Citiraj:
Original poslao Joza
općenito programming for dummies baš ne drži vodu jer ozbiljni budući programeri nisu baš dummies. Nedavno sam nakon dugo vremena odlučio pošteno krenut učit programirat za web, pa krenuo od osnova, dakle s ciljem prvo učenja (x)html/css pa php/mysqla.
Kupio sam na amazonu par knjiga jer sam mislio da ti ljudi znaju što rade i u prvu o htmlu/ccs se razočarao jer u knjizi od 6xx stranica jedva objašnjenje mogućnosti cssa, svaka promjena u kodu popraćena je ala "super sad ćete imati 1000$ veću plaću jer ste to naučili" kao da se maloj djeci obraćaju. što je najgore na amazonu ima super ocjene i svi je hvale (konkretno Head First HTML with CSS & XHTML). Dakle bačenih cca 30$. Druga koju sam kupio je od Ullmana PHP/MySQL i to je već bolje tj. vrijedi te novce.
|
"Head First" serija ni meni nikako ne sjeda. Idem učiti nešto samim time što mi je zanimljivo, tako da mi ne treba ni šaljiv tekst (koji me može u potpunosti odbiti od knjige ako mi humor ne odgovara, jer u tom slučaju počne iritirati) ni šarene ilustracije da bi me motivirale na daljnje čitanje.
Moja velika zamjerka "Head First" seriji je sam taj "head first" pristup. Nikako mi se ne sviđa prolaziti 50-100 stranica kroz knjigu da bi pisao neku aplikaciju prolazeći kroz poglavlja da bi tek nakon toga autori analizirali što se zapravo radilo (i to u većini slučajeva lošije od konzervativnijih alternativa). Čudno mi je što O'Reily ime stoji uz sve to, jer većina knjiga koje sam pročitao, a da su bile u njihovom izdanju, su mi osobno super sjele.
Osobno volim precizne, jezgrovite tekstove pisane tehničkim jezikom. Tako nešto se ne može naći ni u "Head First" serijali, niti u "For Dummies" serijalu. "Dosadne, velike knjižurine pune informacije" FTW.
Citiraj:
Original poslao Joza
Na kraju poskidao s lynda.com video tutorijale za koje mogu reći da su zbilja u redu (posebice za početnike i intermidiate) i ako ima poštenjačina neka se gore ulogiraju, plate 375$ godišnje i uče. Inače naravno pravac torrent.
|
Preporuka za lynda.com kome odgovara ovakav način učenja. Meni je tlaka pauzirati svako malo video da nešto napišem sa strane.