite u kontakt s različitim ljudima različitih struka (dipl. ing građ, arhitekti, građ tehničari, kolege s ing.) i to na različitim pozicijama (neki su na terenu, neki su na rukovodećim mjestima), i puno njih vas degradira ili ignorira što ste ing.

Ja znam puno ing. koji su imaju ovlaštenje, no njihovi žigovi su s troznamenkastim brojevima ili počinju s 1000 (za one koji to neznaju- ti inženjeri su u 50-im godinama i stariji) Dosad nisam upoznala nijednog mlađeg inga s ovlaštenjem za visokogradnju ili niskogradnju. Znam i 2-3 ing.el, no ista spika je i kod njih!

Betonirac
08-05-08, 09:00
:kicker:
Bojim se ja da nebu niš od svega toga. Dokle god su u komori ovi koji jesu, neće nas tamo primiti, niti će nas status prava biti izjednačen sa magistrima.

Vidjet ćemo kad prve kolege diplomiraju na specijalističkom, kako će se na njih gledati na tržištu radova. Ipak, ovih 300ECTS bi trebao biti neki jamac. A onda, s druge strane, u Rijeci postoji specijalizacija koja traje kraće, vrijedi manje ECTS-a, a imaju isti naziv kao i mi???:confused:
WTF?

Goran
08-05-08, 12:46
Pa ako nećete tražiti svoja prava, nećete ih ni dobiti.

Očito je da neće doći samo od sebe. Tko nije tražio, nije ni dobio.

M@rio
09-05-08, 08:17
Jel imaju di kratice za nove titule na engleskom?

spal
09-05-08, 08:57
Master of engineering

Ali bumo vidli

Tracer
09-05-08, 09:21
Nisam jučer baš previše dobro razumio predstavnika 2. godine kad je govorio o statusu ustavne tužbe. Rekao je da naš prijedlog ima osnove da bude odbijen ili je govorio o trenutnom zakonu?

spal
09-05-08, 10:20
Nisam jučer baš previše dobro razumio predstavnika 2. godine kad je govorio o statusu ustavne tužbe. Rekao je da naš prijedlog ima osnove da bude odbijen ili je govorio o trenutnom zakonu?
Rekao je da je tužba bila na preliminarnoj raspravi i da je sadašnji zakon o nazivima na klimavim nogama, Ima šansi za pozitivno riješenje.

debeli
09-05-08, 10:25
Dajte neki kratak izvještaj za nas koji nismo bili u mogucnosti prisustvovati sastanku zbog vjezbi i predavanja.

debeli
10-05-08, 10:06
Hvala na odgovoru, tj izvjestaju koji je prof. Zlatovic napisala na stranici.

MikaHR
11-05-08, 21:56
Evo par riječi od nekog tko misli upisati specijalizaciju na jesen (gradjevina)

Po meni je ustavna tužba po pitanju titula promašena. Svaka čast ljudima koji su uložili vrijeme i trud u tužbu, ali titula ko titula ne znači previše.

Ako se netko ne slaže i upire prstom u "renomirane" firme, eto primjer iz najdemokratskije zemlje na svijetu:

Imaš Yale, Harvard, MIT, koji se bave svojim područjima obrazovanja te recimo, Državno Sveučilište New York. Koji će prije dobiti posao u "renomiranoj" tvrtki a imaju ISTU titulu.

Drugi primjer Oxford i Cambridge protiv ostatka Velike Britanije.

Mislim da su svima poznata imena i što sa sobom nose.

Drugi problem su ograničenja koja su imali dosada inženjeri u okviru zakona u odnosu na dipl. inž. Neke firme jednostavno nisu htjele uzimati inž., ulagati vrijeme i novac u nekoga tko po zakonu kasnije neće moći obavljati određene poslove.

Kada se priča o prosvjedima, oko čego bi se točno prosvjedovalo? Sveučilišni studenti su imali konkretne razloge oko kojih su prosvjedovali: plaćanje redovnog studija, manjak prostora, neodržavanje nastave po bolonjskim pravilima, upisne kvote...

S kakvim se to problemima susreću specijalisti danas? Koliko su mi rekli prijatelji koji idu na specijalistički: organizacija nastave.

Ono oko čega bis se moglo prosvjedovati (u odnosu na ministarstvo i ministra) jeste:

Ubrzanje donošenjeg novog/izmjena i dopuna Zakona o Gradnji, Zakona o prostornom uređenju i gradnji, Zakon o HKAIG i statuta HKAIG a u skladu s novim stanjem u visokom obrazovanju a sukladno novim titulama.
Uglavnom, ubrzanje rješavanja tih pitanja.

Kada budu stavljeni u proceduru ti zakoni treba se angažirati i boriti se za prava u skladu s ECTS bodovima. Sve drugo su sada puste priče te te mogu otpiliti na temelju čega ti uopće prosvjeduješ?

To je prvi korak, dobiti jednaka prava u zakonskim okvirima, a za ostalo se moramo izboriti sami, jer ako netko hoće zaposlenika baš sa Građevinskog fakulteta, mislite da će ga vaša titula spriječiti u tome?

Zapravo prvi korak je već učinjen, razdvajanjem titula (mogućih prava) više i stručnog studija. Ipak je to priznanje, ma kako malo bilo.

Mnogi zaboravljaju i na marketing, koji je 90% uspješnog proizvoda. Kada sam bio na razgovorima za posao, i kad su me pitali " A vi ste završili višu?" ja sam odgovorio "Ne, ja sam završio stručni studij na Veleučilištu." " A, a kaj je to neka razlika???" "Je, jer je stručni studij organiziran po Evropskim smjernicama te sada traje jednako kao i sveučilišni studij, 3 godine". I sva tri na kojima sam bio sam dobio ponudu da se zaposlim. Ako se sami ne promovirate i istaičete da niste viša nego stručni studij, tada će vas višom i smatrati. Razlike između više i stručnog studija ima, pa zašto to ne iskoristiti? Ili mislite da Persil pere bolje od nekog drugog?

Čak mi je bilo drago, u jednom razgovoru, nakon razglabanja oko visoke, više i stručnog studija, odgovorio sam da je stručni studij i veleučilište ustrojeno sa ciljem da bude konkurecija a ne filijala sveučilišta. Na to mi je čovjek odgovorio "pa bilo je i vrijeme". Da stvar bude bolja, čovjek je završio 3 fakulteta, 2 magisterija i predavao na Građevinskom fakultetu u Zagrebu jedno vrijeme.

Mislim da su oni koji su upisivali stručni studij i kasnije specijalistički i mislili da budu sve dobili na pladnju, htjeli biti magistri itd. imali krive razloge. Za to već postoji ustanova. Po meni bi stručni studij trebao biti dovoljno različit i sa svojim fokusima u struci, graditi svoj identitet i image a ne kopija Građevinskog fakulteta i biti "wannabe magistar". Gdje je onda alternativa? A za status, prava i priznanje se moramo sami izborit, tj. suočit se sa problemima na koje nailazimo konstruktivno, smišljeno i mudro, pokazati što znamo i koliko vrijedimo, a ne plakati za titulama...

Tracer
11-05-08, 23:19
Dobro, i što sad ti točno hoćeš? Ako ti je već svejedno kakva će titula biti što se time zamaraš uopće i pišeš ovolike tekstove? Nisi uopće student specijalističkog studija pa da znaš kako je biti u našoj koži, niti barataš ispravnim informacijama glede ustavne tužbe, a pogotovo da ti znaš s kakvim razlozima je već tko počeo studirati na specijalističkom tj. da li želi biti magistar ili već što.

I što sad ako neki od nas žele magistarsku titulu? Kao.. mi to ne zaslužujemo? Da u to vjerujemo ne bi ni bilo ustavne tužbe. Po takvima poput tebe mi bi samo trebali sjediti, šutiti i nek drugi nam se smiluju kako im to odgovara. Isto tako, nije tu samo riječ o graditeljstvu već i drugim strukama. I naravno da trebamo sami raditi na svom ugledu i slici, no to je proces koji traje godinama, a tad će vjerovatno biti kasno za sve. Sad kada smo na početku cijele priče odmah se treba jasno dati do znanja što trebamo i želimo te se po mogućnosti odmah za to i izboriti.

I molim te nemoj se zamarati ubuduće ovom temom. Pogotovo ako ti je već svejedno. Da bar imaš točne informacije, no očito da nemaš. I te neke usporedbe s Yale, Harvard i MIT je smješno i navodit ovdje jer je riječ o sasvim dva različita svijeta.

I inače, nećeš upisati specijalistički na jesen. Možda tek sljedeću ;)

Goran
12-05-08, 08:23
Slažem se.

Nažalost, trebate se sami boriti.

spal
12-05-08, 13:43
Da kad se upišeš tek onda vidiš da će biti... Zakon o radnim kjižicama isto nije donesen (to su svi zaboravili - valjda je povezano sa kvalifikacijskim okvirom koji isto nije usvojen) tj nitko neće znati kaj smo. Bit ćemo inkognito mr koj se isto ne može upisati u radnu knjižicu. Jedan moj kolega se vratio kao BC s tri godine faxa sa Novog Zelanda i nisu znali kaj s njim. Imao je vezu pa su mu upisali VSS VII/1, a nas j... ko majmune

MikaHR
12-05-08, 19:02
Molim te, nemoj se zamarati oko toga čime se ja zamaram i kolike tekstove pišem. Ja sam dao svoje mišljenje i viđenje trenutne situacije, dao svoje mišljenje oko titula, što i jest tema prvog posta i imam pravo na to, koliko god ti htio da nemam. Ako se ne slažeš sa time, vrlo mi je žao i ako te ne zanima što se uopće time zamaraš i pišeš besmislene postove?

Dobro, i što sad ti točno hoćeš? Ako ti je već svejedno kakva će titula biti što se time zamaraš uopće i pišeš ovolike tekstove? Nisi uopće student specijalističkog studija pa da znaš kako je biti u našoj koži, niti barataš ispravnim informacijama glede ustavne tužbe, a pogotovo da ti znaš s kakvim razlozima je već tko počeo studirati na specijalističkom tj. da li želi biti magistar ili već što.

I što sad ako neki od nas žele magistarsku titulu? Kao.. mi to ne zaslužujemo? Da u to vjerujemo ne bi ni bilo ustavne tužbe. Po takvima poput tebe mi bi samo trebali sjediti, šutiti i nek drugi nam se smiluju kako im to odgovara. Isto tako, nije tu samo riječ o graditeljstvu već i drugim strukama. I naravno da trebamo sami raditi na svom ugledu i slici, no to je proces koji traje godinama, a tad će vjerovatno biti kasno za sve. Sad kada smo na početku cijele priče odmah se treba jasno dati do znanja što trebamo i želimo te se po mogućnosti odmah za to i izboriti.

I molim te nemoj se zamarati ubuduće ovom temom. Pogotovo ako ti je već svejedno. Da bar imaš točne informacije, no očito da nemaš. I te neke usporedbe s Yale, Harvard i MIT je smješno i navodit ovdje jer je riječ o sasvim dva različita svijeta.

Tracer
12-05-08, 19:15
Naravno da ću se "zamarati" jer riječ je o situaciji u kojoj se i ja osobno nalazim i situaciji koja utječe na sve koji studiraju na specijalizaciji pa i na mene, a ti tu pišeš besmislice uspoređujući TVZ sa Harvardom i sl. :rolleyes: tako da ne bi rekao da su moji postovi besmisleni. Ako već ne možeš ili ne želiš pomoći da stvari na TVZu napreduju bar se ne trudi da odmažeš s takvim postovima. Možda si ti zadovoljan sa stvarima kakve jesu, no očito dosta nas i nije i nema razloga da to potkopavaš.

rei
12-05-08, 21:43

i agree (čak i s tonom posta- ne da mi se tipkat' komentar na miku pa se u potpunosti slažem)

rei
12-05-08, 21:53
no digao mi je tlak, pa ne mogu odoljet:

[quote=MikaHR;53718]
...
Imaš Yale, Harvard, MIT, koji se bave svojim područjima obrazovanja te recimo, Državno Sveučilište New York. Koji će prije dobiti posao u "renomiranoj" tvrtki a imaju ISTU titulu.
....
Drugi primjer Oxford i Cambridge protiv ostatka Velike Britanije.

odakle ti dolaziš i u kojem svijetu živiš???
.....
bla
Ili mislite da Persil pere bolje od nekog drugog ???????

Mislim da su oni koji su upisivali stručni studij i kasnije specijalistički i mislili da budu sve dobili na pladnju, htjeli biti magistri itd. imali krive razloge.

hej, tko si ti da okolo tipkaš gluposti, koji pladanj, kakvi krivi razlozi, jel' ti znaš KADA I U KOJIM UVJETIMA ja upisivah faks?? joj da si mi pred facom , opalila bih ti takav šamar, letio bi do harvada i to preko londona!!!!

Tracer
12-05-08, 22:19
I onda tko kaže da se ne znamo boriti? I gristi ćemo ako treba :D :D

MikaHR
12-05-08, 22:52
Glavno da se pristojno i argumentirano raspravlja, a to kaj vas dvoje nemožete shvatiti neke stvari nažalost nije moj problem. To kak je tko i pod kojim uvjetima upisivao TVZ (nebitno koji dio i koji stupanj) nije me briga, ali je otpočetka bilo jasno da će to bit stručni studij i da će se tek trebati izboriti za svoj status i prava. A ne za titulu.

Tolko od mene i zahvaljujem na konstruktivnoj i pristojnoj raspravi.

Tracer
12-05-08, 23:01
Ovo nije stručni studij, već Politehnički specijalistički diplomski stručni studij.

Za nekog tko nema pojma ni kad ni gdje se upisuje, a očito ni gdje je Hrvatska na karti europe previše laprdaš.

faks www
13-05-08, 00:38
1.Glavno da se pristojno i argumentirano raspravlja, a to kaj vas dvoje nemožete shvatiti neke stvari nažalost nije moj problem.
2.To kak je tko i pod kojim uvjetima upisivao TVZ (nebitno koji dio i koji stupanj) nije me briga, ali je otpočetka bilo jasno da će to bit stručni studij i da će se tek trebati izboriti za svoj status i prava.
3.A ne za titulu.

4.Tolko od mene i zahvaljujem na konstruktivnoj i pristojnoj raspravi.

1. mi argumentirano raspravljamo s dekanicom i voditeljicom studija, a na forumu si dajemo oduška, kontaktiramo preko pm itd itd... (i pošto nas je sa svih smjerova : građ, info, elek., forma nam je najpraktičniji, no izgleda da ti se mora objašnjavati svrha foruma; tebi je svrha jedino 'uznemiravanje'
2. nije te briga, ne sudjeluješ uživo u rapravama, ne dijeliš naše probleme, stoga: odlogiraj se
3. da radiš u struci mini 5-6-10 god. znao bi da je titula bitan faktor (nije jedini, no bitan je), no o tome ćeš već naučiti na svojoj koži

4. konstruktivna rasprava se znači po tebi vodi spominjanjem PERSILA, Harvada, i još puno bitnih činjenica za nešto 'za što te nije briga, gdje nisu važni bodovi i titula, iskkustvo...' ma bravo mali!

JOHN
13-05-08, 08:55
Al ste se okomili na njega. Nemojte se previše nervati ekipa. JA sam se zbog ove specijalizacije toliko nervirao da sam čir na želucu dobio. Sad mi je jasno da je to sve šaka jada i zalud trošen novac. Ali obrat će se svi bostana kad ja završim ovaj kurs(kako neki profesori govore). Pljuštat će privatne tužbe na sve strane. Neće mi biti žao potrošiti još 20 tkn. Jao svima njima ako moja diploma nebude priznata.
Znam da zvučim jadno al tako se osječam.

Pozdrav svima

MikaHR
13-05-08, 19:39
Lol, ak nemožeš shvatiti o čemu pričam nemoj ni komentirati, sve si smješniji i smješniji, samo ti laprdaj i dalje. A svoje informacije dobijam na relevantnim mjestima a ne očitim baljezgarijama s foruma.
A gdje je Hrvatska vrlo dobro znam, a kako neka ustanova postaje uspješna, tj. kako općenito proizvod, u ovom slučaju njezin proizvod koji plasira na tržište rada postaje uspješan, koliko je relativna vrijednost ISTIH titula možeš naučiti od nekih koji su to već odavno odradili i učiti na njihovim primjerima, a ne izmišljati toplu vodu. Naravno, uvijek ima pametnih i najpametnijih.

"'za što te nije briga, gdje nisu važni bodovi i titula, iskkustvo...' ma bravo mali!" Vidim da je razumijevanje pročitanog na zavidnoj razini, ipak ne mogu surađivati sa takovim veleumovima kao ti, jer oni, jelte, znaju sve i svu su mudrost svijeta pobrali.

Ma ostaviću vas da se samosažaljevate i izmišljate toplu vodu, uživate u samovažnosti i laprdate i dalje, očito vam za to služi ovaj forum.

(ovo ne ide JOHNa, nego dvojcu iznad)

Ovo nije stručni studij, već Politehnički specijalistički diplomski stručni studij.

Za nekog tko nema pojma ni kad ni gdje se upisuje, a očito ni gdje je Hrvatska na karti europe previše laprdaš.

Tracer
13-05-08, 19:50
da... :zijev: hvala na posjeti

Petar
14-05-08, 09:03
I inače, nećeš upisati specijalistički na jesen. Možda tek sljedeću

Cini se da nije jedini.

Prenosim sa weba spec. studija informatike:

Natječaj za upis
Slijedeću generaciju studenata upisivat ćemo ove jeseni. Natječaj za upis bit će objavljen u rujnu, a informacija o upisu bit će ovdje objavljena već ovog ljeta.
Objavio: dr.sc. Sonja Zlatović prof.v.šk. 25.4.2008 u 12h,Upis specijalističkog studija, traje do 30.9.2008, 23h

Tracer
14-05-08, 09:33
Ne brini se ti za mene ;) vjerujem da imaš i pametnijeg posla.

Inače, ovo je već nešto novo. Prema dosadašnjim informacijama i razgovorima studenata je jednostavno previše da bi se nastava tako mogla organizirati. Mora da je došlo do neke veće reorganizacije. U svakom slučaju je i to pozitivno i pohvalno.

Petar
14-05-08, 13:00
Ne brini se ti za mene ;) vjerujem da imaš i pametnijeg posla.

Samo prenosim informaciju o upisima jer su one dostupne do sada u ovom threadu pogresne.

Sto se pametnijeg posla tice - zapravo ga i nemam zato i visim po forumu. :D

Blajetina
18-05-08, 15:21
ps za blajetinu
moraš znati da zakon i pravda su sasvim dvije raztličite stvari i da ako nešto piše u zakonu, da to ne znači da se to onda i poštuje
primjer ako ti je teško za shvatit: koliko ljudima kasni plaćai po 6 mjeseci, a rade, a to je zakonom zabranjeno, ili npr. mobbing, ili korupcija..
pa tako je i u građevinarstvu- iako je bivšim zakonom o komori napisano da se nakon 10 god rada može dobiti žig i time i ovlaštenje (čl. 26)

evo opet malo da se ja javim : ) .. meni je jasno da su zakon i pravda ponekad dva razlicita pojma .. ali iako imam iskustva u pravnim stvarima prilicno tesko mi je objasniti vam svima kakvo je moje vidjenje stvari i zasto je takvo .. evo primjer je ovo sto je komora propisala da se MOŽE dobiti zig .. ovo moze je kljucno .. taj slucaj stvara velike mogucnosti manipulacije od strane onih koji imaju tu moc (inzenjerski lobi) .. takodjer je ovdje bitno ukazati da po novom zakonu nema razlike izmedju struc. spec. i mag. ing. (300 ECTS) .. naveo si primjere da su bili sikanirani ing-ovi sa 2,5 godine studiranja ilitiga VŠS u odnosu na dipl. ing-ove sa 4 godine studiranja i VSS .. pravi problem ce nastati ako ce pokusati sikanirati nekog sa struc. spec.

nego .. ovo sto ljudima kasni placa po 6 mjeseci a da oni rade .. pa jel ih netko tjera? .. to je onaj problem opet na koji sam ukazivao ranije .. tko ne zna zastititi svoja prava njemu su uvijek krivi svi drugi a samo ne on sam .. drzava nam tu ponekad pomaze ili odmaze pa tako poslodavci opako dobro znaju iskoristiti rupe u zakonu i zbog toga je kljucno biti informiran o raznim mogucnostima i pogotovo rokovima .. na zalost u takvom vremenu zivimo -divlji izrabljivacki kapitalizam .. isto vrijedi i za mobbing .. iako je mobbing tesko dokazati crno na bijelo zbog toga je bitno strpljenje i skupljanje kvalitetnih dokaza .. tu je takodjer veliki problem i nedostatak zakona .. tako da se to ne moze usporedjivati sa ovim "problemom" o kojem uglavnom ovdje govorimo

@Tracer .. oni koji "zarko zele" titulu magistar neka idu i studiraju na sveucilistu : ) nhf

@Betonirac .. provjeri kakav je to specijalisticki sto si vidio .. bitno je da dodiplomski+diplomski budu najmanje 300 ECTS-a .. 300ECTS-a je mjerilo

@rei .. po prirodi sam optimist : )) .. ako nista drugo barem necu tako lako dobiti chir zbog zivciranja ; ) .. no ovo sto pises da postoje stariji ing-ovi sa zigom to je zato sto su oni to "stekli" u ex drzavi kada se nije sve toliko vrtilo oko "odabrane vrhuske" i slicnih .. struc.spec. gradjevincima ostaje jedino vjera da ce to sto prije biti ispravljeno novim statutom komore : )

Tracer
18-05-08, 15:42
@Tracer .. oni koji "zarko zele" titulu magistar neka idu i studiraju na sveucilistu : ) nhfnhf ali ja ni ne želim biti sveučilišni magistar, već eventualno stručni ;)

Blajetina
18-05-08, 16:59
dakle borba protiv vjetrenjaca se nastavlja ; )) hehe

Tracer
18-05-08, 17:10
dakle borba protiv vjetrenjaca se nastavlja ; )) hehe
Zašto bi to bila borba protivu vjetrenjača? Šta neznaš da u Europi postoje čak i doktorski stručni studiji?

Blajetina
18-05-08, 17:27
Zašto bi to bila borba protivu vjetrenjača? Šta neznaš da u Europi postoje čak i doktorski stručni studiji?

jes .. nije da sam znao ali da tako nesto postoji je skroz u redu .. nema razloga da i kod nas nece postojati isto .. no kod nas za sada maksimalno postoji strucni "magistarski" ali naziv koji dobijes je strucni specijalist : ) hehe .. tipujem da cemo bit kad jednom eventualno dodje doktorski: "strucni nadspecijalisti" ; ))

edit: malo sam cekirao sad i vidim da je u austriji naziv nakon zavrsenih strucnih studija nije bas jednak kao i kod sveucilisnih .. doktorski doduse nisam nigdje nasao .. ali ono sto je bitno:

Academic degrees at Fachhochschulen are awarded upon completion of all course work and examinations specified by the curricula in question, with an addition specifying the group of subjects, adding "(FH)" for "Fachhochschule".

These academic degrees are:

"Bakkalaureus"/ "Bakkalaurea (FH)"- "Bakk.(FH)"

"Diplom-Ingenieur"/ "Diplom-Ingenieurin (FH)"- "Dipl.-Ing. (FH)"

"Magister"/"Magistra (FH)" -"Mag.(FH)"

dakle u nastavku se stavlja to (FH) od Fachhochschule iliti u direktnom prijevodu "strukovna visoka skola" .. sto znaci da nisu "izjednaceni" u nazivu (jednako kao i kod nas) tj. kod njih se razlika umjesto u drugacijem nazivu vidi u postojanju ili nepostojanju tog (FH) dodatka .. eto oni se mogu "kititi" sa nazivom "magistar" (tehnicke struke dipl.ing.) ali moraju staviti u nastavku to (FH) po cemu se opet moze praviti razlika/selekcija i opet se vrtimo u krug : )

Tracer
18-05-08, 18:01
jes .. nije da sam znao ali da tako nesto postoji je skroz u redu .. nema razloga da i kod nas nece postojati isto .. no kod nas za sada maksimalno postoji strucni "magistarski" ali naziv koji dobijes je strucni specijalist : ) ...

ti sad pričaš kao da je ovo rješena stvar. pa nije! ako si pročitao, i ustavna tužba daje dobre naznanke o promjenama nazivlja.

dujma
23-05-08, 01:22
Ako nekog zanima grafički prikaz, otvorite pdf na dnu stranice http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=2256

Mozemo malo prokomentirati vidjeno, kako bi zajednicki dosli do nekih zakljucaka. Ja sam stvarno zainteresiran za nastavak studija ove godine, no nebi htio dozvolit da nas omalovazavaju i nedaju nam kredita za nase obrazovanje, koje je, uzgred budi receno na visokom nivou. Pa pogledajte primjerice FOI koji ima princip 4+2 i dobivas nakon +2 godine titulu magistra, s tim da ako odete na njihove stranice i pogledate predmete te 2 godine shvatite ce te da se tu radi o ekonomiji i inim jebivjetarskim predmetima. Ja čvrsto stojim iza toga da se na nasem faxu moze dosta toga naucit, narocito na specki jer je program vise nego zanimljiv i praktički primjenjiv.

Bacite oko na ovu crvenu strelicu koja bode u oci. Mene i kroz srce probada. Zasto ta strelica kvargu pokazuje prema tako visoko gore???

MINISTARSTVO NAM MAŽE OČI SA SVOJIM TRIKOVIMA! TRAZIMO REFORMU VISOKOG SKOLSTVA!!! :nebuislo1:

Moze se jasno vidjeti ("crvena strjela smrti/ ne ljubavi") da je preddiplomski sveučilišni studij u trajanju od 3-4 godine u istom rangu sa specijalističkim diplomskim stručnim studijem (ukupno 4-6 godina), jedino što nam daju taj naziv "specijalist struke" kako bi nam zamazali oci i umirili strasti.

Mozda se varam, nadam se da ce neko demantirat potencijalnu zabludu.

Uchiha_Sasuke
23-05-08, 10:46
Moze se jasno vidjeti ("crvena strjela smrti/ ne ljubavi") da je preddiplomski sveučilišni studij u trajanju od 3-4 godine u istom rangu sa specijalističkim diplomskim stručnim studijem (ukupno 4-6 godina), jedino što nam daju taj naziv "specijalist struke" kako bi nam zamazali oci i umirili strasti.

Mozda se varam, nadam se da ce neko demantirat potencijalnu zabludu.

Ovo što si rekao/la to je nemoguče, toga nema ni u Azerbejđanu :ninja:

Koliko sam ja skužio ta crvena crta govori da se može nakon te 3 godine studija na sveučilištu, ako ne želiš biti magistar ili šta več, da možeš nastavit školovanje na stručnom studiju i postati specijalist struke :kiss1:

Nemože se nitko zafrkavat sa bolognom, a sad što na početku neke stvari štekaju sve će se to realizirat kroz 2-3 godine i bit će čisto kao suza, jer kada Hrvatska uleti u EU to je to , i ovi sa građevine koji imaju problema oko tog pečata će ga dobit (bez obzira tko je u komori), šta se toliko živcirate ? samo vi naučite, odnosno sredite školu i budite uspješni u svome poslu (ako ga znate, naučite ga još bolje) i sve će se posložit :117:

Uživajte :kiss:

Blajetina
03-08-08, 15:57
ti sad pričaš kao da je ovo rješena stvar. pa nije! ako si pročitao, i ustavna tužba daje dobre naznanke o promjenama nazivlja.

hm promak'o mi je ovaj post nekako : ) .. nego imho jedine naznake koje daje ustavna tuzba su one da taj koji ju je pisao nije bas dobar u pisanju ustavnih tuzbi : ) .. nhf .. no to je moje misljenje samo : ) .. procitao sam tuzbu i prilicno je lose napisana .. takodjer mi nije jasno kako je uopce itko od odvjetnika pristao to pisati osim iz razloga "maznut cu lovu i bmk" .. jel se zna kolko je para ubo onaj ko je to sastavio?

kakav je fidbek ekipe potpisane u ustavnoj tuzbi s obzirom na najnoviji razvoj dogadjaja? (hint: vidi tred "Pomak naprijed")

frayer
28-08-08, 08:40
Što se tiće novih titula u HR, smješno ali i istinito je da je svima koji su po starom završili sveučilišne studije i postali dipl. ing. dobijaju poklonjenu titulu magistra struke dok svi drugi koji su ili će završiti stručne studije bili oni na Sveučilištu ili na nekom od Veleučilišta da bi dobili titulu magistra/specijaliste moraju polagati kolegije i još jednom braniti diplomski rad. Znaći pošteno gledano tko ima veću kompetenciju u životu, pa mislim ipak mi jer smo ju dobili polaganjem NE poklonom.
Uz sve to ja vam ne trebam niti govoriti da su nabrijavali na Sveučilištima ECTS bodove nebi li ti famozni dipl. ing. bili sa svojim kolegijima blizu famozne brijke ECTS 300 jer toliko moraš imati min. da bi mogao imati tu titulu.

Da vam to dočaram do krajnjih granica, s obzirom da na tehničkim fakultetima se ta brojka vrti kad diplomiraju oko 265-270 ECTS-a govori da su im poklonili cca 30tak ECTSa.
Čak su im bodovali i najtrivijalnije seminare samo da nabriju bodove.
Naravno, o drugim kvazifakultetima tipa politologija, ekonomija, kineziologija itd ne treba govoriti da u startu imaju manje bodova od onih na tehničkim fakultetima pa to znaći da im je još žešće poklonjena titula.

Pa što nama ne oproste 30tak ECTSa da umjesto 120 moramo samo položiti 90tak - jer bi bilo fer???
Bi pa da budemo fer do ibera kad se tu nešto naše školstvo kurći i mlati sa tuđim po plotu!!!

frayer
28-08-08, 08:48
A da ovo zaboravih napisati: Do sad je FER bio nedodirljiv, oni su bili bogom dani pa je jako bilo zanimljivo gledati kad su otvoreni natjećaji zbog čega su zadnje dvije godine uvijek ispušili i nisu bili primljeni.

Nekad su se i mogli kurčiti ali nakon ove zadnje promocije gdje im je u prvu generaciju bilo upisano 600 studenata a diplomiralo je u prvom krugu 350 pa toliko ni djece kroz jedan vrtič ne uspije proći u tekučoj godini.
Nisu imali gdje organizirati svečanu promociju pa su morali zakupiti HYPO centar da svi stanu ha ha ha kojeg li blama, sad samo neka se pokriju ušima i neka ne otvaraju usta ne sad, ne sutra nego nikad.
Imaju oni sad svoje jako stručne prvostupnike, izbacuju ih kao klon.
E sad se ja pitam pa ovih ostalih 250 koji će najvjerojatnije diplomirati u drugom krugu su valjda dno dna kad nisu stigli u prvom ili su im možda rekli e dijelimo brojeve par nepar pa su tako djelili diplome - prvo molim u red po diplomu parni brojevi pa poslije neparni ha ha ha koji likovi iz crtiča

Eto to je to!!!

Petar
28-08-08, 17:11
Nisu imali gdje organizirati svečanu promociju pa su morali zakupiti HYPO centar da svi stanu ha ha ha kojeg li blama, sad samo neka se pokriju ušima i neka ne otvaraju usta ne sad, ne sutra nego nikad.

FER je iznajmio prostor za promociju. TVZ iznajmljuje prostor za nastavu. Ne vidim zasto je ijedno od toga blamaza, ali ako vec je, nije tesko procjeniti koja bi bila veca.

Kredibilitet koji FER ima je opravdan u 99,999% slucajeva. Pljuvanje po drugima je najlosiji nacin prikrivanja vlastite nesposobnosti.

naruto
29-08-08, 08:23
na onoj stranici Ministarstva znanosti obrazovanja i športa piše:
Specijalistički diplomski stručni studij traje jednu do dvije godine, u kojima se stječe od 60 do 120 ECTS bodova. Završetkom studija stječe se stručni naziv specijalista određene struke koji se koristi uz stručni naziv stečen stručnim studijem ili preddiplomskim sveučilišnim studijem. Student nakon ove razine može nastaviti studirati na diplomskom sveučilišnom studiju ili ući na tržište rada.*
ispada da kad završimo specijalistički studij možemo opet nastaviti studirati isto, samo u Kačičevoj?

MikaHR
29-08-08, 09:14
Recimo da. Sveučilišta i Veleučilišta imaju autonomiju da sama odlučuju o tome koje će uvjete nametnuti za upis/nastavak studija, u ovom slučaju se radi o prelasku s Veleučilišta na Sveučilište, te ako hoćeš "nastaviti" studirati na diplomskom u Kačićevoj dobit ćeš listu razlikovnih predmeta koje moraš položiti za titulu magistra.
Isto je i prelaskom nakon 3 godine, te razlikovnim ispitima koje moraš položiti da bi mogao upisati diplomski,a kojima efektivno stičeš titulu univ.bacc.

na onoj stranici Ministarstva znanosti obrazovanja i športa piše:
Specijalistički diplomski stručni studij traje jednu do dvije godine, u kojima se stječe od 60 do 120 ECTS bodova. Završetkom studija stječe se stručni naziv specijalista određene struke koji se koristi uz stručni naziv stečen stručnim studijem ili preddiplomskim sveučilišnim studijem. Student nakon ove razine može nastaviti studirati na diplomskom sveučilišnom studiju ili ući na tržište rada.*
ispada da kad završimo specijalistički studij možemo opet nastaviti studirati isto, samo u Kačičevoj?

Tola
29-08-08, 10:36
Recimo da. Sveučilišta i Veleučilišta imaju autonomiju da sama odlučuju o tome koje će uvjete nametnuti za upis/nastavak studija, u ovom slučaju se radi o prelasku s Veleučilišta na Sveučilište, te ako hoćeš "nastaviti" studirati na diplomskom u Kačićevoj dobit ćeš listu razlikovnih predmeta koje moraš položiti za titulu magistra.
Isto je i prelaskom nakon 3 godine, te razlikovnim ispitima koje moraš položiti da bi mogao upisati diplomski,a kojima efektivno stičeš titulu univ.bacc.

Već imam 300 ECTS bodova, šta će mi više!

Alex
29-08-08, 11:37
Ma stvarno...

Ja diplomirah u 7. mjesecu, ali se još nisam udostojio unijet novu titulu u radnu knjižicu... osim meni (a i meni sve manje), drugima u firmi ta titula ne zvoni puno... khm, khm...

Pitam se... kako glasi naša titula na engleskom... tj. što sam to završio za nekog npr. francuza ili njemca???

frayer
29-08-08, 13:10
Stvarno Petre ne znam zašto su onda takovi veliki stručnjaci sa FERa u zadnje dvije godine na svakom natjećaju koji je organizirao Siemens Hrvatska u Zagrebu uredno otpali, a prošli su još tada uvijek studenti Splitskog sveučilišta!

Gle, ti se samnom ne moraš složiti niti te ja to tražim ali upisat 600!
Od tih 600 da u prvom krugu dobije svjedodžbu prvostupnika 350 je blamaža i tu se više nema što ni dodat niti oduzeti kako je to postao jak fakultet!

Kod mene se upisalo 150, u prvom krugu diplomiralo 12 pa je razlika više nego očita ali to nisu nikakva pokrivanja slabosti - to je samo znak da fakultet nije vrtić pa da ispadaju diplomanti kao sa trake!!!

350 je njihova slabost sustava i težina studija!!!:kuku:

frayer
29-08-08, 13:33
U biti princip je jasan, što više i brže izbacimo što veći broj prvostupnika to ćemo prije pobrati lovu jer će većina upisivati diplomski studij!!!

O konkurentnosti u biti uopće nitko niti ne brine u globalu.
Isto tako kako tumačiti da je jako mali broj fakulteta koji organiziraju specijalističke stručne ili diplomske studije nego da je to šikaniranje svih koji su završili stručne dodiplomske, rade i da nemaju gdje ići ili kojim slučajem izabrat nešto jer nemaju što!!!

Toliko o pokretljivosti studenata, još do prije neki mjesec na stranici FOI je stajalo da svi koji završe stručne precijalističke studije mogu uz polaganje razlike od 2-3 kolegija dobiti titulu magistra se naprasno izgubila i žao mi je što ju nisam spremio.

Nadalje je glupo što na stranici ministarstva piše da svi koji su završili diplomski specijalistički stručni studij mogu nastaviti studirati na diplomskom sveučilišnom studiju i dobiti titulu magistra struke - pa pitam se ja: Ako je netko završio specijalistički i ima 300 ECTSa pošto bi on u tom momentu išao ispočetka kao da ima 180 ECTSa studirat još dvije godine da bi opet imao 300 ECTS ne razumjem.

Mislim da bi im bilo bolje da su forumirali rečenicu da osobe koje su završile diplomski specijalistički stručni studij mogu uz polaganje razlike kolegija steći poziciju za dobijanje titule magistra struke i otvoruiti si put za upis postdiplomskih studija.

Ako je potpisana bolonja da bi titule bila svugdje u Europi jednake zbog čega se pravi razlika između ljudi koji su završili diplomski spec. i sveučilišni diplomski studij oko titula u Hrvatskoj???

Ako u Njemačkoj po bolonji čak postoji stručni doktorski studij zašto to isto nema i u HR?

Ako su u Njemačkoj titule razvrstane na sljedeći naćin po bolonji:

"Magister"/"Magistra (FH)" -"Mag.(FH)"

dakle u nastavku se stavlja to (FH) od Fachhochschule iliti u direktnom prijevodu "strukovna visoka skola" .. sto znaci da nisu "izjednaceni" u nazivu (jednako kao i kod nas) tj. kod njih se razlika umjesto u drugacijem nazivu vidi u postojanju ili nepostojanju tog (FH) dodatka .. eto oni se mogu "kititi" sa nazivom "magistar" (tehnicke struke dipl.ing.) ali moraju staviti u nastavku to (FH)

Zbog čega se u Hrvatskoj izmišlja pozicija spec. struke, hoće li se uvesti i kvazi pozicija danas sutra nadspecijalista umjesto dr struke kao što je vani za stručne studije kao što je netko postao daleko ranije na forumu???

Što se sa tim stvarima ne pozabave u Ministarstvu osim što samo izmišljaju titule npr pristupnik ili prvostupnik pa nekom tko nije upućen kad to kažeš misli kao da je to neki čin u vojsci da mi je znati tko to uporno sa latinskog pokušava bukvalno prevoditi rijeći i ismijavati sustav?

Nadalje zbog čega se šikaniraju osobe sa titulom stručni prvostupnik ili srtučni specijalista struke u Hrvatskoj kao da su oni manje vrijedni kao ljudi i stručnjaci - a nisu!!!

Kako u Hrvatskom visokoškolskom sustavu čitaj na stranici ministarstva može postojati specijalista struke na diplomskom specijalističkom stručnom studiju 300 ECTS i specijalista struke na sveučilišnom 480 ECTSa - oboje imaju istu skraćenicu spec.???

Eto kako se mi svi muljamo u krug!!! :klanjamse::clap:

Tracer
29-08-08, 13:41
Ima li kakvih novosti glede tužbe? Kad bi se trebalo nešto znati?

MikaHR
29-08-08, 21:16
Tola:

"Već imam 300 ECTS bodova, šta će mi više!"

Samo objašnjavah kako sustav u nas funkcionira, 300 bodova je 300 bodova, vani vjerojatno to možeš bolje unovčiti neg u vlastitiom dvorištu.

Alex:

"Pitam se... kako glasi naša titula na engleskom... tj. što sam to završio za nekog npr. francuza ili njemca??? "

Dobit ćeš titulu adekvatnu zemlji u kojoj nostrificiraš diplomu, tj. ako imaju dvostruki sistem stručnih/znanstvenih studija dobit ćeš stručnu titulu vrijednosti 300 bodova(ako je različita od akademske), ako nemaju dobit ćeš univerzalnu titulu za 300 bodova.

frayer:

"Mislim da bi im bilo bolje da su forumirali rečenicu da osobe koje su završile diplomski specijalistički stručni studij mogu uz polaganje razlike kolegija steći poziciju za dobijanje titule magistra struke i otvoruiti si put za upis postdiplomskih studija."

Slažem se, vjerovatno bi tako trebalo biti, ta razlika bi jedno trebala biti u pristupu postdiplomskom studiju, za rad u struci ne bi trebalo biti apsolutno NIKAKVE razlike.

"Ako je potpisana bolonja da bi titule bila svugdje u Europi jednake zbog čega se pravi razlika između ljudi koji su završili diplomski spec. i sveučilišni diplomski studij oko titula u Hrvatskoj???"

Nažalost bolonja ne propisuje titule u pojedinoj zemlji, tj. nigdje se ne spominje da titula mora biti ista. Ono što se propisuje je minimalna količina obrazovanja za pojedini stupanj, a kako će se zvati pojedini stupanj i pojedina titula za određenu vrstu studija je na svakom da odluči za sebe.

"Ako su u Njemačkoj titule razvrstane na sljedeći naćin po bolonji:

"Magister"/"Magistra (FH)" -"Mag.(FH)" "

U Njemačkoj SVI koji studiraju po bolonji po sistemu 3+2 dobijaju ISTU titulu neovisno tipu studija. Ovo što si napisao vrijedi za Austriju, koja VRLO sporo i nevoljko prelazi na bolonjski sistem.
Ali isto treba zamijetiti da je ovaj naš "stručni" studij miljama daleko od bivšeg Njemačkog stručnog studija (FH) koji je trajao u pravilu 3,5-4 godine i imao u to uključeno oko 1,5 godinu prakse (3-4 semestra).

Bolonjski stručni studiji su u Njemačkoj puno bliže "sveučilišnima" nego bivši "FH" studiji, a koliko se da isčitati Nijemci rade na tome da stručni studiji postanu "dovoljno" znanstveni, a znanstveni studiji dovoljno "stručni" da se bez ikakvih problema može prijeći iz jednog u drugi u bilo kojoj razini, te se to u principu radi na razini suradnje veleučilišta (UAS) i sveučilišta.

Nadasve, to nije pojava vezana samo za Njemačku nego za veliku većinu zemalja ukuljučenih u bolonjski sustav koje imaju dvostruki sistem visokog školovanja, a razlog je upravo mobilnost studenata između pojedinih vrsta studija s različitih tipova ustanova visokog školstva, te kvalifikacije nakon završenog pojedinog stupnja/tipa studija.

Još uvijek i vani postoje razlikovni programi za prijelaz iz stručnog u znanstveni studij, no caka je u tome da vani nije ni u kom slučaju zakonski onemogućen ili diskriminiran stručni studij u odnosu na znanstveni za rad u struci kao u Hrvatskoj, te se u principu na znanstveni studij prelazi samo ako se znanošću i istraživanjem misliš i baviti ili zbog blještavije titule.

Ali u Hrvatskoj je još jedan fenomen da ne postoji znanstveni studij, nego "Sveučilišni". U Njemačkoj je ljepo raspoređeno da su studiji stručno ili znanstveno orijentirani, te ako si studirao stručno orijentirani studij prvog stupnja možeš ići na stručno orijentirani studij drugog stupnja bilo na sveučilištu ili veleučilištu, dok bi te za upis znanstvenog mogli tražiti polaganje razlika. Dok u Hrvatskoj ne postoji znanstveno orijentirani studij drugog stupnja niti na jednom građevinskom fakultetu, tj. svi studiji drugog stupnja su IZNIMNO stručno orijentirani. Daklem, sve znanstvene temelje koje si dobio završetkom prvog stupnja na građevinskom fakultetu su (gledajući svrhu određenog tipa obrazovanja) maltene bezvrijedni (osim vlastitog zadovoljstva stjecanja znanja ;) ) ako ne upišeš postdiplomski. A, budimo realni, koliko se bivših dipl. ingova i koliko će se mag. ingova baviti znanstvenim radom nakon završetka studija?

frayer
30-08-08, 00:24
Ima li kakvih novosti glede tužbe? Kad bi se trebalo nešto znati?
Ja bi volio da bude pozitivno riješena ali kako u ovoj državi ništa ne može biti normalno to vjeće staraca će odbiti tužbu kao neosnovanu!
I to će u zaključku znaš što biti: Pa imate titulu koja je adekvatna magistru struke i to je to, ono što će pisat na presudu se imate pravo žaliti će stajati samo pro forme radi.

ivanda
30-08-08, 00:28
Ne razumijem, čemu ovolika rasprava, kad ste mogli, sve svoje primjedbe u vezi bodova, titula i svega sličnog poslati pismenim putem na adresu Komore i adresu Ministarstva do 25.08.!!??? Ako ste toliko upućeni, tada ste to trebali znati i reagirati, odn. pomoći nama koji jesmo i poduprijeti nas (što više dopisa i primjedbi, to bolje). Što se tiče "nabacivanja" primjera sa starnim zemljama, neke kolege su sve već napravile, time što su proučili i objavili linkove vezane uz temu. Ako već dajete kakvu informaciju, stavite i link npr. jer sam citat jedne rečenice nekima ništa ne znači.
Ukratko, da ne pišem što je već davno prije napisano, ako zbilja želite titulu magistra i akademsko obrazovanje, upišite se na sveučilini studij.
Mene npr. ne brine titula (ionako mi nitko ne može uzeti 300 bodova), već Komora i zakon koji trenutno stvara- koje stvari će nam omogućiti u poslu, a koje će nam onemogućiti (u odnosu na stari zakon koji nas je strašno degradirao). A činjenice koji fakultet gdje i kako organizira promocije i koliko stvara studenata, mi je neozbiljna, jer ako čovjek zna koliko vrijedi i kako se probiti na tržištu rada, time se uopće ne zamara.

Petar
30-08-08, 08:56
Stvarno Petre ne znam zašto su onda takovi veliki stručnjaci sa FERa u zadnje dvije godine na svakom natjećaju koji je organizirao Siemens Hrvatska u Zagrebu uredno otpali, a prošli su još tada uvijek studenti Splitskog sveučilišta!

Zato sto radimo isti posao za 30% manju placu.

Goran
01-09-08, 09:12
Napokon kratko i jasno.

Ivanda je apsolutno u pravu:

Ako imas znanje, probiti se na tržištu rada danas nije nikakav problem.

Ako si htio titule, mogao si upisati sveučilišni studij.

Nažalost i Petar je djelomično u pravu:

Radimo isti posao za 30% manju plaću.

No to baš i nje istina, jer poslodavci plaćaju po učinku i plaće se relativno brzo korigiraju nakon što se shvati koliko tko vrijdi. No to je u neku ruku prednost, jer se lakše zapošljavate. To naravno ne vrijedi za državne tvrtke gdje je mjera plaće stručna sprema, a ne rad. Nažalost, to je Petar iskusio na vlastitoj koži pa vjerovatno otuda i taj komentar.

Istinski problem je s komorom. Ljudi u struci nakon nekog vremena (oni koji se bave projektiranjem) steknu jednaki nivo znanja i iskustvo u projektiranju bez obzira na studij koji su završili (govorim o elektro struci, a slično je s građevinom i strojarstvom). Uvjeti za stjecanje naslova ovlaštenog projektanta odnosno inženjera mogu biti malo različiti za sveučilišni i stručni studij, ali se mora svima omogućiti da postanu ovlašteni inženjeri.

No kako se čini, i to će se riješiti.

Petar
01-09-08, 10:17
Radimo isti posao za 30% manju plaću.

No to baš i nje istina, jer poslodavci plaćaju po učinku i plaće se relativno brzo korigiraju nakon što se shvati koliko tko vrijdi. No to je u neku ruku prednost, jer se lakše zapošljavate.

Mislio sam bas na to. Jednostavno je puno manji rizik. Placa se lako promjeni naknadno. Ljudi sa VŠSom su vecinom manje ambiciozni pa rijede i odlaze iz firme (tako su mi rekli, ako su lagali mene...). Plus ako ti jos i godisnji dodjele po stupnju obrazovanja dobijes i nesto malo manje godisnjeg. Jednostavno si isplativiji, a imas jednako potencijala kao i bilo tko drugi - ionako bez nekoliko godina iskustva zapravo ne znas nista.

brk2101
01-09-08, 17:55
Mislio sam bas na to. Jednostavno je puno manji rizik. Placa se lako promjeni naknadno. Ljudi sa VŠSom su vecinom manje ambiciozni pa rijede i odlaze iz firme (tako su mi rekli, ako su lagali mene...). Plus ako ti jos i godisnji dodjele po stupnju obrazovanja dobijes i nesto malo manje godisnjeg. Jednostavno si isplativiji, a imas jednako potencijala kao i bilo tko drugi - ionako bez nekoliko godina iskustva zapravo ne znas nista.

Ako gledaš četiri najveće građevinske tvrtke u Hrvatskoj (Konstruktor - Split, Vijaukt, Hidroelektra niskogranja, IGH( oni i te kako rade razliku između visoke i više. Ako imaš višu moraš se dobro uvuć u nečije šefovsko dupe da bi imao isti status kao i oni s visoke. Diploma je itekako važna. Ogovorno tvrdim da oni s višom moraju imati duplo više znanja i sposobnosti da bi u materijalnim pravima bili izjenačeni s onima s visokom.

Tracer
01-09-08, 18:01
Ne lome se meni leđa godinama da bi se ja nekome "dokazivao" zato što imam višu umjesto visoke. Tko hoće, neka izvoli. Ja ne bi. Hvala.

Petar
01-09-08, 19:56
Ako gledaš četiri najveće građevinske tvrtke u Hrvatskoj (Konstruktor - Split, Vijaukt, Hidroelektra niskogranja, IGH( oni i te kako rade razliku između visoke i više.

Zato sto vas zakon prilicno zakida pa firme realno i nemaju nekog prevelikog izbora.

Razlika je u tom sto u IT-u ne postoji (jos?) nikakvo ministarstvo za prodaju kokosove ljuske (komora) koje ti mazne soma kuna godisnje za obaveznu clanarinu, a za uzvrat ti jos stvara probleme i dodatne troskove. Iskreno me cudi da se jos nitko nije sjetio ubirati harac i po ITu obzirom da se tu isto vrti prilican novac.

Moramo malo pogledati i drugu stranu, razlika se ipak mora napraviti. Netko se trudio vise netko manje pa je svakako u redu da se to i cijeni, ali treba imati i mjeru.

JOHN
04-09-08, 12:11
Jedno pitanje!!!!
Jel mi trenutno možemo pristupiti sa specijalističkim u komoru ili ne! Ako da pod kojim uvjetima a ako ne kad bi mogli?

Sonja Zlatovic
05-09-08, 08:22
Po svemu sudeći: uskoro: da. U tome se slagao i prijedlog Komore i prednacrt Ministarstva.
Provjerite stranice Komore i stranice Ministarstva. Zanimljivo je i zivo.
Cjelozivotno obrazovanje sve je vaznije, a u tzv. opcu kulturu spada i poznavanje propisa i razumijevanje odgovarajucih procedura.

JOHN
05-09-08, 11:03
Pročitah malo prednacrt zakona iz HKAIG i tamo se spominje da bi mi u biti mogli isključivo sudjelovati u prostornom uređenju i izvođenju objekata ali ne i da čemo imati nekakva ovlaštenja u projektiranju. U biti imati čemo samo ''dopuštenje'' da izvodimo jer po novom prednacrtu zakona ovlaštenja više za glavnog inženjera gradilišta nebi više bila nužna, osim da imamo odgovarajuću struku koja je propisan u prednacrtu zakona.

Jeli to za što smo se borili ili smo očekivali da ipak nešto možemo i sami isprojektirati a ne da ja ko crvić računam i crtam a da mi netko digne papire sa stola i potpiše svojim imenom i pečatom a mrdnuo prstom nije. A opet ja kao imam isto 300 ECTS bodova kao i moj šefonja. Samo kaj on završi Kačićevu a ja Holjevečevu.

Samo bi molio da me se poštedi komentara pa šta nisi završio Kačićevu!
Završio sam Holjevčevu, i platio dosta novaca i imam 300 ECTS bodova kao kolege iz Kačićeve

JOHN
05-09-08, 11:13
Jednu stvar bih molio da me se shvati. Velika je stvar što bar možemo biti glavni inženjeri na gradilištu tako da ne ispadne da omalovažavam ičiji trud kojim je barem to izboreno.
Sa moje strane veliko hvala onima što je bar to izboreno.

JOHN
05-09-08, 11:30
Neke kolege su završili višu pa Geotehniku na varaždinu, pa sada naposlijetku imaju pravo položiti neku smiješnu razliku od 10 ispita za mag. građevine. Ja ne ulazim u program Geotehnike iz Varaždina niti me se tiće(smatram da na geotehnici uče samo o geotehnici i onim elementima koji su povezani sa geotehnikom a ne o upornjacima mostova, nosačima, dimenzioniranju cesta, projektiranju zgrada itd.) ali ne kužim kako se jednima može ići na ruku a drugima ne. Sada ne kužim jednu stvar. Kako je moguće da kolege sa geotehnike jednog dana mogu biti nadzor na nekoj zgradi, mostu, i sl. a nedaj bože da ga još projektira. Realno gledajući tu lud j..e zbunjenoga. Ja poštujem struku geotehnike i cijenim ju jer je sastavni dio graditeljstva ali razlika koja se polaže za mag. građevine nema apsolutno veze sa nikakvim projektiranjem jer u toj razlici nema statike, nema betona, metala, drva, cesta, mostova, tunela i dalje da ne nabrajam.

M2Tr
05-09-08, 11:47
Elementi visokogradnje
Mehanika II
Otpornost materijala II
Gradiva
Hidrologija
Hidromehanika
Građevna statika II
Metalne konstrukcije I
Temeljenje
Željeznice
Hidrotehnički sustavi
Zidane konstrukcije
Drvene konstrukcije I
Mostovi
Hidraulika
Organizacija građenja I
Opskrba vodom i odvodnja I
Opskrba vodom i odvodnja II
Zaštita voda
Korištenje vodnih snaga
Hidrotehničke melioracije

RAZLIKOVNI STUDIJ GRAĐEVINARSTVA ZA OSOBE KOJE SU DIPLOMIRALE ILI JOŠ STUDIRAJU NA DODIPLOMSKOM STUDIJU GEOTEHNIČKOG FAKULTETA U VARAŽDINU

Preuzeto s stranice građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Kao što se iz priloženog vidi dipl.ing geotehnike imaju sve statike, otpornosti,mehanike,konstrukcije i mostove(i oni isto imaju 300 ects bodova, pa ipak polažu dodatne ispite)

JOHN
05-09-08, 11:54
Zaključak svega na jednom tipičnom primjeru sa mog smjera.
Kako će neki inženjer geotehnike koji će jednog dana postati mag. građevine koji nikada nije napravio statički proračun nekog objekta biti projektant ili nadzor na nekom objektu. Ja sam iskreno krv propišao dok nisam prvo skužio kako Tower funkcionira, napravio svoj model zgrade od nekoliko katova, napravio sve potrebne proračune i još ktome ću za svoj diplomski odrediti armaturu, napraviti izvedbeni itd. I sada ja kao takav koji sam to sve učio i učio neću moći jednog dana napraviti svoj vlastiti projekt i lupiti svoj žig a kolega sa geotehnike odnosno prekvalifikacijom za mag. građevine će moći. Ne kužim zašto onda se baviti projektiranjem na specijalizaciji ako ja nemam koristi od toga tj. zašto će mi ta podloga koju neću moći iskoristiti u svom radu.
Stoga ili mi učimo na specijalizaciji ono što nečemo moći nikada iskoristiti(moći čemo iskoristiti za nekoga ali ne za sebe) ili nam je zakon i komora u totalnoj ''banani''.
Jeli mi netko može malo pojasniti ova moja razmišljanja.

JOHN
05-09-08, 11:58
Slažem se sa tobom M2Tr (http://forum.sztvz.hr/member.php?u=2053) ali kolega recimo iz firme ne sluša nijedne konstrukcije na razlici jer je to kakti ga položio na višoj na svetom duhu a statike jer je to položio na geotehnici

JOHN
05-09-08, 12:00
Kaj to nije smiješno. A ja već dvaput polagao drvo, metale, beton, mehanike itd.

JOHN
05-09-08, 12:05
M2Tr (http://forum.sztvz.hr/member.php?u=2053), ovih svih 20-ak predmeta koje si nabrojao neće polagat, polagati će samo dio a ako se ne varam od kolege u pitanju su samo njih 10-12.

ivanda
05-09-08, 12:07
John, nisi jedini kojeg muče isti problemi. No zašto se nisi potpisao na pismo koje je upućeno Ministarstvu, ili zašto TI nisi poslao pismo u svoje ime, ili u ime svoje tvrtke...
Sada je kasno! Zašto sve ovo, što si napisao na forumu, nisi poslao Komori i mInistarstvu. Misliš li da sve te face koje pišu Zakone čitaju ovaj forum, a ne službena pisma? Ili misliš da na Specijalističkom studira netko tko može sve promijeniti, ili zna nekog tko može utjecati na Zakon???
Ne brijem ništa protiv tebe, dapače, razmišljamo isto i mene muče iti ti problemi koje si napisao. No nerazumijem, zašto se studenti, koji se ponmavljaju i ponavljaju, ništa konkretno ne učine? Da li je itko poslao pismo, ili kontaktirao predstavnika ili zamolio profesoricu Zlatović da i u ime Specihjalističkog stigne dopis? Nakraju je DVOJE ljudi poslalo Komori dopis u kojem se moli razmatranje spornih članaka, potipsano svojim imenom i prezimenom!!!! Zamislite, neki se nisu htjeli potpisati već su htjeli da bude grupno i slične gluposti su predlagali!!!

JOHN
05-09-08, 12:08
Ivanda bio sam ja tamo na onom sastanku kada se pričalo o tužbi i bilo je potrebno njih 4-5 da se potpišu. Tužba nije stigla do mene da ju potpišem jer ih je bilo dovoljno za potpis

ivanda
05-09-08, 12:14
Ivanda bio sam ja tamo na onom sastanku kada se pričalo o tužbi i bilo je potrebno njih 4-5 da se potpišu. Tužba nije stigla do mene da ju potpišem jer ih je bilo dovoljno za potpis

Ne mislim na sastanak u proljeće i sastanku na faksu već o pismenim prijedlozima i prigovorima na Prijedlog novog zakona (odi na stranice Ministarstva i Komore)!

JOHN
05-09-08, 12:21
Sve pet Ivanda!
Nisi me shvatio. Onda ako nismo bili nikada za komoru koji klinac smo onda imali takve predmete na specijalizaciji tj. tako opterećen program. Smtram da su bili nepotrebni u jednom smjeru a u drugom meni jako interesantni jer sam naučio neke stvari i sigurno ću imati kositi od toga. Ali u protivnom postoje tečajevi i seminari za takve stvari koji se ne plate po 20 000 kuna nego po 1000-2000 kuna. Ako nešto učiš u državnoj instituciji onda se to mora vrednovati a nama očito neće. Za 20 000 sam mogao platiti dosta tečajeva u DGIZ-u.

ivanda
05-09-08, 12:40
Imaš pravo u svemu što si napisao!
I mene ljuti što se moramo brinuti sami za sve, uz posao, studij itd.

I ljute me oni, koji ispred faksa uvijek nešto raspravljaju, a nisu ništa konkretno učinili!

A uvijek prigovaraju i prigovaraju, a kad ih pitaš jesu li poslali svoj prijedlog ili jesu li razgovarali s nekim iz Specijalističkog, tada imaju puno posla na poslu, ili imaju neke neodgodive obaveze u obitelji ili slično ili mijenjaju posao ili uče vjerovatnost jer je još nisu položili il idu na godišnji nakon tri godine neprekidnog rada!!!

Sonja Zlatovic
05-09-08, 15:44
SZlatović je predala primjedbe i prijedloge Ministarstvu u ime ustanove (kao i prije nekoliko puta).

brk2101
06-09-08, 15:25
Brk2101 je predao primjedbe i prijedloge Ministarstvu u svoje ime i potpisao se s telefonom, e-adresom, običnom adresom, a i na forumu hkaig-a branim :banda:nas inženjere koji smo akademsku titulu stekli na veleučilištu.

frayer
07-09-08, 01:46
Molim info oko tog novog nacrta zakona:dali je taj novi zakon vezan za sve spec. studije tj titule ili što sve ne ili se to samo tiće građevine ako može obavjest.

Isto tako bi molio info dali će se to po tom novom zakonu ponovno mjenjati nazivi titula ili nešto treće???

Hvala unaprijed za sve obavjesti!

brk2101
07-09-08, 09:17
Molim info oko tog novog nacrta zakona:dali je taj novi zakon vezan za sve spec. studije tj titule ili što sve ne ili se to samo tiće građevine ako može obavjest.

Isto tako bi molio info dali će se to po tom novom zakonu ponovno mjenjati nazivi titula ili nešto treće???

Hvala unaprijed za sve obavjesti!

Google je tvoj najbolji prijatelj!

No pošto smo lijeni evo ti Frajeru, brzi tečaj:

"Titula" odnosno akademski naziv je u nadležnosti ministarstva znanosti (odnosno sveučilišta i veleučilišta pošto su ona autonomna). Znači Primorac odlučuje o akademskim nazivima.
Ovlaštenja za rad daje Komora arhitekata i inženjera. Ona je "unutar" ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja. Ministrica Dropulić donosi novi zakon kojim uređuje tko, što, gdje kako, zašto može nešto projektirati, nadzirati, raditi.
Tim novim prijedlogom arhitekti, inženjeri građevine, elektrotehnike i strojarstva su direktno pogođeni.
DAKLE, AKO IMAŠ TITULU BILO KOJEG NAZIVA ONA TI NIJE GARANCIJA DA ĆEŠ MOĆI I RADITI. TKO ŠTO MOŽE RADITI UREĐUJE DRUGO MINISTARSTVO.

NE MIJEŠAJTE NAZIVE TITULA S OVLAŠTENJIMA.

Ministar Primorac je u svojim zakonskim aktima izjednačio inženjere s veleučilišta i one s sveučilišta. Uzelac je predložio, a Vlada donijela uredbu o zapošljavanju u državnu službu, gdje smo izjednačeni mi s veleučilišta s onima sa sveučilišta. Mi smo iste razine ali različitog akademskog naziva. Stručni specijalist je izjednačen s magistrom struke. (300 ECTS-a s veleučilišta = 300 ECTS-a sa sveučilišta).

NIJE BITNO KAKO ĆEŠ SE ZVATI VEĆ ŠTO ĆEŠ MOĆI RADITI.

A što ćeš moći raditi sada uređuje Dropulićka. Ona s ovim prijedlogom zakona uređuje i "privatni" sektor i tu radi razliku između inženjera s veleučilišta u odnosu na inženjere s sveučilišta. Nama ne dozvoljavaju da projektiramo i nadziremo već samo izvodimo radove (bilo građevinske, ečlektričarske, strojarske).

:kaboom:

Borba traje, jer ako sada izgubimo ovu bitku s Dropulićkom možeš završiti i pet puta veleučilište ali nećeš moći ništa raditi pametno, a za što si se školovao 10 semestara ili pet godina života. Imat ćeš titulu koju možeš nakeljiti na vrata stana, staviti na vizitku i obrisati dupe. Ali još uvijek ćeš biti akademski građanin koji će raditi iste one poslove koje rade ljudi s srednjom školom!

Jasno? A?

faks www
08-09-08, 09:05
Google je tvoj najbolji prijatelj!

No pošto smo lijeni evo ti Frajeru, brzi tečaj:
.....

Jasno? A?

Svaka čast brk!!!!!!

brk2101
08-09-08, 16:03
Svaka čast brk!!!!!!

Ništa, ništa.. služim narodu.

frayer
08-09-08, 17:19
Dakle ovako krenimo redom:

brk2101:
Ja tek upisujem ove godine dipl. spec. na TVZu ali smjer informatika pošto sam na Sveučilišnom studijskom centru za stručne studije završio informacijsku tehnologiju i ne znam što se dešava sa titulama građevinara nego sam postavio pitanje općenito dali će se novim nacrtom mjenjati titule općenito pa bi to bilo to što se tiće Dropuličke itd.

E sad kako ste se vi borili na TVZu to ja ne znam ali očito je da borba baš nije bila neka kad sad morate opet ići u borbu.
Jedina je razlika što je zakon donešen pa će trebat malo veća borba da bi se nešto ispravilo što nije na vrijeme za zelenim stolom izboreno - zašto je to tako ne znam i ne želim se mješati u smjer građevina.

Ono što znam je da vam želim da se izborite za svoja prava i da vas nitko ne tretira kao inženjere drugog reda jer to niste niti zaslužili.

Ja se nadam da je tebi isto sad sve jasno?
Ne ulazim u polemike!

Pozdrav,

faks www:

Ne znam u čemu rečenica:Svaka čast brk!!!!!!
Valjda ti znaš što je pisac htio reći sa time no sumljam!!!

Ista stvar, nadam se da ti je sve jasno i da ja uopće ne ulazim u polemike jer nemam baš niti vremena.

Pozdrav,

:goodluck: